Posted on Leave a comment

Натокиназа

Какво трябва да знаем за Натокиназа?

Натокиназа е ензим, намерен в традиционния японски продукт – нато. Нато е направено от ферментирани соеви зърна с помощта на бактерията Bacillus subtilis. Смята се, че консумацията на нато допринася за дълголетието на японците.

1. Кардиоваскуларни ползи:

Предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци: Натокиназа се смята, че има фибринолитни и антикоагулантни свойства, което означава, че може да предотвратява образуването и да подобрява разграждането на кръвни съсиреци.
Потенциално намаляване на кръвното налягане: Някои проучвания указват, че натокиназа може да действа като инхибитор на ангиотензин-превръщащия ензим (ACE) и по този начин да помогне за намаляване на кръвното налягане.

2. Липидно профил подобрение: Някои изследвания при животни показват, че натокиназа може да намали лошия холестерол (ЛДЛ) и да увеличи добрия холестерол (ХДЛ).

3. Невропротективни свойства: В лабораторни условия, натокиназата е показала способността да разгражда амилоидни влакна, което предполага потенциална полза в условия, свързани с амилоидни, като болестта на Алцхаймер.

5. Проблем с наличните изследвания: Повечето от текущите изследвания са проведени върху животни или са малки и нерешителни по отношение на хората. За да се потвърдят тези ползи в човешката популация, са необходими по-големи, обстойни клинични изпитвания.

6. Заключение: Въпреки обещаващите резултати от предварителни изследвания, натокиназата все още не може да бъде препоръчана като надеждна алтернатива на съществуващите терапии без допълнителни доказателства от човешки изпитвания. Въпреки това, тя се явява като потенциално обещаваща в областта на природните добавки за здравето.

Важно е да се отбележи, че Натокиназата не трябва да се използва без консултация с медицински специалист, особено при наличие на здравословни проблеми или при приемане на лекарства за разреждане на кръвта. Като хранителна добавка,

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.