Често задавани въпроси

Тук отговаряме на някои въпроси, които получаваме често от клиентите на аптеката. Ако не откриете отговор на вашите въпроси, Тук ще намерите отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с хомеопатията и хомеопатичните лекарства. Ако не намирате нужните ви отговори, можете да зададете въпросите си през формата за контакти с нас (най-долу вляво) или през чата на живо (най-долу вдясно) и ще публикуваме отговорите тук, ако преценим, че това е уместно.

Някои ваши въпроси са по-скоро към специалиста хомеопат, при когото се лекувате, защото хомеопатията е много индивидуален метод на лечение, и на тях няма как да отговорим тук, освен в най-общи линии. Например, един такъв въпрос е “Какво ще ми препоръчате за температура, за кашлица, за хемороиди, за разширени вени и пр”. Има десетки хомеопатични лекарства, всяко едно от които за един човек е подходящо при такива оплаквания, а за друг не е. Освен това в някой случаи трябва да се дадат последователно няколко лека, за да се постигне успех, при това тази последователност е различна според индивидуалните особености на всеки човек

Препоръчваме ви за всички въпроси, свързани с вашите конкретни оплаквания и диагнози, да се обръщате към квалифициран хомеопат. Също така можете да ползвате търсачката на сайта или да видите в меню “Академия” дали някоя от разработените теми не съдържа отговор на вашите въпроси.

Цветя на Бах

 • Цветя на Бах
  • Как мога да си направя тест, за разбера кои цветя на Бах са подходящи за мен?

   Моля изтеглете въпросника от тук: Въпросник за цветята на д-р Бах., или последвайте този линк.

Хомеопатия

 • Хомеопатия
  • Искам да си изчистя миазма на псората чрез хомеопатично лекарство Псорин (Psorinum). Как да го приемам и в какви потенции?

   Миазмът на псората не се чисти само с псорин – има стотици лекарства, които могат да са необходими. За да приемате псорин, трябва да имате съответните симптоми – вижте описанието. Но най-добре се консултирайте с правоспособен хомеопат. Самостоятелното експериментиране с хомеопатия не е за препоръчване.

  • Здравейте, при кандида албиканс какво се взема?

   Препоръчваме ви да се консултирате с квалифициран хомеопат, защото всеки случай е индивидуален.

  • Какво да взема при проблеми с корема –подуване, киселини и болки?

   Има доста хомеопатични продукти, които могат да помогнат, но най-добре се консултирайте с правоспособен хомеопат, защото всеки случай е индивидуален.

    

  • С каква продължителност се препоръчва прием на бораксов разтвор?

   Може да разгледате описанието на продукта тук, но най-добре се консултирайте с правоспособен хомеопат, защото всеки случай е индивидуален.

   Как да използвате водата с бор СБР?

   Ако тежите 60 кг, просто смесете 1 мл (20 капки, осигуряващ 3 мг бор) стандартизиран бораксов разтвор (СБР) с 1 чаена лъжичка наситен разтвор на хималайска сол, и добавете към 1 литър питейна вода. Хималайската сол се препоръчва заради това, че внася над 80 минерала в тялото, но ако предпочитате, може да използвате боракс и самостоятелно.

   Ако тежите над 80 кг, добавете още 1 мл СБР към разтвора.

   Пийте на празен стомах 15 минути преди храна или 1 час след хранене по 1 чаша наведнъж така, че да свършите цялото количество до края на деня. Можете да добавите към тази вода лимонов сок на вкус.

   Пийте до 4 пъти повече СБР на ден, ако имате напреднал рак, за да унищожите по-бързо гъбичковата си инфекция. Опитайте да приключите преди 16 ч, тъй като е възможно да повиши енергията ви и да повлияе на нощния ви сън. Ако все пак се отрази неблагоприятно на съня ви през нощта, намалете количеството на водата до 400 мл и изпийте цялото количество до обяд.

   Употребявайте боракс водата докато симптомите ви изчезнат. Може да отнеме няколко седмици или няколко месеца. Няма информация колко време трябва да пиете бораксова вода. Разумният подход би бил да я пиете в по-големи количества, докато забележите видими подобрения, а след това да приемате профилактично по 3 мг (1 мл. СБР) бор дневно.

   ВЪНШНА УПОТРЕБА: Обливайте директно с неразреден СБР засегнатите от гъбички и инфекции области на тялото (с изключение на очите). Външното приложение на СБР при гъбички на краката е изпитан метод при „ходило на спортистите“ (гъбична инфекция). Алтернативен вариант е да намокрите кожата си и да втривате в нея малко количество боракс на прах.

  • Имате ли ....... продукт ?

   Ако търсите определен продукт, моля напишете името в търсачката /на кирилица или латиница/ и той ще ви излезе.  Препоръчваме да се консултирате с опитен хомеопат преди да използвате някое лекарство.

  • Имате ли ефикасни и безопасни билкови продукти за отслабване?

   Много различни продукти могат да спомогнат и улеснят процеса на отслабване, за да изберете най-ефикасния и подходящия за вас , най-добре се консултирайте с опитен хомеопат.

  • Mоже ли да ми предложите хомеопатия за болка в ухо, която се получава от студено време? И също така нещо за изравняване на налягането на ушите?

   Съществуват  хомеопатични препарати, които могат да помогнат, но най-добре е да се консултирате с опитен хомеопат, тъй като всеки случай е индивидуален. Може да разгледате нашата статия Хомеопатия при отити.

  • Какво би ми помогнало от хомеопатията при неболезнени, но кървящи хемороиди?

   Моля вижте нашата статия на темата : Хемороиди

   Препоръчваме ви да се консултирате с квалифициран хомеопат, защото всеки случай е индивидуален.

  • Има ли хомеопатично лекарство за отказ от тютюнопушене?

   Каладиум сегуинум / Caladium seguinum/  – вижте линка тук

   Препоръчваме да започнете с потенция 30С, по 2 гранули всеки ден, в продължение на една седмица, след което да приемате потенция 200С по 2 гранули веднъж на 2 седмици.

  • Имам подути лимфни възли и търся хомеопатично лекарство.

