Има ли хомеопатичен детокс за женски хормони?

Всяка ваксина и всяко алопатично лекарство може и трябва да бъдат използвани и като хомеопатични средства. Вече имаме условия да приготвяме хомеопатични препарати в желаните потенции от алопатични лекарствата, ваксини и всякакви токсични вещества така, че те да са безвредни за здравето. Тези нови лекарства ни помагат да се справим с още някои причини за болестите на пациентите. Можем да употребяваме още и хомеопатични лекарства, приготвени от субстанции, произвеждани в човешкото тяло като инсулин, билирубин, адреналин и пр. Можем да направим детокс на всеки хормон.

Хомеопатична детокс терапия (ХДТ) – що е то?

Хомеопатичната детокс терапия (ХДТ) е нов метод в хомеопатията, разработен от холандския хомеопат Тон Янсен. В България методът е въведен от д-р Петър Найденов, който организира първите курсове с Тон Янсен. Засега у нас има около 30 дипломирани специалисти по ХДТ. Предстоят курсове на български език, които ще се водят от д-р Петър Найденов и д-р Вилма Михайлова – водещи български хомеопати. Записване за курса на тел. 0884 117463.

Нека всички, които осъзнават колко полезен метод може да бъде хомеопатичната детокс терапия, да споделят информацията със своите лекуващи хомеопати, за да го овладеят и те. Така може да се помогне на много повече хора, а също на тези, които засега не успяват да се излекуват с обикновените методи на хомеопатията.

Да имаме предвид причината за разболяването. Нали така започва хомеопатията! Ханеман работи в съответствие с този принцип, например като използва хомеопатични сепия, арсен, живак, злато и т.н., за да лекува хора, които са се разболели след контакт с въпросните субстанции.

Винаги трябва да се питат пациентите кога са възникнали оплакванията им. Отговорът на този въпрос може да е свързан с прилагани лекарства, ваксини или други токсични вещества, а симптомите да са възникнали като тяхно следствие. Понякога дори патологичната стеснителност и други психологични проблеми може да се дължат на направените ваксинации, защото те потискат свободната изява на жизнената сила.

Всяка ваксина и всяко алопатично лекарство може и трябва да бъдат използвани и като хомеопатични средства. Вече имаме условия да приготвяме хомеопатични препарати в желаните потенции от алопатични лекарствата, ваксини и всякакви токсични вещества така, че те да са безвредни за здравето. Тези нови лекарства ни помагат да се справим с още някои причини за болестите на пациентите. Можем да употребяваме още и хомеопатични лекарства, приготвени от субстанции, произвеждани в човешкото тяло като инсулин, билирубин, адреналин и пр.

Tinus Smits започва да експериментира с подобен метод, който по-късно нарича CEASE терапия. Но той работи само с аутистични деца, увредени след ваксинации, докато ХДТ може да се прилага при всички пациенти, защото еднакво успешно лекува всякакви оплаквания. В известен смисъл това означава, че няма нелечими болести, ако знаеш какво да правиш. Този метод е ефективен, работи бързо и подобрява жизнеността. Подходящ е и за хора с психични симптоми като депресия и меланхолия. ХДТ не натоварва организма, облекчава оплакванията и е много рентабилна финансово. Няма странични реакции при условие, че се предприеме нужното за подкрепа на съответните органи. Тук хомеопатията отново показва своята сила – хомеопатичните лекарства, използвани за детоксикация, освобождават способността на тялото за самоизлекуване и задвижват процеса на оздравяване.

В западния свят почти всички хора страдат от леки или латентни инфекции. Те обикновено не са непосредствено очевидни, но пречат на хората да се чувстват съвсем добре и дават оплаквания като болки в корема, скованост на ставите, главоболие, което ту се появява, ту изчезва, гъбички, лош вкус в устата и умора. Тези оплаквания обикновено се търпят и най-често биват игнорирани – човек просто не си дава сметка, че всъщност не е здрав.

Така че почти никой не знае какво е усещането да сме наистина здрави, защото още по време на бременността и раждането нашите защитни механизми (вкл.имунната система) често се натоварват и увреждат с различни субстанции. И още първите ваксини зареждат в имунната ни система енергийни модели на заболявания, свързани не само с определени микроби, но и с химичните вещества, които съдържат въпросните ваксини.

Ваксинациите отслабват имунната система, въпреки че официално се твърди, че я засилват. Единственото нещо, което се случва е, че тялото ни произвежда антитела срещу специфични инфекции. Тези антитела работят само няколко години, подвеждат имунната ни система и ни правят по-податливи на други заболявания. Ваксините съдържат голям брой химични вещества, които водят до трайни увреждания, като формалдехид, алуминиеви съединения, живак, антибиотици и др., и на които не се обръща внимание.

