Указания за приемане на лекарства за ХДТ

Уважаеми пациенти,

Обикновено имате въпроси и не ви е ясно как точно да приемате хомеопатичните лекарства за ХДТ. Тук ще отговорим на повечето ви въпроси, а ако още нещо не ви е ясно – свържете са с нас от меню Контакти и задайте въпросите си.

Какво означава Схема 4х4 в ХДТ?

Една доза е една гранула. Приемат се по 4 дози от 4 потенции от ХДТ-лекарството във възходящ ред – обикновено 30С/К, 200С/К, 1М/МК и 10М/10МК или 12С, 30С, 200С, 1М/МК. Може да се срещне вместо С да пише К – това няма значение, лекарството е едно и също, гледа се числото.

Опаковката хомеопатични лекарства за ХДТ се предлага в две разфасовки – голяма с 4 шишенца по 80 гранули от различните потенции за хомеопати, която струва 75 лв. и малка с 4 шишенца по 20 гранули от различните потенции – за пациенти, която струва 25 лв. Малката опаковка е достатъчна за детокс на няколко члена от семейството или за повторен детокс при нужда, затова запазете оставащите след първия курс гранули.

Ако сте получили лекарствата направо от вашия хомеопат, те може да са надписани с името на лекарството и номер след него. №1 е най-ниската потенция, а №2, №3 и №4 са все по-високи потенции. В някои случаи вашият ХДТ-специалист може да ви даде лекарствата на място. Очакваната цена на един комплект 4 потенции по 4 гранули е около 20 лв.

От аптеката си купувате в картонена кутийка 4 шишенца, съдържащи съответното лекарство в четири различни потенции по 20 гранули. Лекарствата за ХДТ можете да намерите в специализираната хомеопатична аптека АВИТА, която работи с оригинални субстанции от холандската аптека Hahnemann Apotheek по препоръката на Тон Янсен.

Обикновено се взема по 1 гранула от опаковката с най-малка потенция или № (последователността е 12С, 30С, 200С, 1М/МК, 10М/10МК) вечер в два дни от седмицата, например в понеделник и четвъртък. Всяка потенция се приема по 2 седмици (напр. понеделник, четвъртък, следващия понеделник и следващия четвъртък), след което се преминава на следващата потенция.

Общо такъв курс 4х4 трае 8 седмици (по 2 седмици от всяка потенция).

Вашият хомеопат може да ви назначи един, два или три препарата, за да се ускори лечението. В такъв случай различните препарати се приемат в различни дни от седмицата по специална схема.

Пример за детокс с 2 препарата:

Понеделник и четвъртък – детокс ваксини 4х4 (общо 8 седмици)

Вторник и петък – детокс антибиотици 4х4 (общо 8 седмици)

В някои случаи курсът е 4х6 или 4х8, или може да се наложи да се повтори – затова, ако сте си закупили лекарствата от аптеката, запазете ги за в бъдеще, ако трябва да повторите курса на лечение, или за други членове на семейството ви.

Съботно лекарство

То може да бъде нозод, например Carcinosinum cum cuprum (ССС), Medorrhinum (Med), Tuberculinum (Tub) и пр., а в други случаи – конституционално, напр. Sulphur, Baryta carbonica и т.н. Приема се по 1-2 гранули вечер. В случай, че се дава само една потенция, ще приемете общо 8-16 гранули (за 8 съботи). Ако се дават няколко потенции, те се вземат във възходящ ред.

Ежедневно лекарство

То се дава обикновено в разтвор, в ниска потенция (12С или 30 С), с цел да се подкрепят засегнатите органи като например черен дроб, черва, ендокринна система и пр. Лекарството се поръчва или като се напише в забележката при приключване на поръчката името му, потенцията и това, че трябва да е течност, или по телефона в аптеката, като се казва на фармацевта да се направи в течна форма. Това става, след като сте поръчали останалите лекарства и сте взели номера на заявката си. Фармацевтът ще провери заявката ви и ще добави и това лекарство към нея. Това се налага, тъй като не всяко лекарство се предлага в течна форма в онлайн магазина (но по заявка може винаги да се направи специално за вас).

Друг вариант е да си го приготвите сами, като поръчате същото лекарство в същата потенция на гранули. Разтворът се приготвя като се разтворят 1-2 гранули в 30 мл. вода (по възможност дестилирана) . След пълното разтваряне/разтапяне на гранулите шишенцето се разклаща 3 пъти. Всеки ден сутрин се приемат по 3 капки след 3 разклащания на шишенцето. Когато лекарството свърши наполовина, се добавя вода и се разклаща пак. Приема се или през цялото време на ХДТ, или по указания на лекуващия хомеопат.

Ако са назначени 2 лекарства за подкрепа на 2 различни системи, може едното да се взема сутрин, а другото на обяд, или да се редуват през ден.

Как се приемат лекарствата?

Гранулите не се пипат с ръце, а се приемат от капачката на шишенцето, или ако са в хартиено пликче, внимателно се хваща по 1 гранула през хартията и направо се изсипва в устата. Оставя се да се разтопи под езика. При малки деца може да се разтвори в малко вода (неметална лъжичка).

Капките се накапват направо в устата.

Преди и след приема на лекарството не се яде и пие по 20-30 минути. Идеята е да няма никакви остатъчни вкусове в устата, за да може лекарството да се усвои безпрепятствено.

Важно е да не се употребява кафе и мента по време на курса на лечение.

Какво да правя, ако реагирам много силно на ХДТ?

Реакциите биват най-различни, както на психо-емоционално, така и на физическо ниво. Може да се появят отново стари симптоми, да се получат обриви или секреции, да се вдигне висока температура, да се получи голяма сънливост, да се сънуват особени сънища и пр. Има три вида реакции:

– лека – през първите 12 до 24 часа, отминава от само себе си – не се прави нищо

– средна – по-силна, продължаваща до 36 часа – ако е търпима, се изчаква

– тежка – или е много силна, или не преминава – след 36 ч се разтваря следващата гранула от курса в 150 мл вода и се взема 3 по 1 супена лъжица на ден, без да се разклаща, през дните до следващия прием. Когато дойде денят на следващия прием, се доизпива.

Пример: Взели сте от втората потенция четвъртата гранула в понеделник. Във вторник вечер все още имате силна реакция. Разтваряте следващата гранула (т.е. първата от следващата потенция) и вземате 3х1 супена лъжица до четвъртък вечер, когато допивате разтвора. Така в четвъртък се връщате на схемата. Дотогава би трябвало да се чувствате по-добре. Все едно, че сте приели гранулата не наведнъж в четвъртък, а малко по малко до четвъртък.