   Препоръчваме ви да се консултирате с квалифициран хомеопат, защото всеки случай е индивидуален. Вижте описанието на лекарството Туберкулинум бовинум, което вероятно е едно от лекарствата, от които имате нужда. Ако по-принцип сте сравнително здрав човек може да приемете еднократно 2 гранули от потенция 200С, но ако сте по-болнав непременно първо се консултирайте с хомеопат.

  • Какво бихте ми препоръчали при силна хрема, храчки сутрин и кашлица?

   Препоръчваме ви да се консултирате с квалифициран хомеопат, защото всеки случай е индивидуален. Можете да погледнете нашата хомеопатична аптечка за кашлица и респираторни заболявания – в описанието на лекарствата може да откриете вашите симптоми. Линк

  • Искам да ползвам хомеопатичен серотонин.

   Моля разгледайте нашата статия за серотонина, а също и книгата на Тон Янсен С огън срещу огън.

   Препоръчваме да се консултирате с опитен хомеопат преди да започнете лечение.

  • Стряскане при малко дете, какво да се предприеме?

   При стрес могат да помогнат различни хомеопатични продукти. Препоръчваме преглед при опитен хомеопат, защото всеки случай е индивидуален.

  • Има ли хомеопатични контрацептиви?

   Съществува хомеопатичен  детокс на контрацептиви.

  • Influenzinum 30C мога ли да дам на дете на 11 г. , с кашлица от 2 - 3 дни. Кашлицата е влажна, носът има прозрачен секрет.

   Може да дадете Influenzinum 30C, но лекарството ще помогне, ако причината е грип. За предпочитане е 200С.  Препоръчваме ви да се консултирате с квалифициран хомеопат, защото всеки случай е индивидуален.

  • Какво да взема при секрет, сърбеж и корички в ушите?

   Съществуват хомеопатични лекарства, които могат да помогнат., може да разгледате нашата статия за отити. Препоръчваме ви да се консултирате с опитен хомеопат, преди да започнете лечение.

  • Имам запушване на евстахиевата тръба и заглъхнали уши, намален слух. Какво бихте могли да ми предложите като лекарство?

   Можете да разгледате нашата статия за отити. Препоръчваме да се консултирате с опитен хомеопат, защото всеки случай е индивидуален.

  • Здравейте, имате ли Хемофилус инфлуеца хомеопатичен препарат и ако да, в каква потенция ?

   Предлагаме Хемофилус Инфлуенца във всички разреждания и двумесечен пълен курс на лечение 30С,  200С, 1М и 10М.

  • Опитвам се да поръчам това лекарство, но в търсачката не ми излиза нищо - Calacarea carbonica 200 C ?

   Моля уверете се че лекарството е правилно изписано на латиница или кирилица: Calcarea carbonica

  • Натоварва ли липозомния витамин Ц бъбреците при ежедневен прием в нормални количества?

   Липозомният витамин С не натоварва бъбреците.

  • Хемороиди външни , болят и парят

   Може да разгледате нашата статия по темата – Хомеопатия при хемороиди. Препоръчваме да се консултирате с опитен  хомеопат, тъй като всеки случай е индивидуален.

  • Дали Post-COVID Hair би повлиял косопад, започнал още преди заболяване и ковид?

   Нашият съвет е да направите курса на пост-ковид и да се свържете с хомеопат за цялостно лечение.

  • Детето ми е 11 години, почти всеки ден се случва да й заглъхнат ушите и докато не отвори уста все едно се прозява не й се отпушват. Има ли хомеопатично лекарство, което да помогне?

   Препоръчваме ви да направите консултация с опитен хомеопат или специалист УНГ. Може да опитате с  Калиум муриатикум  30С 2 х 3 на ден една седмица.

  • Имам гъбички по ноктите. Чета за хомеопатия antimonium crudu,psorinum и graphites. Може ли да ме насочите?

   Не лекуваме диагнози, лекуваме човека. Поощряваме ви да приложите лечението. Съветваме ви да се консултирате с квалифициран хомеопат.

  • Искам да се консултирам относно прием на хомеопатичен препарат за лечение на умерено количество стафилокок ауреус в носа.

   Препоръчваме пълен курс на Стафилококцинум в 4 потенции. Съветваме ви да се консултирате с опитен хомеопат.

  • Хомеопатично лекарство poly contraceptives за изчистване на хормони.

   Моля кликнете върху този линк.

  • Имам нужда от консултация с лекар хомеопат за лечение на напреднал рак с хомеопатия

   Хомеопатията не лекува диагнози, а лекува човека. Винаги се прави индивидуална схема и затова е добре да се свържете с опитен хомеопат.

  • Хамомила - в продължение на колко дни и по колко гранулки за денонощие/200С/ мога да давам?

   Може да давате хамомила /Chamomilla/  се докато изчезнат симптомите, по 3 гранули.

  • С какво мога да направя прочистване на организма от паразити и бактерии ?

   Моля разгледайте нашите лекарства в категория антипаразитни. Препоръчваме да се консултирате с опитен хомеопат.

  • Риталин - по колко гранули на ден се вземат.

   Нормалния прием на хомеопатични лекарства е по 3 гранули, но всеки случай е индивидуален и препоръчваме да се консултирате с опитен хомеопат.

  • Къде да намеря стандартизиран бораксов р-р, има само на прах?

   Можете да поръчате Стандартизиран бораксов разтвор от аптека Авита, моля последвайте линка:

   Стандартизиран бораксов разтвор

  • Какво означава потенция?

   Моля разгледайте подробно обяснение в нашата статия за потенциите:

   Потенциите

  • Здравейте какво трябва да взема за отхрачване и течащ нос, вече пет месеца, след ковид. И задушаване

   Хомеопатичните лекарства трябва да бъдат предписани индивидуално, защото те лекуват конкретния човек, а не симптомите. Съветваме ви да се консултирате с опитен хомеопат, който да прецени кое лекарство е най-подходящо.

  • Мога ли да давам на тинейджър канабис индика 200, без да се консултирам с хомеопат? Ще има ли да оказване или лечебни кризи и колко често мога да го давам?

   Задължително се консултирайте с опитен специалист хомеопат и стриктно спазвайте предписаната доза и потенция. Хомеопатичните лекарства се изписват за конкретния случай и няма универсална доза, потенция или лекарство.

