Posted on Leave a comment

Хомеопатия при мозъчен инсулт

Инсултът се причинява от прекъсване на кръвоснабдяването на мозъка поради запушване или спукване на кръвоносен съд. Когато това се случи, мозъкът не получава достатъчно кислород или хранителни вещества и мозъчните клетки започват да умират.

Много фактори могат да увеличат риска от инсулт. Потенциално лечими фактори за инсулт включват рисков начин на живот, наднормено тегло или затлъстяване, липса на физическа активност, прекаляване с алкохол и тютюн, употреба на наркотици и др.

Медицински рискови фактори са хипертония, повишен холестерол, диабет, обструктивна сънна апнея, сърдечно-съдови заболявания и фамилна анамнеза за инсулт, инфаркт или преходна исхемична атака.

Други фактори, свързани с по-висок риск от инсулт, включват възраст над 55 години, раса – чернокожите имат по-висок риск от инсулт, пол – мъжете са изложени на по-висок риск от инсулт, а жените обикновено са по-възрастни, когато получат инсулт и е по-вероятно да умрат от инсулт, отколкото мъжете, използване на противозачатъчни хапчета или хормонални терапии, които включват естроген, както и повишени нива на естроген от бременност и раждане.

Има три основни вида инсулт:

  • Исхемичен инсулт — най-чест. Кръвен съсирек пречи на кръвта и кислорода да достигнат до мозъка. Обикновено има артериосклероза и отлагания на плаки в артериите.
  • Хеморагичен инсулт — случва се, когато отслабен кръвоносен съд се разкъса и обикновено се появява в резултат на аневризми и други съдови увреждания, а така също при хипертония, травми, прием на лекарства за разреждане на кръвта. Изтеклата кръв оказва натиск върху мозъчните клетки и ги уврежда, а областта на мозъка, захранвана от спукания кръвоносен съд, не се кръвооросява и загива.
  • Преходни исхемични атаки — временни смущения в мозъчното кръвообращение, което скоро се възстановява и симптомите изчезват. Свързани са с по-малки съсиреци, които могат да се разнесат спонтанно или с терапия. Трябва да се разглеждат като спешни състояния и предупредителни знаци за възможни бъдещи инсулти.

Симптомите на инсулт често се появяват без предупреждение. Основните симптоми на инсулт са:

  • Объркване, неясна реч, дезориентация, проблеми с разбирането
  • Главоболие, вероятно с променено съзнание или повръщане
  • Изтръпване, увисване, крива усмивка или невъзможност за движение на части от лицето, ръката или крака, особено от едната страна на тялото.
  • Проблеми със зрението на едното или двете очи
  • Проблеми при ходене, включително замайване и липса на координация
  • Слабост на ръцете: при опит да се вдигнат и двете си ръце, едната ръка се спуска надолу

Инсултите могат да доведат до временни или постоянни, по-леки или по-тежки увреждания в зависимост от това колко дълго мозъкът е останал без кръв и коя част е засегната, съответно колко бързо се диагностицират и лекуват. Освен проблемите, изброени по-горе, преживелите инсулт могат да имат проблеми с контрола на пикочния мехур или червата, болки, парализа или слабост на едната или двете страни на тялото, затруднено говорене и преглъщане, проблеми с паметта и концентрацията, трудности при говорене, четене, писане, преценяване, разсъждаване или разбиране, влошено контролиране и изразяване на емоциите, депресия и др. Хората, преживели инсулт, може да станат по-затворени и необщителни или по-импулсивни. Те може да се нуждаят от помощ при поддържането на ежедневните задължения.

Болка, изтръпване или други странни усещания могат да се появят в частите на тялото, засегнати от инсулт. Хората също могат да бъдат чувствителни към температурни промени, особено силен студ, след инсулт. Това усложнение е известно като централна инсултна болка или синдром на централна болка. Това състояние обикновено се развива няколко седмици след инсулт и може да се подобри с течение на времето.

ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА

Когато става въпрос за мозъчен инсулт, в хомеопатията има много ефективни лекарства, но изборът трябва да бъде индивидуален според конкретните психични и физически симптоми на пациента. Изброените по-долу лекарства са само някои от всички възможни. Настоятелно препоръчваме при инсулт да се консултирате с опитен хомеопат!

И все пак има какво да се направи още при първите признаци на инсулт. Познаването на някои хомеопатични лекарства може да промени хода на болестта и оттам съдбата на засегнатите, а някои от описаните лекарства са част от домашната хомеопатична аптечка и трябва да присъстват във всеки дом, особено ако там живеят по-възрастни хора!

ACONITUM NAPELLUS: В началния стадий, когато току-що е настъпил инсулт, особено исхемичен. Може да се дължи на емоционален шок или уплаха. Човекът чувства безпокойство и се мята. Лицето става червено. Застойни главоболия. Усещане за гореща тежест и пръсване в главата. Пулсът е ускорен, пълен, твърд, напрегнат. Сърцебиене с тревожност. Горещи ръце и студени крака. Изтръпване и мравучкане на ръцете и краката, особено на лявата ръка. Суха, пареща уста с изтръпване. Световъртеж, влошаващ се при ставане.

