Posted on Leave a comment

Диетилстилбестрол (ДЕС)

Диетилстилбестрол (ДЕС) е синтетичен нестероиден естроген, създаден през 1938 г. От 1940 г. този хормон се предписва на бременни жени с история от предвременни раждания, диабет, високо кръвно налягане или наличие на кръвотечение в ранните стадии на бременността. В САЩ този лекарствен продукт е бил взиман от над 1 милион жени.

През 1953 г. става ясно, че ДЕС не предотвратява предвременното раждане, но използването му за тази цел продължава и през 70-те години на 20 век. Тъй като ДЕС не е патентован, той се предлага от над 200 фармацевтични компании във вид на таблетки, кремове и вагинални супозитории. През 1974 г. е установен канцерогенният ефект на ДЕС, но прилагането му е забранено едва през 1997г.

Рядко срещаният диференциран аденокарцином на влагалището се открива все по-често при жени, които са приемали ДЕС. Въпреки че този вид рак може да се развие още на осемгодишна възраст, много от случаите не се проявяват преди момичето да стане по-голямо и да бъде подложено на повече хормони (например, друг вид хормонално лечение).

ДЕС е и първият растежен стимулант за животни, използван през далечната 1953 г. Само за 1 година в САЩ с ДЕС са третирани 80-95% от говедата. Установено е, че ДЕС повишава телесното тегло с близо 30%, като намалява консумацията на храна с 20%. Тъй като се открива в малки количества в черния дроб и месото на закланите животни, използването му като растежен стимулант е забранено през 1979 г. И все пак 20 години по-късно, през 1999 г., в Европа е внесено месо от САЩ, в което е установен ДЕС.

Диетилстилбестрол (ДЕС) е известен със своите сериозни странични ефекти и рискове за здравето на жените, които са го приемали по време на бременност, както и на техните деца. Ето по-подробна информация за някои от основните странични ефекти на ДЕС:

  • Рак на гърдата: Един от най-сериозните странични ефекти на ДЕС е увеличеният риск от развитие на рак на гърдата при жените, които са го приемали. Този риск може да продължи да съществува много години след приема на хормона.
  • Рак на влагалището: ДЕС се свързва със значително увеличен риск от развитие на рядко срещания вид рак на влагалището, наречен диференциран аденокарцином на влагалището. Този вид рак е труден за лечение и може да има сериозни последици.
  • Аномалии в гениталиите: При децата на жени, които са приемали ДЕС по време на бременността си, има по-голяма опасност от аномалии в гениталиите. Тези аномалии могат да включват умалени или аномални органи, което може да има влияние върху тяхната репродуктивна функция и здраве.
  • Проблеми с бременността: Жените, които са приемали ДЕС, са изложени на повишен риск от преждевременни раждания и други проблеми по време на бременността.
  • Проблеми със сперматозоидите: Мъжете, чиито майки са приемали ДЕС по време на бременността им, могат да имат ниска оплодителна способност или други проблеми със сперматозоидите си.
  • Различни здравословни проблеми: ДЕС е свързан и с други здравословни проблеми като цервикални дисплазии, неадекватна шийка на матката и други.

Тези странични ефекти на ДЕС са довели до преразглеждане и ограничаване на употребата му. Важно е да се подчертае, че рисковете и страничните ефекти на ДЕС могат да влияят както на жените, които са го приемали, така и на техните деца, дори години след приема на хормона.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.