Posted on Leave a comment

Хомеопатията е в България от 1856 г

Първият български лекар, лекувал и препоръчвал хомеопатия в България е д-р Георги Вълков Миркович. Веднага след завръщането от Франция и Италия, където се обучавал. той открил частна лекарска практика в родния си град Сливен. Първото  представяне на хомеопатичния лечебен метод  „КАКВО НЕЩО Е ХОМЕОПАТИЯТА?” у нас е направено от д-р Георги Миркович, член на Българското книжовно дружество през 1885 г. Задълбочените му наблюдения, завети и практика в тази област са запечатани в неговата книга „Домашен хомеопатически лекар”, публикувана през 1885 г в печатница „Българско знаме” в Сливен.

Д-р Георги Миркович е от поколението на титаните в нашата история, освободили и възродили България като самостоятелна държава със своя култура, език и писменост, след многовековен гнет. Днес е трудно да си представим в цялост обществената активност на подобна многостранна, енциклопедична личност. Революционер, член на Букурещкия български комитет, активен борец за църковна независимост и учредяването на Българската екзархия, просветител, творец, автор и създател на български издания, издател, преподавател. Учен с докторска степен (защитена 1856 г. в Монпелие) с разностранни интереси – винаги в полза роду. Вместо да остане във Франция, където още като студент е награден със златен медал от Наполеон III за участието му във върлуващата тогава холерна епидемия, д-р Георги Миркович се посвещава на народните дела и въздигането на страната. Неговата „Българска граматика“, издадена  през 1860 г., с ясно формулирани граматични правила, става основа в предосвобожденското образование на българчетата. Едновременно директор на българската гимназия  в Болград и градски лекар, по-късно заради революционната дейност става практикуващ лекар в Браила, Сливен, Лом и Видинския вилает.

Превратна и тежка е съдбата на революционера Миркович, но дори окован в Диарбекир, заточен от 1874 г до Освобождението, той продължава да лекува и помага не само на братята си по съдба, но и на местното население. След завръщането си взима дейно участие в политическия живот на България, член е на Великото Народно събрание, а после и на петото. Активен участник в народните дела, довели до Съединението на България.

Д-р  Миркович е сред неколцината основатели и действителен член на „Българско книжовно дружество”, по-късно прерастнало в Българска академия на науките. Спокойно може да се каже, че хомеопатията е въведена в България от академик д-р Миркович. За духовно-философската му нагласа говори фактът, че е един от първите трима ученици на Учителя Петър Дънов.

През 1903 г. Държавната санитарна инспекция (дн. Министерство на здравеопазването) награждава д-р Миркович като най-стар лекар в България с медал с корона „За гражданска заслуга“. През целия си живот прави благодеяния и благотворителност, накрая дарява личната си библиотека и изданията си с около 1400 тома на читалище „Зора“, а имота си, заедно със 3000 златни лева завещава за благотворителни и общополезни цели на сиропиталището в Сливен. 

Както пише Стефан  Гидиков в биографична статия за д-р Георги Миркович през 1935 г: „Д-р Миркович беше един благ, милосърден, искрен и справедлив човек, въодушевен от великата проповед на Богочеловека – любов към ближния. Той понасяше със стоическо търпение страданията и лишенията по пътя на борбата за по-сносен обществен живот. Неговите хомеопатични лекарства, въпреки неверието на закоравелите и ограничени материалисти, на колцина заболели хорица, старци и деца принасяха облекчение и им връщаха здравето и живота!… С една широко отворена душа за всички нови идеи и изследвания, той има заслугата в нашата страна пръв да възвестни ясното прозрение, че в природата, зад грубата материална действителност, действат невидими сили и проявления от духовно естество.”

Днес фамилната къща в Сливен е музей “Миркович” – паметник на културата от Национално значение, и продължава да дава пространство за културни и обществено-полезни изяви.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.