OPIUM: Колапс с тъмночервено лице, разширени зеници, увиснала долна челюст, гореща пот и едностранна парализа при (исхемичен) инсулт (колкото по-тъмен е цветът, толкова по-добра е индикацията), особено при стари пияници. Стерторозно дишане и безсъзнание, понякога с тетанична ригидност на тялото и парализа. Пулсът е изключително бавен и пълен. Изразеният венозен застой е по-ценен симптом от дълбокия ступор.

FERRUM PHOSPHORICUM: По време на апоплектичен припадък обикновено ще върне пациента в съзнание за кратко време и също ще контролира кръвоизлива. Тук ACONITUM може да бъде по-добро лекарство, ако психическото безпокойство е много изразено.

KALIUM MURIATICUM: за абсорбиране на ексудата – възможно е животът да бъде спасен чрез употребата му.

NUX VOMICA: Подходящ за хора, които са прекалявали системно с алкохолни напитки или след обилно хранене, хора с жлъчен, сангвиничен или нервен и раздразнителен темперамент. Застрашаващ мозъчен кръвоизлив със световъртеж, главоболие и пълнота на главата. Използва се като допълващо лекарство към Opium за завършване на лечението.

PITUITАRIА: Помага за спиране на кръвоизлива и разнасяне на кръвни съсиреци.

ARNICA: Показана при хеморагичен инсулт и тромбози, особено ако е имало и тъпа травма или сътресение на мозъка. Помага за разнасяне на съсиреци в мозъка. Понижена телесна температура, смъртна студенина. Не понася доближаване. Бързо получава рани от залежаване. Профилактично срещу образуване на тромби.

BEALLADONNA: силно главоболие със застой в главата, лицето е горещо и зачервено. Очите са широко отворени и втренчени. Главоболието е пулсиращо и удрящо, особено в слепоочията, влошава се от движение, светлина, шум и легнало положение, подобрява се от полагане на ръка върху главата и навеждане на главата назад. Пулс пълен и ускорен.

CROTALUS HORRIDUS: Най-подходящ за парализа от инсулт, особено дясната страна. Долните крайници изтръпват лесно. Ръцете треперят, подути са. Не може да държи краката неподвижни. Пациентът е словоохотлив, възбуден, раздразнителен и сърдит, иска да избяга, мърмори, мънка, бърбори и се препъва в думите си.

CAUSTICUM: Ефективен при парализа на отделни части след инсулт – парализа на мускулите на речта, на пикочния мехур, ректума и крайниците. Изтръпване на ръцете и краката. Дясностранна парализа.

BARYTA CARBONICA: Исхемични инсулти, особено при възрастни хора. Физическа и психическа слабост и умора след инсулт. Има усещане, сякаш мозъкът е разхлабен. Сенилна деменция с нарастваща слабост и трудности в концентрацията. Срамежлив към непознати, детински в поведението. Склонност към настинки. Пареща болка в много части. Склонност към аневризми, кръвоносните съдове дегенерират, така че лесно се разкъсват.

GELSEMIUM: изтръпване, слабост и треперене със загуба на способност за говор. Тъпота, замаяност и сънливост. Парализа на различни групи мускули на окото, хранопровода, пикочния мехур, ректума и др. Дълбока болка в мускулите на гърба, бедрата и долните крайници. Липса на мускулна координация. Мускулите не могат да се подчиняват на волята.

LACHESIS: Световъртеж с конгестия. Болка дълбоко в мозъка, особено в лявата страна. Парализа, особено на лявата страна. Говорът е много бавен. Приказливи са, страдат от горещи вълни и високо кръвно. Не понасят нищо стегнато. Усещане за свиване, особено в гърлото, корема и главата.

SULFONAL: Симптоми след инсулт, особено при атактични движения, залитаща походка. Краката са слаби, студени, треперещи, изглеждат твърде тежки. Скованост и парализа на двата крака. Промени в настроението като редуване на щастливи, изпълнени с надежда състояния с депресия и слабост.

ALLIUM SATIVA: Тинктурата е ефективен сърдечен тоник, разрежда кръвта, подобрява кръвообращението. Полезен при хипертония и високо ниво на мазнини в кръвта. Счита се за профилактика на инсулт

ГИНКО БИЛОБА: Тинктура от Гинко билоба е друго средство за профилактика на инсулт. Това лекарство подобрява мозъчното кръвообращение и коригира загубата на памет поради лош кръвен поток. Смята се за добър разредител на кръвта.

HYOSCYAMUS: Пациентите падат внезапно с писък и преминават в състояние на сопор, с неволни изпражнения.

GLONOINUM: При хипертония и съпътстващо бъбречно заболяване. Силна и внезапна конгестия с главоболие, като че ли главата ще се пръсне.

LAUROCERASUS: Едно от най-важните средства за лечение на инсулт, настъпил внезапно, без предупреждение, със сърцебиене, студена влажна кожа и конвулсии на лицевите мускули. Внезапна кашлица, задушаване и загуба на говор. Пациентът внезапно изпада в кома, от която не може да бъде събуден. Последвалите парализи поради мозъчен кръвоизлив изискват Baryta carbonica като най-полезното лекарство.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.