Posted on 1 Comment

Лечение на херпес с хомеопатия

Херпес лабиалис (херпес на устните) е често срещана вирусна инфекция, свързана с херпес симплекс вирус-1 (HSV-1). Представлява дребни мехурчета, изпълнени с бистра течност, върху зачервена кожа. Появява се по устните, брадичката, бузите, носа, по венците или по небцето. Въпреки че са относително доброкачествени, тези лезии са грозни и клинично трудни за управление. Хомеопатията е много ефективна не само като лечение, но и като превенция на повтарящи се епизоди и начин да се намалят усложненията.

Хората, заразени с HSV-1, страдат от треска, оток, слабост, мехури и язви в и около устата, възпалено гърло, болка в устата и венците. Може да чувстват сърбеж и изтръпване ден или два преди появата на херпесите. Те обикновено причиняват усещане за парене или сърбеж, преди да се спукат и да се образуват корички.

Херпесът на устните се причинява от най-често срещания вирус на херпес симплекс тип-1 (HSV-1) и понякога тип-2 (HSV-2). HSV-1 се разпространява чрез прибори за хранене, бръсначи и кърпи, HSV-2 е отговорен за гениталния херпес, но може да се разпространи към лицето при близък контакт или връзка, като целувка, орален секс, споделяне на чаши и прибори за хранене.

Вирусите живеят в клъстер от нервни клетки (ганглий) отстрани на лицето, известен като тригеминален ганглий. Хората получават херпес, ако вирусите се движат по нервите към устните, където причиняват типичните симптоми. Ако се заразите с херпес вируси, те остават в тригеминалния ви ганглий до края на живота ви.

Херпесът на устните е много заразен, когато имате изтичащи мехури, тъй като вирусът лесно се разпространява при контакт със заразена телесна течност от мехури.

Диференциална диагноза

Афтозният стоматит или афтата е доброкачествена и незаразна, неинфекциозна и не предавана по полов път язва в устата.

Херпесният гингивостоматит се характеризира с висока температура и болезнени орални лезии най-често се срещат при деца на възраст от 6 месеца до 5 години, причинени от същия вирус (HSV-1).

Херпесната екзема или варицелиформната ерупция на Капоши се характеризира с треска и клъстери от сърбящи мехури или пробити ерозии, причинени от HSV-1 и HSV-2. Децата са с по-висок риск.

Херпетичният панарициум е болезнена инфекция на пръстите на ръцете или краката, причинена от HSV-1 и HSV-2

Импетигото е много често срещана и силно заразна кожна инфекция на лицето, която засяга предимно бебета и малки деца, причинена от бактерия staphylococcus aureus.

 

Понякога херпесът се усложнява с някои други тежки заболявания. Децата, които смучат пръстите си, могат да пренесат инфекцията от устата си към палеца и HSV-1 и HSV-2 могат да се разпространят до върховете на пръстите и могат да причинят изтръпване. Повтарящата се херпесна инфекция, ако се пренесе към очите, може да причини белези и наранявания, язва на роговицата и увреждане на зрението, което може да причини проблеми със зрението и трайна загуба на зрението. Хора, заразени с други кожни заболявания като екзема/дерматит, са изложени на голям риск от разпространение на херпес по всички части на тялото им.

Превенция: Когато херпесните мехурчета се пукат и текат, херпесът се счита за най-инфекциозен, така че е много необходимо да спрете всякакви близки контакти. Не забравяйте да поддържате ръцете си чисти и да ги миете след като докоснете херпесите, и внимавайте да не пипате очите и другите части на тялото след докосване на херпесите. Избягвайте споделянето на предмети като прибори, кърпи, балсам за устни, четки за зъби, чаши за пиене или бутилки и други лични вещи, които могат да разпространят вируса. Избягвайте целувки, прегръдки и контакт с кожата с хора с мехури.

Хомеопатични лекарства за херпес

APIS MELIFICA: остър обрив, недостатъчно развит или потиснат, с влошаване от топлина и от намокряне и подобряване от студена вода, отвиване, студено къпане.

ARSENICUM ALBUM: суха кожа, като пергамент; пареща болка, влошаваща се от студ и подобряваща се от топлина. Човек може да бъде неспокоен, тревожен, уморен.

CALENDULA OFFICINALIS: болезненост като от ударено.

CANTHARIS: везикуларен еризипел, големи мехури, болка като от разранено, болезнени и парещи, вътрешно и външно.

CROTON TIGLIUM: интензивен сърбеж на кожата, но толкова нежна, че не може да се чеше. Облекчаване от нежно триене.

DULCAMARA: дебели кафяви или жълти кори, влошаване от студ; студен въздух

GRAPHITES: груба, твърда, напукана коричка на кожата, с изтичане на лепкав секрет, парене, пареща болка с влошаване през нощта и от топлина

HEPAR SULPHUR: кожата е много чувствителна на допир, не понася дори дрехите да докоснат засегнатите части. Влошаване от студен въздух и отвиване, подобряване от топлина и топло завиване.

MEZEREUM: около язвите се появяват везикули, сърбят силно, изгарят като огън; блестяща, огненочервена ареола наоколо. Невралгични парещи болки, които се влошават от студ, студено измиване, през нощта, докосване или движение.

NATRUM MURIATICUM: Мазна кожа, сухи корички, болезнени мехури по устните и ъглите на устата, сърбеж, парене; влошава се от ядене на сол, на морския бряг, топлина; подобрява се от студено къпане. Това лекарство може да спре избухването на херпес, ако се приема при първите признаци на инфекция.

ПЕТРОЛЕМ: херпес на гениталните органи, простиращи се до перинеума и бедрата; сърбеж, зачервяване; кожа напукана, груба, кървяща; суха или влажна, с влошаване през зимата.

RANUNCULUS BULBOSUS : херпес зостер, предшестван или последван от интеркостална невралгия; везикулите могат да имат синкав вид.

RHUS TOXICODENDRON : еризипел отляво надясно; жълти везикули; много подуване, възпаление; парене, сърбеж и болка с влошаване от студено, влажно дъждовно време, през нощта, от намокряне при изпотяване; подобряване от топло, сухо време, увиване.

SARSAPARILLA: херпесни обриви по всички части на тялото; обрив от излагане на открито; сух, сърбящ обрив, склонен да се появи през пролетта; хваща коричка.

SEPIA OFFICINALIS: херпес цирцинатус в изолирани петна по горната част на тялото. Спира образуването на мехури и изтичането на течност от херпесите. Влошава се от студен въздух или сух източен вятър; подобрява се от топлина на леглото, горещи компреси.

MEDORRHINUM: често повтарящ се херпес по главата, по лицето, по устните (вкл. от вътрешната им страна), в ъгълчетата на устата и около устата. Често имат и генитален херпес и/или кондиломи и брадавици на краче.

1 thought on “Лечение на херпес с хомеопатия

  1. Ako varhu zachervena koja ima beli mwhurcheta ot vatreshnata strana na sedalishteto,vazmojno li e da e Herows Symplex? Kakvo e homeopatichnoto lachende?

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.