  • Как се приемат хомеопатичните капки?

   Приемат се директно в устата. Ако трябва да се дават на бебе, може да се дават в лъжичка, може и във вода.

  • Интересува ме курс на детокс на ваксината на Пфайзер.

   Можете да направите курса на детокс, специално за ковид ваксината на Пфайзер:

   COVID-19 vaccine Pfizer-BioNTech

   Детокс на КОВИД-19 ваксината на Пфайзер се използва за намаляване на вредните последствия от употребата ѝ.

   АКО СТЕ СЕ ВАКСИНИРАЛИ ПРОТИВ КОВИД-19 и искате да намалите страничните действия на ваксината, направете си хомеопатична детокс терапия. Това означава да приемате по схема в продължение на 4 или за по-сигурно 8 седмици хомеопатични лекарства, приготвени от самата ваксина. Те се наричат детокс на ковид-ваксина и са специфични за всеки ваксиниран в зависимост от това, коя точно ваксина му е поставена. Приготвят се в 4 потенции (т.е. едно и също лекарство с различна сила). Напълно безвредни са и не съдържат материални дози от ваксините.

   Най-добре е да започнете да приемате детокса още в деня на поставяне на ваксината. Тогава курсът е следния: в деня на ваксиниране се приема през два часа по 2 гранули детокс на съответната ваксина 12С. На следващия (втори) ден се приемат сутрин, обед и вечер по 2 гранули от потенция 30С. На третия и четвъртия ден след ваксинацията се приемат по 2 гранули от потенция 200С, най-добре вечерта преди лягане. На петия и шестия ден се приемат по 2 гранули вечер от потениция 1М. На седмия ден се приема лекарството ЦЦЦ (карцинозинум кум купрум) 200С – 2 гранули вечерта преди лягане.

   Ако сте се ваксинирали по-отдавна, детокс лекарствата се приемат по 2 гранули само в понеделник и четвъртък вечер. В събота вечер се приема лекарството ЦЦЦ (карцинозинум кум купрум) 200С – отново само 2 гранули. Ето и схемата:

   4 седмичен курс: 1. седмица потенция 12С (само в понеделник и четвъртък вечер), 2. седмица потенция 30С (само в понеделник и четвъртък вечер), 3. седмица потенция 200С (само в понеделник и четвъртък вечер), 4. седмица потенция 1М (само в понеделник и четвъртък вечер). Всяка събота вечер се приемат по 2 гранули ЦЦЦ 200С (общо четири приема за целия курс).
   Този курс е достатъчен, ако след ваксинирането е изминал най-много един месец и не сте усетили особени странични действия.

   8 седмичен курс: 1. и 2. седмица потенция 12С, 3. и 4. седмица потенция 30С, 5. и 6. седмица потенция 200С, 7. и 8. седмица потенция 1М. Всяка събота вечер се приемат по 2 гранули ЦЦЦ 200С (общо осем приема за целия курс).
   Този курс е за предпочитане, ако от ваксинирането е изминал повече от един месец или сте имали по-сериозни странични действия.

  • Може ли да ми препоръчате хомеопатия при чувствителност на допир на кожата.

   Препоръчваме да се консултирате с опитен специалист хомеопат, за да ви предпише подходящо лечение за конкретния случай.

  • Бихте ли ми предложили някакви хомеопатични лекарства за стрес, тревожност и безсъние .

   Тези симптоми могат да се повлияят успешно с хомеопатични лекарства, но задължително трябва да се консултирате с опитен специалист хомеопат, защото всеки случай е индивидуален и няма стандартни лекарства или дозировки.

  • Не мога да намеря Бораксов разтвор, навсякъде ми предлагат Боракс на прах.

   Можете да поръчате Стандартизиран бораксов разтвор от нашата аптека Авита. Моля ползвайте следния линк: Стандартизиран бораксов разтвор

  • Чувство на пълнота в ушите, пукане, напрежение, лека болка, сърбеж и алергия - тоест алергичен ринит.

   Препоръчваме да се консултирате с опитен специалист хомеопат, тъй като причините за тези симптоми могат да бъдат различни и трябва да се избере подходящ лек за конкретния случай. Може да разгледате нашата статия:  Хомеопатия при отити

  • Здравейте, бихте ли ми препоръчали хомеопатично лечение при е. коли.

   Препоръчваме да се консултирате с опитен специалист хомеопат. За да са ефективни хомеопатичните лекарства, трябва да са подбрани внимателно за конкретния случай.

  • Хомеопатичен продукт при хроничен цистит?

   Съществуват доста хомеопатични лекарства за цистит, затова препоръчваме да се консултирате с опитен хомеопат, преди да изберете най-подходящото.

  • Трябва ни хомеопатично средство за повишаване на тромбоцити при дете.

   Препоръчваме да се консултирате с опитен специалист хомеопат.

  • Има ли хомеопатия за moraxsella catarrhalis?

   Да, съществуват хомеопатични лекарства, но препоръчваме консултация с опитен специалист хомеопат.

  • Използвах Methylphenidate, тук не знам къде да го намеря.

   Може да поръчате  Methylphenidate от аптека Авита на този линк:  Methylphenidate (Ritalin)

  • В момента се лекувам с Флостерон , мога ли да приемам и хомеопатичните гранули за детокс на ковид ваксина??

   Да, може. Моля спазвайте указанията за прием на хомеопатичния детокс.

  • Искам да направя профилактично детоксикация от упойки на дете на 6г.

   Може да вземете детокс за упойки – има детокс за месна упойка Poly Local Anaesthetics, също има и детокс за пълна упойка – Poly General Anesthetics.

  • Здравейте може ли да ми препоръчате нещо при стягане в гърлото отляво.

   Препоръчваме да се консултирате с опитен специалист хомеопат, тъй като причините могат да бъдат много. Бъдете здрави!

  • Можете ли да ми кажете каква е дозировката за дете от Belladonna 30C ?

   В хомеопатията няма стандартна дозировка, дозата се определя индивидуално, според състоянието на пациента. Съветваме ви да се консултирате с опитен специалист хомеопат.

