Указания за приемане на лекарства за ХДТ

Уважаеми пациенти,

Обикновено имате въпроси и не ви е ясно как точно да приемате хомеопатичните лекарства за ХДТ. Тук ще отговорим на повечето ви въпроси, а ако още нещо не ви е ясно – свържете са с нас от меню Контакти и задайте въпросите си.

Какво означава Схема 4х4?

Опаковката лекарства за ХДТ се предлага в две разфасовки – голяма с 4 шишенца по 80 гранули от различните потенции (за хомеопати), която струва 75 лв. и малка с 4 шишенца по 20 гранули от различните потенции (за пациенти), която струва 25 лв. Малката опаковка е достатъчна за детокс на няколко души от семейството или за повторен детокс при нужда, затова запазете оставащите след първия курс гранули.

В някои случаи вашият ХДТ-специалист може да ви даде лекарства на място (очакваната цена на един комплект 4 потенции е около 25 лв.). Ако сте получили лекарствата от вашия хомеопат, те може да са надписани с името на лекарството и номер след него. №1 е най-ниската потенция, а №2, №3 и №4 са все по-високи потенции.

Една доза е една или две гранули, според предписанието на вашия хомеопат. Приемат се по 4 дози от 4 потенции от лекарството във възходящ ред – обикновено 30С, 200С, 1М и 10М или 12С, 30С, 200С, 1М. Може да се срещне вместо 200С да пише 200К  и вместо 1М да пише МК, а вместо 10М – 10МК – това няма значение, лекарството е едно и също, гледа се числото.

Започва се с 1-2 гранули от опаковката с най-малка потенция в последователност 12С, 30С, 200С, 1М, 10М, вечер, в два дни от седмицата, например в понеделник и четвъртък. Всяка потенция се приема по 2 седмици (напр. понеделник, четвъртък, следващия понеделник и следващия четвъртък), след което се преминава на следващата потенция. Общо такъв курс 4х4 трае 8 седмици (по 2 седмици от всяка потенция). Казва се 4х4, защото се приемат по 4 дози от 4 потенции.

От аптеката си купувате в картонена кутийка 4 шишенца, съдържащи съответното лекарство в четири различни потенции по 20 гранули. Лекарствата за ХДТ можете да намерите в специализираната хомеопатична аптека АВИТА, която работи с оригинални субстанции от холандската аптека Hahnemann Apotheek по препоръката на Тон Янсен. Предлагат се също качествени лекарства за ХДТ, приготвени на място от съответните субстанции, които са увредили здравето ви.

Всички хомеопатични лекарства, в това число и тези за ХДТ, са напълно безвредни в потенции над 12С, защото не съдържат никакви материални дози от изходната субстанция. Така може да се приготвят ХДТ-лекарства от всякакви отровни вещества, които са гарантирано безвредни. Ако изходната субстанция е силно токсична, в хомеопатията се работи само с потенции над 12С, наречени нематериални. Потенциите, по-ниски от 12С, които се предлагат на пазара, задължително се приготвят само от безвредни или слабо токсични субстанции.

Вашият хомеопат може да ви назначи успоредно до три препарата, за да се ускори лечението. В такъв случай различните препарати се приемат в различни дни от седмицата по специална схема. При това общата продължителност на курса на лечение не се променя, пак си е 8 седмици.

Пример за детокс с 2 препарата:
Понеделник и четвъртък – детокс ваксини 4х4 (общо 8 седмици)
Вторник и петък – детокс антибиотици 4х4 (общо 8 седмици)

Пример за детокс с 3 препарата:
Понеделник и четвъртък – детокс ваксини 4х4 (общо 8 седмици)
Вторник и петък – детокс антибиотици 4х4 (общо 8 седмици)
Сряда и неделя – детокс кортикостероиди 4х4 (общо 8 седмици)

В някои случаи курсът е 4х6 или 4х8, или може да се наложи да се повтори – затова, ако сте си закупили лекарствата от аптеката, запазете ги за в бъдеще, ако трябва да повторите курса на лечение, или за други членове на семейството ви.

Съботно лекарство

То може да бъде нозод, например Carcinosinum cum cuprum (ССС), Medorrhinum (Med), Tuberculinum (Tub) и пр., а в други случаи – конституционално, напр. Sulphur, Baryta carbonica и т.н. Приема се по 1-2 гранули вечер. В случай, че се дава само една потенция, ще приемете общо 8-16 гранули (за 8 съботи). Ако се дават няколко потенции, те се вземат във възходящ ред.

