Posted on Leave a comment

Хомеопатично лечение на дискова херния

Нашият гръбначен стълб е изграден от прешлени, които са омекотени между тях с междупрешленни дискове. Тези дискове имат централно ядро (nucleus) ​​и външен пръстен (annulus). Мекото централно ядро на диска поема натиска и тежестта на гръбначния стълб.

Когато междупрешленните дискове се увредят, се получава дископатия или дискова херния.

Дископатията е по-леко състояние, което се повлиява добре от наместване и физиотерапия. При него няма необратима патология. Може да възникне при рязко движение или неправилно натоварване.

Дисковата херния е по-тежко увреждане, при което пръстенът на диска е разкъсан и ядрото изтича от него. При това може да се стигне до притискане и травмиране на гръбначномозъчните нерви, протичащо със силни, понякога нетърпими болки. Освен това не се осигурява омекотяване и здравина на прешлените и гръбначния стълб, което може да доведе до увреждане на гръбначния стълб.

Дискова херния може да се появи във всяка област на гръбначния стълб поради нараняване или прекомерно натоварване на гръбначния стълб. Симптомите на дисковата херния зависят от засегнатата област на гръбначния стълб.

Чести състояния, произтичащи от дискова херния, са:

Ишиас: При това състояние разместеният диск в долната част на гърба притиска седалищния нерв. Седалищният нерв, който инервира долната част на гърба и двата крака, е най-големият нерв в нашето тяло. Най-честите симптоми на ишиас са остра и подобна на ток болка в краката, обикновено в единия крак, придружена от болка в долната част на гърба.

Болка във врата: Може да възникне от разместен диск в областта на шията на гръбначния стълб. Болката обикновено се излъчва от врата към ръцете и е остра и подобна на ток.

Повечето случаи на дископатия се разрешават с подходящо наместване, почивка, физиотерапия и медикаменти. Рядко се налага операция. Хомеопатията предлага широка гама от лекарства въз основа на физическите симптоми, както и психическото състояние. Тези лекарства се дават на хомеопатичния принцип „подобно лекува подобно“, което означава, че вещество, което предизвиква определени симптоми при здрав човек, може да се използва (разредено и потенцирано) за овладяване на подобни симптоми при болен човек. Хомеопатичните лекарства могат безопасно да се приемат дори заедно с конвенционалната медицина.

Психосоматика:

При финансови проблеми се получават често болки и увреждания в лумбо-сакралната област (първа чакра). Оттук и изразът “Мъж с пари кръст не го боли”, който е популярен сред кинезитерапевти, чакръкчии и правачи на кръстове.

При емоционални проблеми се засяга гръдният отдел (между плешките) и често се налага да се прави изпукване там – притиска се гръдният кош от легнало положение по корем, докато се чуе характерен звук.

При голям стрес у интелектуалци се засяга шийният отдел с болка, скованост и пукане на врата при движение. Характерни са неприятни, нежелани мисли, които не могат да се пропъдят и измъчват човека постоянно.

При всички случаи са подходящи и лековете от цветя на Бах, които да премахнат или облекчат стреса и да балансират емоциите и психиката.

Хомеопатични лекарства за болки при дискова херния и дископатия:

Всички описани лекарства можете да откриете в нашата аптека като ги напишете в търсачката и да поръчате в потенция 30С и 200С. Започнете с 30С – два пъти по 1-2 гранули на ден в продължение на 3 дни. Ако нямате подобрение, вземете еднократно 1-2 гранули от потенция 200С. За да се излекувате, трябва да има съвпадане на описанието на някое хомеопатично лекарство с вашите симптоми.

Aesculus hippocastanum (Ескулус хипокастанум): Действа добре при болки в долната част на гърба и нервна конгестия. Болката в бедрата и долната част на гърба се влошава при навеждане или ходене. Болезненост и подуване на стъпалата. Болка в ръцете и краката. Слабост в гръбначния стълб, особено в долната част на гърба. Краката не го държат. Болка и парене в ануса заедно с тръпки, които се движат нагоре-надолу по гръбначния стълб. Влошаване при събуждане сутрин и следобед, след ядене на каквото и да било и от всякакъв вид движение. Облекчаване от хладно и на открито.

Bryonia alba (Бриония алба): По-ефективна при здравеняци с тъмен тен, склонни към раздразнителност. Сухи лигавици. Пробождаща, разкъсваща болка в мускулите. Скованост и болка в тила и долната част на гърба. Усещане за прималяване при седене. Дори най-малкото движение влошава болката. Симптомите също се влошават сутрин, при ядене на нещо и при докосване на засегнатата област. Индивидът се чувства по-добре, когато легне на болезнената страна, почива достатъчно или прилага натиск или студени компреси върху болезнената област.

Calcarea carbonica (Калкарея карбоника): От полза за хора, които са психически и физически изтощени поради претоварване. Полезен е и при пълни хора, които имат голям корем и бледа кожа. Ревматизъм (водещ до възпаление и болка) в лумбалната област. Болка между лопатките, която затруднява дишането. Скованост във врата и горната част на гърба и слабост в долната част на гърба. Болка от навяхване в гърба поради вдигане на прекомерно тежко. Всички симптоми се влошават при студено и влажно време, по пълнолуние, при миене на засегнатата област и при изправяне. Болката се облекчава от по-сух климат, както и от лежане на болната страна.

Calcarea phosphorica (Калкарея фосфорика): Използва се при хора със забавено или неравномерно развитие на зъбите и деца, които са отпуснати и имат слабо храносмилане. Хората с костни заболявания и анемия също могат да се възползват от това лекарство. Скованост и болезненост във врата и горната част на гърба. Болка в костите. Обща умора и недоволство. Болка, която се влошава от течения, студ и усилие. Главоболие при всяка промяна на времето.  Влошаване при влажно и студено време. Топлият и сух климат осигурява временно подобряване на пациента.