  • Здравейте, търся лечение за уринарната система покосена от Klebsiella pneumoniae

   Предлагаме двумесечен курс с 4 потенции – Klebsiella pneumoniae, но препоръчваме консултация с опитен специалист хомеопат. Лечението може да е продължително и да изисква допълнителни лекарства, в зависимост от конкретния случай.

  • Необходими са ми лекарства за запек.

   Съществуват много хомеопатични лекове, които успешно повлияват запека, но за да се определи кое е най-подходящо за конкретния случай, трябва да се консултирате с опитен хомеопат.

  • Здравейте, интересувам се от ХДТ. Тя стандартна схема ли е или се подбират според индивидуални нужди.

   Препоръчваме да се консултирате с опитен специалист хомеопат. Може да разгледате нашата статия за хомеопатична детокс терапия. ХДТ

  • Препоръчайте хомеопатия при исхемичен инсулт.

   Препоръчваме да се консултирате с опитен специалист хомеопат, защото всеки случай е индивидуален.

  • Мога ли да ползвам лековете от аптечката за деца за възрастни и обратно?

   Лековете в хомеопатичните аптечки могат да се ползват и от възрастни, и от деца. Разделени са на аптечка за възрастни и аптечка за деца, за да покрият най-честите нужди в зависимост от възрастовата група, но всеки един лек може да се употребява както от деца, така и от възрастни.

  • Препоръчайте потенция за GHB (gamma-Hydroxybutyric acid)

   Препоръчваме да се консултирате с опитен специалист хомеопат преди да вземате GHB (gamma-Hydroxybutyric acid).

  • Кога може да се направи хомеопатичен детокс на ваксини при бебе?

   Препоръчително е да се направи детокс веднага след ваксинирането.

  • Могат ли хомеопатичните лекарства да се дават на домашни любимци?

   Хомеопатичните лекарства могат да се дават на домашните любимци, помагат на всички живи същества.

  • Може ли да се приготви хомеопатичен детокс за всяко едно алопатично лекарство?

   Да, за всяко едно лекарство може да се приготви хомеопатична детокс терапия.

  • Предлагате ли хомеопатични без лактоза?

   Гранулките съдържат млечна захар, капките не съдържат млечна захар или лактоза.

 • Деца
  • Стряскане при малко дете, какво да се предприеме?

   При стрес могат да помогнат различни хомеопатични продукти. Препоръчваме преглед при опитен хомеопат, защото всеки случай е индивидуален.

Деца

 • Деца
  • Колко време след хомеодетокс терапия (ХДТ) мога да започна хомеопрофилактика (ХП) на моето дете?

   Изчакайте около месец след завършването на ХДТ, преди да започнете ХП. През това време организмът на детето ви продължава процеса на детоксикация.

  • Може ли хомеопатията да помогне на хиперактивни деца с трудна концентрация?

   Да, и то много! Обикновено при такива деца започваме с ХДТ на детски ваксини и евентуално други приемани токсини, в това число и от майката през бременността, както и от бащата около зачеването. Има и специализирани лекарства като Туберкулин, Медорин, Сифилин и др, които се дават успоредно с конституционално хомеопатично лечение. Важно е да се приемат и подходящи суперхрани и добавки. Моля, обърнете се към квалифициран хомеопат, специализирал и ХДТ, за да решите този проблем.

  • При задна хрема - прозрачна, лепкава и точеста се, от която детето кашля, кое лекарство е по-подходящо?

   При хрема и кашлица препоръчваме да прегледате нашета хомеопатична аптечка за кашлица, в която име описание за действието на всеки продукт.  Hай-добре се консултирайте с правоспособен хомеопат преди да изберете подходящото лекарство.  Хомеопатична аптечка кашлица

 • Хомеопатия
  • Може ли хомеопатията да помогне на хиперактивни деца с трудна концентрация?

   Да, и то много! Обикновено при такива деца започваме с ХДТ на детски ваксини и евентуално други приемани токсини, в това число и от майката през бременността, както и от бащата около зачеването. Има и специализирани лекарства като Туберкулин, Медорин, Сифилин и др, които се дават успоредно с конституционално хомеопатично лечение. Важно е да се приемат и подходящи суперхрани и добавки. Моля, обърнете се към квалифициран хомеопат, специализирал и ХДТ, за да решите този проблем.

  • При задна хрема - прозрачна, лепкава и точеста се, от която детето кашля, кое лекарство е по-подходящо?

   При хрема и кашлица препоръчваме да прегледате нашета хомеопатична аптечка за кашлица, в която име описание за действието на всеки продукт.  Hай-добре се консултирайте с правоспособен хомеопат преди да изберете подходящото лекарство.  Хомеопатична аптечка кашлица

  • Здравейте! Бихте ли ме насочили кои продукти да давам преди ваксинация на бебе на 5 месеца?

   Здравейте, обикновено преди ваксина се дава Thuja occidentalis, но препоръчваме да се консултирате с опитен специалист хомеопат, тъй като всеки случай е индивидуален и няма стандартно лекарство и дозировка.

Мъже

 • Mъже
  • Подходящ ли е бораксовият разтвор за мъже с проблеми с простатата?

   Борът е много важен елемент за здравето на костите и ставите, но не помага при проблеми с простатата. Напишете простата в търсачката, за да получите информация кои лекарства може да са полезни за вас. Но най-правилно е да се консултирате с опитен хомеопат.

Поръчки, цени и доставки

 • Цени и доставки

  Информация, свързана с цените и доставките в аптека АВИТА.

  • Цените ви включват ли ДДС?

   Да, всички обявени цени са с включено ДДС.

  • Докъде доставяте продукти?

   Доставяме до всички населени места в България, които се обслужват от Спиди или Еконт. Можем да доставим до всяка Европейска държава, с изключение на Германия, Австрия и Чехия. Също така доставяме до цял свят чрез Български пощи или, където е възможно, по куриер. Можете да поръчате и доставка по DHL при спешни случаи, разбира се, при условие, че заплатите предварително. Тогава до 1-2 дни можете да получите заявените лекарства.

  • Не виждам опция за изпращане до офис на Спиди или Еконт?

   За да получавате поръчките си в офиси на Спиди или Еконт, трябва да се регистрирате на сайта и да посочите като адрес офиса на Спиди или Еконт, до който искате да ви изпращаме поръчките.