Почти всички алопатични лекарства като противозачатъчни, антибиотици, нестероидни противовъзпалителни, статини, антихипертензивни, сънотворни, болкоуспокоителни и т.н. също са вредни за здравето и имат опасни странични действия. А това са лекарства, които много хора употребяват, без да си дават сметка какви сериозни последствия за здравето може да си навлекат.

Много други химически вещества, като амалгама, пластификатори в меките пластмаси, синтетични хормони и добавки в храните, както и замърсявания в питейната вода подкопават здравето ни, разрушават нашите органи и системи, и могат да ни разболеят. Помислете за различните оцветители, овкусители, консерванти и други Е-та като бензоена киселина (E210), мононатриев глутамат (Е621) и калиев глутамат (E622), подсладители като аспартам и т. н.

На увреждането на органите също трябва да се обърне внимание – нещо, което трябва да се лекува само по себе си с подходящи хомеопатични лекарства. Например, при депресия или бърнаут (пълно изтощение, прегаряне), трябва да дадем хомеопатични лекарства, приготвени от серотонин или кортизол, защото метаболизмът е нарушен и е важно да се балансира.  Част от работата на хомеопата е също да осъзнае това и да го вземе предвид при лечението. От значение е да се дават съвети за здравословно хранене и контрол на теглото, да се предписват билкови и ортомолекулярни препарати и хомеопатично потенцирани ендогенни вещества, които подпомагат засегнатите органи и системи.

Никой не може да бъде излекуван, докато не се изчистят миазмите псора, сикоза и сифилис, доколкото е възможно. Например, ако дадено раково образувание се отстрани оперативно, но не се премахне миазматичното предразположение, ракът ще се появи отново. Аналогично, даже ако успешно сме лекували някого с ХДТ, но не сме излекували достатъчно миазмите му, той или тя ще дойде след време с нови здравословни проблеми.

Действието на метода на ХТД е потвърдено убедително чрез изследвания на кръв и урина (Boiron, Cier & Mouriquand – „Отравяне на гълъби с арсен“; Boiron, Cier & Vingert – „Арсенова интоксикация при плъхове“).

Хомеопатичната детокс терапия е липсващата връзка, помагаща за преодоляването на вредни външни фактори. За това говори още Ханеман, когато препоръчва да се премахват блокадите пред излекуването. Ако някой живее във влажно мазе или продължава да работи с вещества като живак или арсен, не можете да го излекувате на 100%. Ако не се променят условията на живот, можем да постигнем само краткотрайно подобрение, а не излекуване.

Прочутият майстор на класическата хомеопатия Георгос Витулкас също се спира на това, когато говори за „синдрома на съпруга“. Например, ако даден съпруг не подкрепя жена си, тя не може да се излекува, докато живее с него и в крайна сметка те или ще се разделят, или тя ще започне да потиска симптомите си с алопатични медикаменти.

Ако някой е бил отровен и по този начин защитната му система е блокирана, това трябва да бъде лекувано на първо място. След правилно проведена ХДТ повечето блокажи могат да бъдат премахнати и органите отново да функционират правилно. ХДТ води най-сетне до изясняване на хомеопатичната картина и така улеснява пълното излекуване. Независимо от това кои методи използват хомеопатите, като прилагат и ХДТ, излекуването ще бъде по-бързо, нежно и трайно.

Някои пациенти получават хомеопатични лекарства в продължение на години, без да оздравеят напълно (т.нар. конституционална терапия). Възможно е това да е потискане, а не лекуване. Излекуването следва определен модел и включва отстраняването на пречките – например миазми и токсини. Само погледнете законите на Херинг (отвътре навън, отгоре надолу и т.н.) и „Теорията на потискането“ на Виджейкар (основана на развитието на слоевете в зародиша).  Ако не използваме целия океан от хомеопатични знания и се ограничаваме само до една или две школи, хомеопатията няма да се развива.

Съвременната западна медицина причинява големи проблеми с нейните потискащи методи. Най-много са проблемите, свързани с медикаменти и интервенции, които се прилагат около зачеването, по време на бременността и през първите три години от човешкия живот. В този период се развиват мозъкът и органите, затова ефектът на повечето лекарства и интервенции, както и употребата на цигари, алкохол или наркотици е най-разрушителен.

Решаващ момент е раждането на детето, което често се случва насила, с употреба на медикаменти като анестетици, окситоцин и пр. Трябва да се погрижим раждането да не е преждевременно, защото обикновено времето се отчита погрешно. Сега се броят 40 седмици от първия ден на последната менструация, а би трябвали да се брои от зачеването, което е около 14 дни по-късно.

