Posted on Leave a comment

Витамин C – различни форми и техните предимства

витамин CВитамин C, известен още като аскорбинова киселина, е жизненоважен витамин, който поддържа различни клетъчни функции и има мощни антиоксидантни свойства. Той играе ключова роля в поддържането на здравето на кожата, кръвоносните съдове, костите и хрущялите, както и в процеса на зарастване на рани. Също така подпомага имунната система и увеличава усвояването на желязото от растителни източници.

Витамин С и надбъбречните жлези

Витамин C играе изключително важна роля в поддържането на здравето на надбъбречните жлези и управлението на стреса. Надбъбречните жлези са разположени върху всеки бъбрек. Те произвеждат различни хормони, включително адреналин, норадреналин и кортизол. Тези хормони са от съществено значение за реакцията на организма към стрес, регулирането на метаболизма, имунната система и поддържането на нормално артериално налягане.

Надбъбречните жлези съдържат най-високите концентрации витамин C в тялото, което подчертава важността на този витамин за тяхната функция. Ето няколко ключови аспекта на взаимовръзката между този витамин и надбъбречните жлези:

Подкрепа при стрес: При стресови ситуации, надбъбречните жлези освобождават хормони като адреналин и кортизол. За производството на тези хормони е необходим витамин C. При продължителен стрес, запасите на витамина могат да се изчерпат, което затруднява способността на тялото да реагира на допълнителен стрес.

Антиоксидантна защита: Витамин C действа като мощен антиоксидант, предпазващ клетките на надбъбречните жлези от увреждане от свободни радикали, което може да възникне при високи нива на стрес и производство на хормони.

Поддържане на производството на хормони: Витамин C е необходим за синтеза на определени невротрансмитери и стероидни хормони в надбъбречните жлези. Той помага за оптимизиране на производството и освобождаването на тези хормони.

Различните форми на витамин C

Има различни форми на този витамин, всяка от които има своите специфики и приложения. Ето подробен преглед на най-често срещаните форми:

1. Таблетки

Таблетките с витамин C са най-разпространената форма на добавка. Те са удобни за употреба и съхранение, като обикновено съдържат между 500 мг и 1000 мг витамин С. Това е подходяща форма за ежедневна употреба за поддържане на общото здраве и укрепване на имунната система.

2. Ампули за Инжекции

Витамин C в ампули за инжекции се използва за по-бързо и ефективно доставяне на витамин в организма, особено в случаи на дефицит или за лечебни цели. Инжекциите обикновено се прилагат от медицински специалисти и могат да съдържат високи дози витамин C, които да достигат до 10 000 мг, в зависимост от нуждите и състоянието на пациента.

3. Липозомен Витамин С

Липозомният витамин С е обвит в липидни молекули, което улеснява неговото проникване в клетъчните мембрани и постига по-висока бионаличност в сравнение с обикновените форми. Тази форма е особено полезна за хора с чувствителен стомах, тъй като е по-малко вероятно да причини стомашни раздразнения. Подходяща е за интензивна подкрепа на имунната система. Вижте подробно описание на ползите от липозомния витамин С на линка в подзаглавието.

4. Мастно Разтворим Аскорбил-Палмитат

Аскорбил-палмитат, мастно разтворимата форма на витамин C, предлага уникални предимства, които се различават от тези на водоразтворимите форми на витамин C. Благодарение на своите липофилни свойства, аскорбил-палмитат може да се интегрира в клетъчните мембрани. Това позволява да предоставя антиоксидантна защита не само във водната фаза на клетките и тъканите, но и в мастните слоеве на тялото. Тази способност го прави изключително ценен за подобряване на здравето на кожата и за предпазване на клетките от оксидативен стрес, който може да доведе до преждевременно стареене и различни заболявания.

Защита на мозъка: Едно от най-значимите предимства на аскорбил-палмитата е способността му да преминава през кръвно-мозъчната бариера, което е рядко качество сред антиоксидантите. Това означава, че той може да доставя антиоксидантна защита директно в мозъчната тъкан, предпазвайки невроните от увреждания, причинени от свободни радикали. Тази характеристика го прави особено полезен за защита на мозъка от различни невродегенеративни процеси и увреждания, свързани с оксидативен стрес.

Аутизъм и забавено нервно-психично развитие: Аскорбил-палмитат може да бъде особено полезен при състояния като аутизъм и забавено нервно-психично развитие. Тези състояния са свързани с оксидативен стрес и възпаление в мозъка. Антиоксидантната защита, която предоставя аскорбил-палмитат, може да помогне за намаляване на възпалението и защита на невроните. От своя страна, това може да подобри неврологичната функция и поведенческите симптоми.