  • Не мога да поръчам онлайн, какво да правя?

   Потърсете съответното лекарство в търсачката на сайта на кирилица или латиница – ако го предлагаме, ще излезе. Изберете количество и потенция и го добавете в кошницата. Ако не можете да го откриете, обадете се на тел. 0894434614 или изпратете поръчката си по Viber на същия номер.

  • Забравила съм си паролата, как да поръчам?

   Ако не можете да влезете в профила си и нямате време да си смените паролата /опцията забравена парола/, то винаги може да се обадите по телефона и направите поръчката. Контакти :Тел: 032 549 198
   GSM: 0894 434614

  • Каква е цената за доставка на лекарства и за колко време ще пристигнат ?

   Доставката на закупените от вас стоки се поема от куриерска служба ЕКОНТ. Цените варират според теглото на пратките и начините на доставка и обикновено са от 5.45 до 8.50 лв.

   Вижте актуалните цени на доставка тук. (Колетни пратки)

   Срокът на доставка до посочения от купувача адрес на територията на Република България е до 3 работни дни от деня, в който е направена поръчката. Най-бързата и евтина доставка (на следващия работен ден) е до офис на ЕКОНТ. В случай на забавяне на доставката, независимо от причините, Аптека АВИТА се задължава да уведоми Потребителя за това и да посочи нова дата на доставка.

  • Мога ли да получа поръчката си на еконтомат или друг вид подобна кутия?

   Изпращаме и до куриерски кутии, работим с Еконт и Спийди.

Козметика

 • Козметика
  • Крем за лице - какво препоръчвате

   Можете да разгледате нашите козметични продукти и да изберете най-подходящия за вас – козметика линк.

Хомеопатична детокс терапия (ХДТ)

 • Хомеопатична детокс терапия (ХДТ)
  • Хомеопатична детокс терапия (ХДТ) – що е то?

   Хомеопатичната детокс терапия (ХДТ) е нов метод в хомеопатията, разработен от холандския хомеопат Тон Янсен. В България методът е въведен от д-р Петър Найденов, който организира първите курсове с Тон Янсен. Засега у нас има около 30 дипломирани специалисти по ХДТ. Предстоят курсове на български език, които ще се водят от д-р Петър Найденов и д-р Вилма Михайлова – водещи български хомеопати. Записване за курса на тел. 0884 117463.

   Нека всички, които осъзнават колко полезен метод може да бъде хомеопатичната детокс терапия, да споделят информацията със своите лекуващи хомеопати, за да го овладеят и те. Така може да се помогне на много повече хора, а също на тези, които засега не успяват да се излекуват с обикновените методи на хомеопатията.

   Да имаме предвид причината за разболяването. Нали така започва хомеопатията! Ханеман работи в съответствие с този принцип, например като използва хомеопатични сепия, арсен, живак, злато и т.н., за да лекува хора, които са се разболели след контакт с въпросните субстанции.

   Винаги трябва да се питат пациентите кога са възникнали оплакванията им. Отговорът на този въпрос може да е свързан с прилагани лекарства, ваксини или други токсични вещества, а симптомите да са възникнали като тяхно следствие. Понякога дори патологичната стеснителност и други психологични проблеми може да се дължат на направените ваксинации, защото те потискат свободната изява на жизнената сила.

   Всяка ваксина и всяко алопатично лекарство може и трябва да бъдат използвани и като хомеопатични средства. Вече имаме условия да приготвяме хомеопатични препарати в желаните потенции от алопатични лекарствата, ваксини и всякакви токсични вещества така, че те да са безвредни за здравето. Тези нови лекарства ни помагат да се справим с още някои причини за болестите на пациентите. Можем да употребяваме още и хомеопатични лекарства, приготвени от субстанции, произвеждани в човешкото тяло като инсулин, билирубин, адреналин и пр.

   Tinus Smits започва да експериментира с подобен метод, който по-късно нарича CEASE терапия. Но той работи само с аутистични деца, увредени след ваксинации, докато ХДТ може да се прилага при всички пациенти, защото еднакво успешно лекува всякакви оплаквания. В известен смисъл това означава, че няма нелечими болести, ако знаеш какво да правиш. Този метод е ефективен, работи бързо и подобрява жизнеността. Подходящ е и за хора с психични симптоми като депресия и меланхолия. ХДТ не натоварва организма, облекчава оплакванията и е много рентабилна финансово. Няма странични реакции при условие, че се предприеме нужното за подкрепа на съответните органи. Тук хомеопатията отново показва своята сила – хомеопатичните лекарства, използвани за детоксикация, освобождават способността на тялото за самоизлекуване и задвижват процеса на оздравяване.

   В западния свят почти всички хора страдат от леки или латентни инфекции. Те обикновено не са непосредствено очевидни, но пречат на хората да се чувстват съвсем добре и дават оплаквания като болки в корема, скованост на ставите, главоболие, което ту се появява, ту изчезва, гъбички, лош вкус в устата и умора. Тези оплаквания обикновено се търпят и най-често биват игнорирани – човек просто не си дава сметка, че всъщност не е здрав.

   Така че почти никой не знае какво е усещането да сме наистина здрави, защото още по време на бременността и раждането нашите защитни механизми (вкл.имунната система) често се натоварват и увреждат с различни субстанции. И още първите ваксини зареждат в имунната ни система енергийни модели на заболявания, свързани не само с определени микроби, но и с химичните вещества, които съдържат въпросните ваксини.

   Ваксинациите отслабват имунната система, въпреки че официално се твърди, че я засилват. Единственото нещо, което се случва е, че тялото ни произвежда антитела срещу специфични инфекции. Тези антитела работят само няколко години, подвеждат имунната ни система и ни правят по-податливи на други заболявания. Ваксините съдържат голям брой химични вещества, които водят до трайни увреждания, като формалдехид, алуминиеви съединения, живак, антибиотици и др., и на които не се обръща внимание.

   Почти всички алопатични лекарства като противозачатъчни, антибиотици, нестероидни противовъзпалителни, статини, антихипертензивни, сънотворни, болкоуспокоителни и т.н. също са вредни за здравето и имат опасни странични действия. А това са лекарства, които много хора употребяват, без да си дават сметка какви сериозни последствия за здравето може да си навлекат.