Болката вече не се приема като нормална част от раждането и напоследък на все повече родилки се дават болкоуспокояващи. Епидуралната анестезия може да бъде много опасна за новороденото и даже да доведе до сериозни увреждания на нервната му система.

Има много неща, които могат да увредят детето много преди ваксините, още в утробата или около раждането. И, разбира се, веднага след тях идват ваксините и антибиотиците, както и антипиретиците. Майките се страхуват от високата температура и твърде често я свалят с лекарства. Освен, че не е нужно, това е и вредно, защото потиска естествените процеси на излекуване.

85% (и може би до 100%) от проблемите на пациентите са свързани с приема на алопатични лекарства или други токсични вещества като аспартам, парабени и пр. Алопатичните медикаменти не само потискат симптомите, но и създават нови проблеми и така променят картината на болестта. Освен това те увреждат различни органи и системи като ендокринната, нервната, храносмилателната, имунната и др.

Прекаленото използване на алопатични лекарства води до сериозни последствия за човечеството. Все повече хронични болести и симптоми се срещат при все по-млади хора – нещо, за което официалната западна медицина не може или не иска да намери обяснение. Вземете например лупус еритематодес, множествената склероза, миалгичния енцефаломиелит (синдромът на хронична умора), оплождането ин витро и всички видове ракови заболявания. Ракът на панкреаса сега е водеща причина за смърт при хората над 70-те, докато преди 20 години той почти не се е срещал. Вижте напоследък зачестяването на мозъчните тумори и шокиращото увеличаване на рака на гърдата. Последният се дължи главно на увреждане на ендокринната система.

Жените масово страдат от най-различни симптоми, свързани с хормоните: мигрена, болки в гърба, липса на полово влечение, вагинално течение, сухота на влагалището по време на секс, рак на яйчниците, рак на матката и др. Виновни за това са противозачатъчните таблетки, хормоналните инжекции, спиралата Мирена и други хормонални лекарства. Използването на подобни хормонални препарати след време причинява проблеми с щитовидната жлеза и депресия. Наред с други неща, това води до използването на антидепресанти, които след временно подобрение още повече задълбочават депресията. Жените стават склонни към самоубийство, чувстват се като в капан, неспособни са за хармонична връзка, чувстват се неадекватни. Става им все по-трудно да поддържат отношения и социален живот. След време получават болки в корема или други симптоми, за които отново им предписват медикаменти. Така се натрупват все повече вредни ефекти.

Появата на противозачатъчните таблетки доведе до огромно увеличаване на проблемите с щитовидната жлеза при жените. В миналото двата пола се засягаха почти еднакво, докато сега мъжете (които не приемат хормони) определено страдат много по-малко от щитовидни проблеми в сравнение с жените.

Отбелязва се също така огромно увеличаване на алергиите, поради претоварване на черния дроб и червата. Масовата употреба на антибиотици играе голяма роля за това.

Виждаме също увеличаване на хиперактивността у децата. Това често е свързано с увреждане на мозъка, например от формалдехид и алуминиеви съединения във ваксините, от анестетици ит.н.

Ако продължим в тази посока, докъде ще стигнем и какви ще са последствията за здравето на човечеството като цяло? Качеството на живот на хората ще се влошава все повече и хората ще умират от всевъзможни нови болести и епидемии, които ще ги засягат във все по-млада възраст. Напоследък има все повече пациенти с нови болести, които са трудно лечими и даже нелечими от официалната медицина. Впрочем,тъкмо затова те искат да се лекуват с хомеопатия и ХДТ – видели са, че е помогнала на техни познати и вярват, че би могла да помогне и на тях.

Има още много други проблеми, причинени от алопатични медикаменти и интервенции. Хомеопатите трябва да внимават за необичайни симптоми, свързани с тях, и да ги лекуват с ХДТ, ако искат да имат успех.

Преднизон и други кортикостероиди: “never well since” симптоми (невъзможност за възстановяване след дадена болест), хронична умора, защото надбъбречните жлези са твърде повредени от лекарства. Когато надбъбречните жлези не работят правилно, човек се чувства уморен. Тогава имунната система също не работи добре и се получават лесно инфекции и възпаления.

Общи анестетици: сънливост, замаяност, забравяне, затъпяване, главоболие, проблеми със стомаха и черния дроб, запек, умора и пр. Не се препоръчва възрастните хора да получават обща анестезия, тъй като тя увеличава риска от деменция.

