Posted on Leave a comment

Снемане на случая по Ханеман

1. Внимателно диагностицирайте вашия случай и запишете пълно всички симптоми, обективни и субективни. Постарайте се да установите първоначалната причина за заболяването, ако е възможно; особено що се отнася до всяко наследствено замърсяване – сифилитично или друго. Бъдете особено внимателни при отстраняването на незначителни симптоми; тъй като често се случва, че един или два очевидно незначителни симптома, пренебрегнати, могат да попречат да намерите истинското лекарство; малко неприятности в това отношение ще ви се отплатят в крайна сметка. Не придавайте твърде голямо значение на имената на болестите, нито се влияйте от тях при избора на вашето лекарство, в противен случай може да не успеете да се излекувате.

2. Внимателно сравнете симптомите, които сте написали, с тези от Materia Medica: колкото по-близки са, толкова по-добре. Но също така ще е необходимо да се разгледа характерът на лекарството; връзката му със състоянието на пациента; и силата, която притежава, за да повлияе на засегнатите тъкани или органи. То трябва да притежава истински афинитет и да има силата да създаде заболяване, съответстващо на промените в здравето на пациента.

3. След избор на правилното лекарство и ако случаят е остър; вземете лекарството в потенция 3D; капнете четири капки в осем супени лъжици чиста вода в затворен съд; прилагайте една супена лъжица на всеки един, два или три часа, в зависимост от спешността на случая. Ако няма облекчение, няма промяна към по-добро след шест или дванадесет часа, е повече от вероятно да не сте намерили истинското лекарство и ще е необходимо да сравните симптомите отново.

4. Ако, или след внимателно изследване на лекарството, все още сте убедени, че това е правилното лекарство, може да е добре да вземете първото разреждане и да го приложите по същия начин; или, в много спешни случаи, на всеки десет, двадесет или тридесет минути, докато настъпи подобрение; след което трябва да изминат много по-дълги периоди преди повторение; и в някои случаи позволяват на лекарството да действа, без да повтаряте дозата.

5. Лекарствата понякога трябва да се редуват според очевидното предимство. Този план обаче трябва да се остави, ако могат да се постигнат добри резултати с едно лекарство по очевидни причини.

6. При лечението на хронични заболявания са необходими същите способности за наблюдение; и често са показани няколко лекарства и внимателно трябва да се наблюдават промените в характера на болестта. Хроничните заболявания са много податливи на лекуване с най-добрата практика. Понякога ще са необходими различни атенюации и тритурации на едно и също лекарство, за да се изкорени много упорито заболяване; следователно е невъзможно да се определят специални правила; всичко трябва да зависи от таланта и опита на практикуващия.  Хроничните нервни заболявания изглежда често се поддават на по-високите потенции, когато най-ниските са неуспешни. Специфичната идиосинкразия на пациента по отношение на действието на лекарствата също изисква сериозно внимание, особено по отношение на дозата и нейното повтаряне.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.