   Много други химически вещества, като амалгама, пластификатори в меките пластмаси, синтетични хормони и добавки в храните, както и замърсявания в питейната вода подкопават здравето ни, разрушават нашите органи и системи, и могат да ни разболеят. Помислете за различните оцветители, овкусители, консерванти и други Е-та като бензоена киселина (E210), мононатриев глутамат (Е621) и калиев глутамат (E622), подсладители като аспартам и т. н.

   На увреждането на органите също трябва да се обърне внимание – нещо, което трябва да се лекува само по себе си с подходящи хомеопатични лекарства. Например, при депресия или бърнаут (пълно изтощение, прегаряне), трябва да дадем хомеопатични лекарства, приготвени от серотонин или кортизол, защото метаболизмът е нарушен и е важно да се балансира.  Част от работата на хомеопата е също да осъзнае това и да го вземе предвид при лечението. От значение е да се дават съвети за здравословно хранене и контрол на теглото, да се предписват билкови и ортомолекулярни препарати и хомеопатично потенцирани ендогенни вещества, които подпомагат засегнатите органи и системи.

   Никой не може да бъде излекуван, докато не се изчистят миазмите псора, сикоза и сифилис, доколкото е възможно. Например, ако дадено раково образувание се отстрани оперативно, но не се премахне миазматичното предразположение, ракът ще се появи отново. Аналогично, даже ако успешно сме лекували някого с ХДТ, но не сме излекували достатъчно миазмите му, той или тя ще дойде след време с нови здравословни проблеми.

   Действието на метода на ХТД е потвърдено убедително чрез изследвания на кръв и урина (Boiron, Cier & Mouriquand – „Отравяне на гълъби с арсен“; Boiron, Cier & Vingert – „Арсенова интоксикация при плъхове“).

   Хомеопатичната детокс терапия е липсващата връзка, помагаща за преодоляването на вредни външни фактори. За това говори още Ханеман, когато препоръчва да се премахват блокадите пред излекуването. Ако някой живее във влажно мазе или продължава да работи с вещества като живак или арсен, не можете да го излекувате на 100%. Ако не се променят условията на живот, можем да постигнем само краткотрайно подобрение, а не излекуване.

   Прочутият майстор на класическата хомеопатия Георгос Витулкас също се спира на това, когато говори за „синдрома на съпруга“. Например, ако даден съпруг не подкрепя жена си, тя не може да се излекува, докато живее с него и в крайна сметка те или ще се разделят, или тя ще започне да потиска симптомите си с алопатични медикаменти.

   Ако някой е бил отровен и по този начин защитната му система е блокирана, това трябва да бъде лекувано на първо място. След правилно проведена ХДТ повечето блокажи могат да бъдат премахнати и органите отново да функционират правилно. ХДТ води най-сетне до изясняване на хомеопатичната картина и така улеснява пълното излекуване. Независимо от това кои методи използват хомеопатите, като прилагат и ХДТ, излекуването ще бъде по-бързо, нежно и трайно.

   Някои пациенти получават хомеопатични лекарства в продължение на години, без да оздравеят напълно (т.нар. конституционална терапия). Възможно е това да е потискане, а не лекуване. Излекуването следва определен модел и включва отстраняването на пречките – например миазми и токсини. Само погледнете законите на Херинг (отвътре навън, отгоре надолу и т.н.) и „Теорията на потискането“ на Виджейкар (основана на развитието на слоевете в зародиша).  Ако не използваме целия океан от хомеопатични знания и се ограничаваме само до една или две школи, хомеопатията няма да се развива.

   Съвременната западна медицина причинява големи проблеми с нейните потискащи методи. Най-много са проблемите, свързани с медикаменти и интервенции, които се прилагат около зачеването, по време на бременността и през първите три години от човешкия живот. В този период се развиват мозъкът и органите, затова ефектът на повечето лекарства и интервенции, както и употребата на цигари, алкохол или наркотици е най-разрушителен.

   Решаващ момент е раждането на детето, което често се случва насила, с употреба на медикаменти като анестетици, окситоцин и пр. Трябва да се погрижим раждането да не е преждевременно, защото обикновено времето се отчита погрешно. Сега се броят 40 седмици от първия ден на последната менструация, а би трябвали да се брои от зачеването, което е около 14 дни по-късно.

   Болката вече не се приема като нормална част от раждането и напоследък на все повече родилки се дават болкоуспокояващи. Епидуралната анестезия може да бъде много опасна за новороденото и даже да доведе до сериозни увреждания на нервната му система.

   Има много неща, които могат да увредят детето много преди ваксините, още в утробата или около раждането. И, разбира се, веднага след тях идват ваксините и антибиотиците, както и антипиретиците. Майките се страхуват от високата температура и твърде често я свалят с лекарства. Освен, че не е нужно, това е и вредно, защото потиска естествените процеси на излекуване.

   85% (и може би до 100%) от проблемите на пациентите са свързани с приема на алопатични лекарства или други токсични вещества като аспартам, парабени и пр. Алопатичните медикаменти не само потискат симптомите, но и създават нови проблеми и така променят картината на болестта. Освен това те увреждат различни органи и системи като ендокринната, нервната, храносмилателната, имунната и др.

   Прекаленото използване на алопатични лекарства води до сериозни последствия за човечеството. Все повече хронични болести и симптоми се срещат при все по-млади хора – нещо, за което официалната западна медицина не може или не иска да намери обяснение. Вземете например лупус еритематодес, множествената склероза, миалгичния енцефаломиелит (синдромът на хронична умора), оплождането ин витро и всички видове ракови заболявания. Ракът на панкреаса сега е водеща причина за смърт при хората над 70-те, докато преди 20 години той почти не се е срещал. Вижте напоследък зачестяването на мозъчните тумори и шокиращото увеличаване на рака на гърдата. Последният се дължи главно на увреждане на ендокринната система.