Местни анестетици: често след местна упойка се наблюдава или повишен тонус и скованост, или понижен тонус (отпускане и провисване). В редица случаи това остава постоянно. След стоматологични лечения с упойка например може да се стигне до невропатии на лицевите мускули. Или след епидурална анестезия остават задълго болки в гърба, а така също и хронични главоболия.

Омепразол се предписва и използва много. Причинява тежки чернодробни увреждания и дори рак на черния дроб. Продължителната му употреба предизвиква деменция. Често се предписва без нужда. Например, диафрагмална херния може да бъде лесно излекувана с остеопатия, хиропрактика или мануална терапия, както и с хомеопатични средства като Kali-с, Aethusa и други.

Статини: изкуствената намеса в метаболизма на холестерола причинява огромни проблеми и даже може да осакати много хора. Понякога иначе здрави хора само след няколко месеца ползване на статини вече страдат от мускулна слабост. Те не могат да ходят самостоятелно и се чувстват много уморени и объркани. Болестта на Паркинсон също може да започне след употреба на статини. Не е доказано, че статините са добри за здравето. Те пречат на организма да произвежда коензим Q10 и това води до сърдечна недостатъчност, мускулна слабост, импотентност и срив на имунната система. Статините са още една от причините за увеличаване рака на черния дроб при възрастните хора. Но лекарите рядко свързват всички тези болести с употребата на статини. Те просто следват протокола на фармацевтичната индустрия. Особено като станем по-възрастни, ние се нуждаем от холестерол, защото той изгражда клетъчните стени и различни структури на тялото, и е важен за мозъка и нервната система. Патологично високото ниво на холестерол може да се дължи на много лекарства (като омепразол) и на приемането на твърде много въглехидрати и не достатъчно добри мазнини. Ако LDL е прекалено висок, добре е да се намали или спре консумацията на млечни продукти.

Нестероидни противовъзпалителни – НСПВС (Бруфен, напроксен, диклофенак и т.н.) могат да причинят увреждане на стомаха и червата, артрит, фибромиалгия и ревматоиден артрит (иронията е, че НСПВС се предписват точно за тях), а също така и примирение със симптомите. Пиенето на повече вода често помага по-добре при болки в стомаха и главоболие. Например, прочетете книгата “Ти не си болен, ти си жаден!” от д-р Батманджелиндж.

Пломби на зъбите от амалгама: проблеми особено на черния дроб (чернодробна отрова), но също така и с нервната система и бъбреците. Черният дроб не може да върши работата си правилно, ако има много тежки метали в организма. Амалгамата съдържа не само живак, но и никел, сребро, кадмий и др. Живакът като елемент ни дава усещането, че всеки ни е враг. Ето защо живеем в такъв враждебен свят с много агресия – живакът е както в устата (амалгамени пломби), така и в храната ни. Никелът е вреден за панкреаса и прави хората егоцентрични. Среброто унищожава чревната флора и води до липса на енергия.

Метилфенидат (например Ritalin и Concerta): води до промени в мозъчните рецептори, кара ни да реагираме различно. Не можем да възприемаме сигналите правилно. Възможно е, но в същото време е много трудно да се възстановим, защото мозъчните клетки не се възстановяват бързо след въздействието му. В такива случаи преди детокса трябва да се лекуват оплакванията, за които са изписани тези алопатични лекарства.

Химиотерапия: Действието на химиотерапията е съмнително. Директорът на раковата болница „А. ван Льовенхук“ заявява, че 75% от химиотерапиите са неефективни. Друг специалист казва, че ако някой оцелява след химиотерапия, той или иначе е бил много силен, или не е имал рак, или причината е в успешната операция. Химиотерапията в повечето случаи пречи на оздравяването и даже може да направи рака по-агресивен. От друга страна, радиотерапията може да бъде ефективна, ако е добре изпълнена и ако организмът се подкрепя с хомеопатично лечение по време на провеждането (Carbo animalis, Causticum) и след това (Radium bromatum).

Бензодиазепини: предписват се за депресия, тревожност и безсъние. Могат да причинят нарколепсия и водят до пристрастяване. В крайна сметка от тях мускулите отслабват и губят своя тонус. Обикновено хомеопатичното лекарство Syphilinum e по-доброто решение, когато човек не може да спи и се страхува да не полудее.

Как се прилага на практика хомеопатичната детоксикация?

Първо вижте йерархията на алопатичните лекарства и след това йерархията на системите и органите на тялото. Не започвайте детоксикацията според това кои медикаменти са приемани последни. Целта е да се определи кое увреждане е от решаващо значение и то да се третира първо. Често, ако се започне правилно, оплакванията, причинени от други медикаменти могат да се преодолеят без друго лечение, защото организмът укрепва и се справя сам с тях.