Ежедневно лекарство

То се дава обикновено в разтвор, в ниска потенция (12С или 30С), с цел да се подкрепят засегнатите органи като например черен дроб, черва, ендокринна система и пр. Ако при поръчка онлайн не излиза опция течна форма, лекарството се поръчва в съответната потенция и в забележката при приключване на поръчката името му се пише, че трябва да е течност, или по телефона в аптеката се казва на фармацевта да се направи в течна форма. Това се налага, тъй като не всяко лекарство се предлага в течна форма в онлайн магазина (но по заявка може винаги да се направи специално за вас).

Друг вариант е да си го приготвите сами, като поръчате същото лекарство в същата потенция на гранули. Разтворът се приготвя като се разтворят 1-2 гранули в 30 мл. вода (по възможност дестилирана) . След пълното разтваряне/разтапяне на гранулите шишенцето леко се разклаща 3 пъти. Всеки ден сутрин се приемат по 3 капки след 3 леки разклащания на шишенцето. Когато лекарството свърши, се добавя вода и още 1-2 гранули и се разклаща пак. Приема се или през цялото време на ХДТ, или по указания на лекуващия хомеопат.

Ако са назначени 2 лекарства за подкрепа на 2 различни системи, може едното да се взема сутрин, а другото на обяд, или да се редуват през ден.

Как се приемат лекарствата?

Гранулите не се пипат с ръце, а се приемат от капачката на шишенцето, или ако са в пликче, внимателно се хваща по 1 гранула през пликчето и направо се изсипва в устата. Оставя се да се разтопи под езика. При малки деца може да се разтвори в малко вода (неметална лъжичка).

Капките се накапват направо в устата.

Преди и след приема на лекарството не се яде и пие по 20-30 минути. Идеята е да няма никакви остатъчни вкусове в устата, за да може лекарството да се усвои безпрепятствено.

Важно е да не се употребява кафе и мента по време на курса на лечение.

Какво да правя, ако реагирам много силно на ХДТ?

По правило ХДТ се понася много добре и рекациите са под 5%, като преобладават леките. Както при всяко хомеопатично лечение, може да има най-различни реакции, както на психо-емоционално, така и на физическо ниво. Може да се появят отново стари симптоми, да се получат обриви или секреции, да се вдигне висока температура, да се получи голяма сънливост, да се сънуват особени сънища и пр. Отново, за спокойствие на родителите най-вече, повтаряме, че реакциите, ако въобще ги има, са леки и не са опасни за здравето на пациента.

Има три вида реакции според тежестта им. Ето какво се прави:

  • лека реакция – през първите 12 до 24 часа, отминава от само себе си – не се прави нищо
  • средна реакция – по-силна, продължаваща до 36 часа – ако е търпима, се изчаква
  • тежка реакция – или е много силна, или не преминава до 36 часа – тогава след 36 часа се разтваря следващата гранула от курса в 150 мл вода и се взема 3 по 1 супена лъжица на ден, без да се разклаща, през дните до следващия прием. Когато дойде денят на следващия прием, се доизпива.

Пример: Взели сте от втората потенция четвъртата доза в понеделник. Във вторник вечер все още имате силна реакция. Разтваряте следващата гранула (т.е. първата от следващата потенция) и вземате 3х1 супена лъжица до четвъртък вечер, когато допивате разтвора. Така в четвъртък се връщате на схемата. Дотогава би трябвало да се чувствате по-добре. Все едно, че сте приели гранулата не наведнъж в четвъртък, а малко по малко до четвъртък.

Ако решите да правите детокс самостоятелно, имайте предвид, че съществува йерархия на токсините и на системите в тялото. Не е все едно с кои ХДТ-лекарства ще започнете – затова е по-добре да се обърнете към ХДТ-специалист. Тазбира се, това не важи за случаи, когато има сано едно нещо за детокс – например, след ходене на зъболекар с местна упойка се прави детокс само на нея. Или след прием на антибиотици се прави детокс само на тях. Но дори и тогава е добре да се консултирате с компетентен ХДТ-специалист, защото може да се назначат и други лекарства заедно с ХДТ, така че ползата за здравето ви да е максимална.