   Жените масово страдат от най-различни симптоми, свързани с хормоните: мигрена, болки в гърба, липса на полово влечение, вагинално течение, сухота на влагалището по време на секс, рак на яйчниците, рак на матката и др. Виновни за това са противозачатъчните таблетки, хормоналните инжекции, спиралата Мирена и други хормонални лекарства. Използването на подобни хормонални препарати след време причинява проблеми с щитовидната жлеза и депресия. Наред с други неща, това води до използването на антидепресанти, които след временно подобрение още повече задълбочават депресията. Жените стават склонни към самоубийство, чувстват се като в капан, неспособни са за хармонична връзка, чувстват се неадекватни. Става им все по-трудно да поддържат отношения и социален живот. След време получават болки в корема или други симптоми, за които отново им предписват медикаменти. Така се натрупват все повече вредни ефекти.

   Появата на противозачатъчните таблетки доведе до огромно увеличаване на проблемите с щитовидната жлеза при жените. В миналото двата пола се засягаха почти еднакво, докато сега мъжете (които не приемат хормони) определено страдат много по-малко от щитовидни проблеми в сравнение с жените.

   Отбелязва се също така огромно увеличаване на алергиите, поради претоварване на черния дроб и червата. Масовата употреба на антибиотици играе голяма роля за това.

   Виждаме също увеличаване на хиперактивността у децата. Това често е свързано с увреждане на мозъка, например от формалдехид и алуминиеви съединения във ваксините, от анестетици ит.н.

   Ако продължим в тази посока, докъде ще стигнем и какви ще са последствията за здравето на човечеството като цяло? Качеството на живот на хората ще се влошава все повече и хората ще умират от всевъзможни нови болести и епидемии, които ще ги засягат във все по-млада възраст. Напоследък има все повече пациенти с нови болести, които са трудно лечими и даже нелечими от официалната медицина. Впрочем,тъкмо затова те искат да се лекуват с хомеопатия и ХДТ – видели са, че е помогнала на техни познати и вярват, че би могла да помогне и на тях.

   Има още много други проблеми, причинени от алопатични медикаменти и интервенции. Хомеопатите трябва да внимават за необичайни симптоми, свързани с тях, и да ги лекуват с ХДТ, ако искат да имат успех.

   Преднизон и други кортикостероиди: “never well since” симптоми (невъзможност за възстановяване след дадена болест), хронична умора, защото надбъбречните жлези са твърде повредени от лекарства. Когато надбъбречните жлези не работят правилно, човек се чувства уморен. Тогава имунната система също не работи добре и се получават лесно инфекции и възпаления.

   Общи анестетици: сънливост, замаяност, забравяне, затъпяване, главоболие, проблеми със стомаха и черния дроб, запек, умора и пр. Не се препоръчва възрастните хора да получават обща анестезия, тъй като тя увеличава риска от деменция.

   Местни анестетици: често след местна упойка се наблюдава или повишен тонус и скованост, или понижен тонус (отпускане и провисване). В редица случаи това остава постоянно. След стоматологични лечения с упойка например може да се стигне до невропатии на лицевите мускули. Или след епидурална анестезия остават задълго болки в гърба, а така също и хронични главоболия.

   Омепразол се предписва и използва много. Причинява тежки чернодробни увреждания и дори рак на черния дроб. Продължителната му употреба предизвиква деменция. Често се предписва без нужда. Например, диафрагмална херния може да бъде лесно излекувана с остеопатия, хиропрактика или мануална терапия, както и с хомеопатични средства като Kali-с, Aethusa и други.

   Статини: изкуствената намеса в метаболизма на холестерола причинява огромни проблеми и даже може да осакати много хора. Понякога иначе здрави хора само след няколко месеца ползване на статини вече страдат от мускулна слабост. Те не могат да ходят самостоятелно и се чувстват много уморени и объркани. Болестта на Паркинсон също може да започне след употреба на статини. Не е доказано, че статините са добри за здравето. Те пречат на организма да произвежда коензим Q10 и това води до сърдечна недостатъчност, мускулна слабост, импотентност и срив на имунната система. Статините са още една от причините за увеличаване рака на черния дроб при възрастните хора. Но лекарите рядко свързват всички тези болести с употребата на статини. Те просто следват протокола на фармацевтичната индустрия. Особено като станем по-възрастни, ние се нуждаем от холестерол, защото той изгражда клетъчните стени и различни структури на тялото, и е важен за мозъка и нервната система. Патологично високото ниво на холестерол може да се дължи на много лекарства (като омепразол) и на приемането на твърде много въглехидрати и не достатъчно добри мазнини. Ако LDL е прекалено висок, добре е да се намали или спре консумацията на млечни продукти.

   Нестероидни противовъзпалителни – НСПВС (Бруфен, напроксен, диклофенак и т.н.) могат да причинят увреждане на стомаха и червата, артрит, фибромиалгия и ревматоиден артрит (иронията е, че НСПВС се предписват точно за тях), а също така и примирение със симптомите. Пиенето на повече вода често помага по-добре при болки в стомаха и главоболие. Например, прочетете книгата “Ти не си болен, ти си жаден!” от д-р Батманджелиндж.

   Пломби на зъбите от амалгама: проблеми особено на черния дроб (чернодробна отрова), но също така и с нервната система и бъбреците. Черният дроб не може да върши работата си правилно, ако има много тежки метали в организма. Амалгамата съдържа не само живак, но и никел, сребро, кадмий и др. Живакът като елемент ни дава усещането, че всеки ни е враг. Ето защо живеем в такъв враждебен свят с много агресия – живакът е както в устата (амалгамени пломби), така и в храната ни. Никелът е вреден за панкреаса и прави хората егоцентрични. Среброто унищожава чревната флора и води до липса на енергия.

   Метилфенидат (например Ritalin и Concerta): води до промени в мозъчните рецептори, кара ни да реагираме различно. Не можем да възприемаме сигналите правилно. Възможно е, но в същото време е много трудно да се възстановим, защото мозъчните клетки не се възстановяват бързо след въздействието му. В такива случаи преди детокса трябва да се лекуват оплакванията, за които са изписани тези алопатични лекарства.

   Химиотерапия: Действието на химиотерапията е съмнително. Директорът на раковата болница „А. ван Льовенхук“ заявява, че 75% от химиотерапиите са неефективни. Друг специалист казва, че ако някой оцелява след химиотерапия, той или иначе е бил много силен, или не е имал рак, или причината е в успешната операция. Химиотерапията в повечето случаи пречи на оздравяването и даже може да направи рака по-агресивен. От друга страна, радиотерапията може да бъде ефективна, ако е добре изпълнена и ако организмът се подкрепя с хомеопатично лечение по време на провеждането (Carbo animalis, Causticum) и след това (Radium bromatum).