Изучават се все по-дълбоко ефектите на алопатичните лекарства върху различните органи и системи (ендокринна, сърдечносъдова, имунна, кръвотворене и т.н.). За да предписваме правилно ХДТ, трябва да знаем от какво е боледувал и какви алопатични лекарства е приемал пациентът, както и тяхната последователност във времето – от зачатието до консултацията. Системата, която е най-високо в йерархията, трябва да се лекува най-напред. Най-често не е правилно да се започне от това, след което пациентът се е разболял и не е могъл да се възстанови, защото може да има по-важни причини, които са по-назад във времето. Тези причини трябва да бъдат открити и лекувани първи. По този начин лечението е по-бързо, нежно и трайно, а освен това се избягва терапевтично обостряне или т.нар. лечебни кризи.

Използват се също много телесни субстанции, които хармонизират и регулират работата на различни органи и системи – например кортизол, триптилин, хистамин, инсулин, сапонини, холестерол и др. Има случаи, в които не може да се говори само за детоксикация, а по-скоро за балансиране на функциите на органи и системи с потенцирани ендогенни субстанции.

В ХДТ се използват най-често срещаните потенции: 30K, 200K, МК и 10MK. След изследванията на Мартин Дике върху мишки от известно време не използваме C-потенции, защото като че ли те не работят толкова добре. Напоследък, когато е възможно, курсът на детокс може да започва с 12K. Изглежда, че тази потенция работи по-нежно в началото на курса. Тъй като тя е точно на границата между материалните и нематериалните дози, та би трябвало да е ефективна и на двете нива.

За подкрепа на органите се използват предимно ниски потенции, за предпочитане течни, защото те могат да се променят леко чрез разтръскване преди всеки прием. Нозодите и ендогенните субстанции се дават в различни потенции според индивидуалните нужди на всеки пациент.

Повече информация за ХДТ може да получите от книгата на Тон Янсен „С огън срещу огън“ и като се включите в курсовете, организирани от д-р Петър Найденов и д-р Вилма Михайлова.

Има толкова много хора в България, особен деца, които се нуждаят от ХДТ. Надяваме се все повече колеги-хомеопати да се научат да ги лекуват с този метод.

Има най-различни излекувани случаи, включително деца с диабет от първи тип, аутизъм, пациенти с рак, болест на Крон, глаукома, множествена склероза и т.н. Когато един хомеопат знае какво да прави, почти няма нелечими случаи. Доста често добре подбрани лекарства от класическата хомеопатия отначало не работят, но същите лекарства работят прекрасно след подходящ курс ХДТ. Затова може да се каже, че ХДТ предлага начин за преодоляване на много пречки пред хомеопатичното лечение.

В наши дни повечето хора не се хранят достатъчно пълноценно. Затова към хомеопатичното лечение трябва да се добавят суперхрани, някои витамини, ортомолекулярни препарати и други хранителни добавки. Например, продуктите на АкваСорс могат да подпомогнат оздравяването на пациенти, лекувани с ХДТ.

Надяваме се да споделите тази информация както с хомеопати, така и с други лекари. Не е нужно да има толкова много страдание и голяма част от здравословните проблеми могат да бъдат избегнати, ако повече се замисляме, преди да предпишем алопатични медикаменти, анестетици, ваксини и пр. – особено на бременните жени, бебетата и децата. В много случаи те биха се възстановили с хомеопатия и други природни методи, без да се стига до интоксикация и увреждане на здравето в дългосрочен план.

Хомеопатичната детокс терапия е нов метод и като всяко ново нещо има както привърженици, така и противници. Тази нова форма на хомеопатия ще се утвърждава все повече, защото е много резултатна и помага дори там, където други хомеопатични методи са безсилни. Но за да се убедим в това, трябва да видим резултатите със собствените си очи,а за това ни трябват както знания и опит, така и достатъчно време.

Най-добре този метод може да се разбере и усвои само от хомеопати, които добре познават материя медика и разбират възможностите на класическите хомеопатични лекарства. От друга страна е необходимо да познаваме и много нови препарати, както и класификациите им според периодичната таблица, природните царства, групите и т.н. Затова колкото по-добър е даден хомеопат, толкова по-мощен инструмент е за него ХДТ.

При все, че профилактиката е за предпочитане пред лекуването на вече проявилите се болести, ХДТ открива нови възможности пред хомеопатичната терапия. Много случаи изглеждат трудни, но и при тях има надежда, щом ние като хомеопати овладеем добре ХДТ