Указания за приемане на лекарства за ХДТ

Уважаеми пациенти,

Обикновено имате въпроси и не ви е ясно как точно да приемате хомеопатичните лекарства за ХДТ. Тук ще отговорим на повечето ви въпроси, а ако още нещо не ви е ясно – свържете са с нас от меню Контакти и задайте въпросите си.

Какво означава Схема 4х4?

Една доза е една или две гранули, според предписанието на вашия хомеопат. Приемат се по 4 дози от 4 потенции от лекарството във възходящ ред – обикновено 30С/К, 200С/К, 1М/МК и 10М/10МК или 12С, 30С, 200С, 1М/МК. Може да се срещне вместо 200С да пише 200К – това няма значение, лекарството е едно и също, гледа се числото.

Опаковката хомеопатични лекарства се предлага в две разфасовки – голяма с 4 шишенца по 80 гранули от различните потенции за хомеопати, която струва 75 лв. и малка с 4 шишенца по 20 гранули от различните потенции – за пациенти, която струва 25 лв. Малката опаковка е достатъчна за детокс на няколко души от семейството или за повторен детокс при нужда, затова запазете оставащите след първия курс гранули.

В някои случаи вашият ХДТ-специалист може да ви даде лекарства на място (очакваната цена на един комплект 4 потенции е около 25 лв.). Ако сте получили лекарствата от вашия хомеопат, те може да са надписани с името на лекарството и номер след него. №1 е най-ниската потенция, а №2, №3 и №4 са все по-високи потенции.

От аптеката си купувате в картонена кутийка 4 шишенца, съдържащи съответното лекарство в четири различни потенции по 20 гранули. Лекарствата за ХДТ можете да намерите в специализираната хомеопатична аптека АВИТА, която работи с оригинални субстанции от холандската аптека Hahnemann Apotheek по препоръката на Тон Янсен.

Обикновено се вземат по 1-2 гранули от опаковката с най-малка потенция или № (последователността е 12С, 30С, 200С, 1М/МК, 10М/10МК) вечер в два дни от седмицата, например в понеделник и четвъртък. Всяка потенция се приема по 2 седмици (напр. понеделник, четвъртък, следващия понеделник и следващия четвъртък), след което се преминава на следващата потенция.

Общо такъв курс 4х4 трае 8 седмици (по 2 седмици от всяка потенция).

Вашият хомеопат може да ви назначи един, два или три препарата, за да се ускори лечението. В такъв случай различните препарати се приемат в различни дни от седмицата по специална схема.

Пример за детокс с 2 препарата:

Понеделник и четвъртък – детокс ваксини 4х4 (общо 8 седмици)

Вторник и петък – детокс антибиотици 4х4 (общо 8 седмици)

В някои случаи курсът е 4х6 или 4х8, или може да се наложи да се повтори – затова, ако сте си закупили лекарствата от аптеката, запазете ги за в бъдеще, ако трябва да повторите курса на лечение, или за други членове на семейството ви.

Съботно лекарство

То може да бъде нозод, например Carcinosinum cum cuprum (ССС), Medorrhinum (Med), Tuberculinum (Tub) и пр., а в други случаи – конституционално, напр. Sulphur, Baryta carbonica и т.н. Приема се по 1-2 гранули вечер. В случай, че се дава само една потенция, ще приемете общо 8-16 гранули (за 8 съботи). Ако се дават няколко потенции, те се вземат във възходящ ред.

Ежедневно лекарство

То се дава обикновено в разтвор, в ниска потенция (12С или 30 С), с цел да се подкрепят засегнатите органи като например черен дроб, черва, ендокринна система и пр. Лекарството се поръчва или като се напише в забележката при приключване на поръчката името му, потенцията и това, че трябва да е течност, или по телефона в аптеката, като се казва на фармацевта да се направи в течна форма. Това става, след като сте поръчали останалите лекарства и сте взели номера на заявката си. Фармацевтът ще провери заявката ви и ще добави и това лекарство към нея. Това се налага, тъй като не всяко лекарство се предлага в течна форма в онлайн магазина (но по заявка може винаги да се направи специално за вас).

Друг вариант е да си го приготвите сами, като поръчате същото лекарство в същата потенция на гранули. Разтворът се приготвя като се разтворят 1-2 гранули в 30 мл. вода (по възможност дестилирана) . След пълното разтваряне/разтапяне на гранулите шишенцето леко се разклаща 3 пъти. Всеки ден сутрин се приемат по 3 капки след 3 леки разклащания на шишенцето. Когато лекарството свърши, се добавя вода и още 1-2 гранули и се разклаща пак. Приема се или през цялото време на ХДТ, или по указания на лекуващия хомеопат.

Ако са назначени 2 лекарства за подкрепа на 2 различни системи, може едното да се взема сутрин, а другото на обяд, или да се редуват през ден.

Как се приемат лекарствата?

Гранулите не се пипат с ръце, а се приемат от капачката на шишенцето, или ако са в пликче, внимателно се хваща по 1 гранула през пликчето и направо се изсипва в устата. Оставя се да се разтопи под езика. При малки деца може да се разтвори в малко вода (неметална лъжичка).

Капките се накапват направо в устата.

Преди и след приема на лекарството не се яде и пие по 20-30 минути. Идеята е да няма никакви остатъчни вкусове в устата, за да може лекарството да се усвои безпрепятствено.

Важно е да не се употребява кафе и мента по време на курса на лечение.

Какво да правя, ако реагирам много силно на ХДТ?

Реакциите биват най-различни, както на психо-емоционално, така и на физическо ниво. Може да се появят отново стари симптоми, да се получат обриви или секреции, да се вдигне висока температура, да се получи голяма сънливост, да се сънуват особени сънища и пр. Има три вида реакции:

– лека – през първите 12 до 24 часа, отминава от само себе си – не се прави нищо

– средна – по-силна, продължаваща до 36 часа – ако е търпима, се изчаква

– тежка – или е много силна, или не преминава до 36 часа – тогава след 36 часа се разтваря следващата гранула от курса в 150 мл вода и се взема 3 по 1 супена лъжица на ден, без да се разклаща, през дните до следващия прием. Когато дойде денят на следващия прием, се доизпива.

Пример: Взели сте от втората потенция четвъртата гранула в понеделник. Във вторник вечер все още имате силна реакция. Разтваряте следващата гранула (т.е. първата от следващата потенция) и вземате 3х1 супена лъжица до четвъртък вечер, когато допивате разтвора. Така в четвъртък се връщате на схемата. Дотогава би трябвало да се чувствате по-добре. Все едно, че сте приели гранулата не наведнъж в четвъртък, а малко по малко до четвъртък.