Cimicifuga racemosa (Цимицифуга рацемоза): Проблеми с мускулите и гръбначния мозък. Болки в тялото, подобни на електрически ток. Възпаление, скованост и болка в мускулите на гърба и шията. Чувствителна горна част на гръбначния стълб. Болка в долната част на гърба, която се излъчва към краката през бедрата. Натискът върху гръбначния стълб или шията води до гадене и повръщане. Влошаване при студено време, особено сутрин, и по време на менструация при жените. Подобряване при осигуряване на топлина на засегнатата област.

Kalium carbonicum (Калиум карбоникум): Често се предписва за остри, режещи болки във всяка част на тялото. Внезапна, остра болка нагоре и надолу по гърба, която преминава към коленете. Усещане за парене в гръбначния стълб. Болка в коленете, бедрата и тазобедрените стави. Умора. Болка от раменете до китките. Гадене с кисело оригване. Усещане за слабост в долната част на гърба и краката. Болка в хълбоците и дясната горна част на гърба. Скованост в гърба с усещане сякаш гърбът е парализиран. Силата на болката се засилва рано сутрин (около 3 ч.), при студено време, след прием на супа или кафе, както и при лягане на лявата и на болезнена страна. Симптомите се подобряват през деня, при топло време и при движение.

Kalmia latifolia (Калмия латифолия): Изтръпване и болка в крайниците. Болка във врата, която се излъчва до лопатките и ръцете. Световъртеж, който се влошава при навеждане напред. Силна болка в гърба, гръбначния стълб и раменете; пациентът се чувства така, сякаш гърбът му ще се счупи. Болка в долната част на гърба. Всякакъв вид движение, поглед надолу, навеждане напред и на открито влошава състоянието.

Lachesis muta (Лахезис мута): Предписва се за облекчаване на напрежението. Болка в шията. Болка, подобна на ишиас, на десния крак, с изтръпване и слабост. Мъчителна болка в сакрума или опашната кост, влошаваща се при изправяне от седнало положение. Симптомите се влошават, когато пациентът се събужда от сън, взема топла вана, ляга на лявата си страна или прилага натиск върху засегнатата област. Симптомите се подобряват при прилагане на топлина върху болезнената област.

Medorrhinum (Медорин): Жени с хронични тазови заболявания. Болка заедно с усещане за парене в главата, което е по-лошо в задната част на главата. Болка в гърба заедно с усещане за парене/горещина. Усещане за парене в крайниците. Болка в краката. Всички оплаквания се влошават от здрач до зори, от прекомерно мислене за здравето и от прилагането на топлина върху засегнатата област. Симптомите се подобряват при влажно време и при легнало положение.

Nux vomica (Нукс вомика): Обикновено се предписва на слаби, активни хора. Болка в лумбалната област (долната част на гърба). Изтръпване в краката; пациентът се чувства така, сякаш краката му са парализирани. Усещане за парене в гръбначния стълб, което се влошава от 3 до 4 ч сутринта. Болка в шията, която се излъчва надолу по ръцете. Болка и невъзможност за промяна на стойката, докато лежи. Болката се влошава при дефекация. Неспособност за седене поради болка. Симптомите се влошават при студено и сухо време, сутрин, при усилие, след хранене и при докосване на засегнатата област. Болката намалява при влажно и дъждовно време, вечер, след спокойна дрямка или просто достатъчно почивка.

Rhus toxicodendron (Рус токсикодендрон): при хора, които се чувстват по-добре при раздвижване или движене на засегнатата част. Болка в долната част на гърба, която се подобрява при лежане  върху нещо твърдо. Схванат врат. Ревматична болка във врата и крайниците. Седалищна болка, която се влошава при студено време. Болка между лопатките на раменете при преглъщане. Симптомите се влошават след почивка или добър сън, както и при лягане по гръб или на дясната страна. Масажирането на засегнатата област, смяната на позициите и сухото и топло време намаляват болката.

Промени в диетата и начина на живот при дископатия

Въпреки че рискът от изместване на диск нараства постепенно с възрастта (поради нормално износване), нездравословният начин на живот също води до дегенеративни промени в тялото. Затова е добре пациентите да спазват правилна диета и здравословен начин на живот. Освен това хомеопатичните лекарства се прилагат в силно разредени дози; тяхното действие лесно се влияе от различни хранителни фактори и фактори на начина на живот. Спазването на указанията на лекаря по този начин не само ще насърчи доброто здраве, но и ще помогне за подобряване на ефективността на лекарствата, което води до по-бързо разрешаване на симптомите.

Какво да правим: Спазвайте балансирана диета. Поддържайте добра лична хигиена и поддържайте заобикалящата ви среда чиста и подредена. В дома трябва да се поддържа комфортна температура (по желание на пациента).

Какво да избягваме: Консумацията на алкохол и тютюн трябва да се избягва по време на периода на лечение. Напитки с високо съдържание на кофеин също трябва да се избягват, тъй като пречат на действието на хомеопатичните лекарства. Пикантните храни, старото сирене, храните с лечебни качества, както и месото от патица и гъска трябва да се избягват, тъй като те влияят негативно на действието на хомеопатичните лекарства. Избягвайте излишъка от сол и захар. Избягвайте силни аромати и парфюми и всичко, което има силна миризма, тъй като те могат да повлияят на ефикасността на лекарствата. Не правете никакви упражнения, които увеличават болката и дискомфорта ви.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.