   Бензодиазепини: предписват се за депресия, тревожност и безсъние. Могат да причинят нарколепсия и водят до пристрастяване. В крайна сметка от тях мускулите отслабват и губят своя тонус. Обикновено хомеопатичното лекарство Syphilinum e по-доброто решение, когато човек не може да спи и се страхува да не полудее.

   Как се прилага на практика хомеопатичната детоксикация?

   Първо вижте йерархията на алопатичните лекарства и след това йерархията на системите и органите на тялото. Не започвайте детоксикацията според това кои медикаменти са приемани последни. Целта е да се определи кое увреждане е от решаващо значение и то да се третира първо. Често, ако се започне правилно, оплакванията, причинени от други медикаменти могат да се преодолеят без друго лечение, защото организмът укрепва и се справя сам с тях.

   Изучават се все по-дълбоко ефектите на алопатичните лекарства върху различните органи и системи (ендокринна, сърдечносъдова, имунна, кръвотворене и т.н.). За да предписваме правилно ХДТ, трябва да знаем от какво е боледувал и какви алопатични лекарства е приемал пациентът, както и тяхната последователност във времето – от зачатието до консултацията. Системата, която е най-високо в йерархията, трябва да се лекува най-напред. Най-често не е правилно да се започне от това, след което пациентът се е разболял и не е могъл да се възстанови, защото може да има по-важни причини, които са по-назад във времето. Тези причини трябва да бъдат открити и лекувани първи. По този начин лечението е по-бързо, нежно и трайно, а освен това се избягва терапевтично обостряне или т.нар. лечебни кризи.

   Използват се също много телесни субстанции, които хармонизират и регулират работата на различни органи и системи – например кортизол, триптилин, хистамин, инсулин, сапонини, холестерол и др. Има случаи, в които не може да се говори само за детоксикация, а по-скоро за балансиране на функциите на органи и системи с потенцирани ендогенни субстанции.

   В ХДТ се използват най-често срещаните потенции: 30K, 200K, МК и 10MK. След изследванията на Мартин Дике върху мишки от известно време не използваме C-потенции, защото като че ли те не работят толкова добре. Напоследък, когато е възможно, курсът на детокс може да започва с 12K. Изглежда, че тази потенция работи по-нежно в началото на курса. Тъй като тя е точно на границата между материалните и нематериалните дози, та би трябвало да е ефективна и на двете нива.

   За подкрепа на органите се използват предимно ниски потенции, за предпочитане течни, защото те могат да се променят леко чрез разтръскване преди всеки прием. Нозодите и ендогенните субстанции се дават в различни потенции според индивидуалните нужди на всеки пациент.

   Повече информация за ХДТ може да получите от книгата на Тон Янсен „С огън срещу огън“ и като се включите в курсовете, организирани от д-р Петър Найденов и д-р Вилма Михайлова.

   Има толкова много хора в България, особен деца, които се нуждаят от ХДТ. Надяваме се все повече колеги-хомеопати да се научат да ги лекуват с този метод.

   Има най-различни излекувани случаи, включително деца с диабет от първи тип, аутизъм, пациенти с рак, болест на Крон, глаукома, множествена склероза и т.н. Когато един хомеопат знае какво да прави, почти няма нелечими случаи. Доста често добре подбрани лекарства от класическата хомеопатия отначало не работят, но същите лекарства работят прекрасно след подходящ курс ХДТ. Затова може да се каже, че ХДТ предлага начин за преодоляване на много пречки пред хомеопатичното лечение.

   В наши дни повечето хора не се хранят достатъчно пълноценно. Затова към хомеопатичното лечение трябва да се добавят суперхрани, някои витамини, ортомолекулярни препарати и други хранителни добавки. Например, продуктите на АкваСорс могат да подпомогнат оздравяването на пациенти, лекувани с ХДТ.

   Надяваме се да споделите тази информация както с хомеопати, така и с други лекари. Не е нужно да има толкова много страдание и голяма част от здравословните проблеми могат да бъдат избегнати, ако повече се замисляме, преди да предпишем алопатични медикаменти, анестетици, ваксини и пр. – особено на бременните жени, бебетата и децата. В много случаи те биха се възстановили с хомеопатия и други природни методи, без да се стига до интоксикация и увреждане на здравето в дългосрочен план.

   Хомеопатичната детокс терапия е нов метод и като всяко ново нещо има както привърженици, така и противници. Тази нова форма на хомеопатия ще се утвърждава все повече, защото е много резултатна и помага дори там, където други хомеопатични методи са безсилни. Но за да се убедим в това, трябва да видим резултатите със собствените си очи,а за това ни трябват както знания и опит, така и достатъчно време.

   Най-добре този метод може да се разбере и усвои само от хомеопати, които добре познават материя медика и разбират възможностите на класическите хомеопатични лекарства. От друга страна е необходимо да познаваме и много нови препарати, както и класификациите им според периодичната таблица, природните царства, групите и т.н. Затова колкото по-добър е даден хомеопат, толкова по-мощен инструмент е за него ХДТ.

   При все, че профилактиката е за предпочитане пред лекуването на вече проявилите се болести, ХДТ открива нови възможности пред хомеопатичната терапия. Много случаи изглеждат трудни, но и при тях има надежда, щом ние като хомеопати овладеем добре ХДТ

  • Има ли хомеопатичен детокс за женски хормони?

   Всяка ваксина и всяко алопатично лекарство може и трябва да бъдат използвани и като хомеопатични средства. Вече имаме условия да приготвяме хомеопатични препарати в желаните потенции от алопатични лекарствата, ваксини и всякакви токсични вещества така, че те да са безвредни за здравето. Тези нови лекарства ни помагат да се справим с още някои причини за болестите на пациентите. Можем да употребяваме още и хомеопатични лекарства, приготвени от субстанции, произвеждани в човешкото тяло като инсулин, билирубин, адреналин и пр. Можем да направим детокс на всеки хормон.