Подкрепа за умствено натоварени хора: За хора, които изпитват умствено претоварване от интензивна работа, големи отговорности, стрес или недостатъчен сън, аскорбил-палмитат предлага важна подкрепа. Увеличаването на антиоксидантната защита в мозъка може да помогне за поддържане на оптимално умствено здраве, да подобри концентрацията и паметта и да намали умствената умора.

5. Тахионизиран витамин C

Тахионизираният витамин С е обработен така, че да се увеличи енергийния му потенциал и бионаличност. Той предлага по-дълбоко клетъчно хранене и регенерация. Концепцията за тахионизирани продукти и тяхната взаимовръзка с жизнената енергия и органите-мишени е доста интересна. Тя се основава на алтернативни здравни възгледи, които излизат извън традиционната научна рамка. Тахионите са хипотетични частици, способни да се движат със скорост, надвишаваща скоростта на светлината. В алтернативната медицина, тахионизираните продукти се описват като такива, които са били обработени по специален начин. В резултат на това те привличат много повече тахиони, с цел да подобрят енергийния баланс и здравето.

Тахионизиран витамин С и надбъбречни жлези: Тахионизираните продукти могат да отидат директно в специфични органи-мишени и да привличат повече тахиони (жизнена енергия) към тях. В случая с тахионизирания витамин С, органът-мишена са надбъбречните жлези. Когато витамин C е тахионизиран, той може по-ефективно да подкрепя функцията на надбъбречните жлези. Това подобрява управлението на стреса и производството на различни хормони, включително адреналин и кортизол. Така ползата става двойна:

  1. Подкрепа за надбъбречните жлези: Директната подкрепа за надбъбречните жлези чрез увеличено доставяне на витамин C, което помага за поддържането на тяхната функция, особено по време на стрес.
  2. Привличане на жизнена енергия: Тахионизираният витамин C се смята за способен да привлича жизнена енергия към надбъбречните жлези. Това допълнително усилва тяхната ефективност и подпомага общото благосъстояние.

Тахиони ли?

Трудовете на д-р Гейбриел Казънс и Дейвид Вагнер относно тахионите и тяхното въздействие върху живите организми съвместяват алтернативни здравни възгледи с научни изследвания. Д-р Гейбриел Казънс е известен със своята работа в областта на интегративната медицина, а Дейвид Вагнер е пионер в изследванията и приложенията на тахиони.
В тяхната книга и изследвания, Казънс и Вагнер разглеждат тахионите като енергийни частици, които могат да имат значително въздействие върху биологичните системи. Тахионите подобряват енергийния баланс и стимулират самолечебните процеси в организма. Според тях, тахионизираните продукти могат да помогнат за:

  • Подобряване на целостното здраве и благосъстояние.
  • Ускоряване на процесите на възстановяване.
  • Балансиране на енергийните полета на тялото.
  • Подкрепа на функциите на различни органи и системи, включително надбъбречните жлези.

Работата на Казънс и Вагнер е ценена в алтернативните здравни общности. Техните идеи предоставят важен принос към разширяването на границите на нашето разбиране за енергийната медицина и потенциалните възможности за подобряване на здравето и благосъстоянието.

Дозировки на витамин C според СЗО и мега дози

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва дневен прием на витамин С около 45-90 мг за възрастни, в зависимост от възрастта и пола, за предотвратяване на дефицит.Но това е много архаична концепция. Линус Полинг, нобелов лауреат по биохимия, препоръчва поне по 1 грам (1000 мг) на ден. При остри вирусни инфекции, хронични възпалителни процеси и ракови заболявания дозите може да са в десетки пъти повече.

В контекста на мега дози, които се използват за терапевтични цели, дозите могат да варират значително и често се определят индивидуално, като могат да достигат до 10 000 мг или повече на ден, администрирани интравенозно или чрез други методи под медицински надзор.

Авторитети и клиники за интравенозна терапия с витамин C

Световно известни авторитети в областта на интравенозната терапия с витамин С включват Института Линус Полинг в САЩ, както и различни центрове за интегративна медицина. Те предлагат персонализирани терапии при различни състояния, от имунни заболявания до подпомагане на лечението на рак. В България такава терапия се прави в Детокс център в София, а вероятно и другаде.

Заключение

Поддържането на адекватен прием на витамин C е важно за поддържането на здравето на надбъбречните жлези и управлението на стреса. Освен чрез диета, богата на плодове и зеленчуци, приемът на добавки с витамин С може да предложи допълнителна подкрепа. Това е много полезно особено в периоди на повишен стрес или при здравословни състояния, засягащи надбъбречните жлези. Винаги е препоръчително да се обсъди с медицински специалист този прием, за да е в рамките на здравословни граници и адаптиран към индивидуалните нужди.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.