Posted on Leave a comment

Повечето хора не достигат изискванията за микроелементи само чрез храната

Анализ на д-р Джоузеф Меркола

  • Повечето юноши не получават адекватен прием на хранителни вещества само от диетата – констатация, потвърдена от други проучвания в развити страни като Испания, Франция, Португалия и Германия
  • Три четвърти от подрастващите консумират по-малко от 54% от препоръчителните количества здравословни храни като плодове, зеленчуци и млечни продукти
  • Близо три четвърти от младежите са надхвърлили препоръчителната граница за сладки и солени закуски с 453%
  • Когато приемът на хранителни вещества се разглежда само от диетата, юношите често консумират по-малко от препоръчителните количества мастноразтворими витамини А, D и Е, както и водоразтворими витамини фолат, биотин и пантотенова киселина
  • Използването на хранителни добавки помогна да се увеличи приема на витамини и минерали, особено магнезий и витамин С, но това не е заместител на здравословната, богата на хранителни вещества диета

Въпреки че е възможно да получите всички витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае, като ядете здравословна диета, повечето хора не успяват. Проблемът обикновено не е въпрос на количество, а на качество – много хора ядат богати на енергия, бедни на хранителни вещества храни, като ги настройват за излишък от захар и омега-6 мазнини от масла от семена, докато липсват важни микроелементи.

Например, сред деца и възрастни с висок прием на добавени захари – повече от 25% от техния калориен прием – хранителният прием на витамини А, С и Е и магнезий е нисък. Изследванията, публикувани в Critical Reviews in Food Science and Nutrition, също предполагат, че повече от 80% от населението на САЩ е изложено на риск от недостиг на някои хранителни вещества.

Сред подрастващите, които растат бързо и затова имат повишена нужда от хранителни вещества, недостатъчният прием на витамини и минерали също е често срещан, според проучване в BMC Nutrition.

Много юноши пропускат важни витамини и минерали

В проучването са участвали 342 словенски юноши на средна възраст 15,4 години. В допълнение към събирането на данни за хранителните навици, височината на тялото и масата и приема на микроелементи, изследователите оценяват употребата на хранителни добавки от участниците, включително мултивитамини, консумирани в популярни напитки.

Когато приемът на хранителни вещества се разглежда само от диетата, юношите често консумират по-малко от препоръчителните количества мастноразтворими витамини A, D и E, както и водоразтворимите витамини фолат, биотин и пантотенова киселина. Минерали като йод, хром и молибден също са ниски.

Подрастващите не получават достатъчно от тези хранителни вещества, защото три четвърти от тях консумират по-малко от 54% от препоръчителните количества здравословни храни като плодове, зеленчуци и млечни продукти. В същото време почти три четвърти от младежите надвишават препоръчителната граница за сладки и солени закуски с 453% и препоръчителното количество месни продукти с 320%.

Приемът на натрий също е висок, “най-вероятно поради прекомерната консумация на месо / месни продукти и сладки / солени закуски”.

Използването на хранителни добавки спомогна за увеличаване на приема на витамини и минерали, особено магнезий и витамин С. Въпреки това, екипът заяви: “Въпреки че DS (вид хранителни добавки) използва подобрен прием на микроелементи при юноши (особено витамин С и магнезий), дейностите по интервенции в областта на общественото здраве трябва да се съсредоточат върху подобряването на диетата им.”

Като цяло проучването подчертава, че подрастващите не получават адекватен прием на хранителни вещества само от диетата – констатация, потвърдена от други проучвания в развитите страни като Испания, Франция, Португалия и Германия. Изследователите заключават: “След преглед и обобщаване на хранителните дефицити при юноши от различни проучвания, почти целият спектър от хранителни вещества е идентифициран като тези с недостатъчен прием (например минерали калций, магнезий, желязо, цинк, калий и йод и витамини D, K, E, C, фолиева киселина, B2, B6, B12), което затруднява подчертаването на най-важните.”

Децата и възрастните също нямат хранителни вещества

Други възрастови групи също нямат важни хранителни вещества, необходими за оптимално здраве, което потенциално компрометира функцията на имунната система, изостря хроничните заболявания и възпрепятства растежа и развитието.

Едно проучване предполага, че в световен мащаб 56% от децата в предучилищна възраст, или 372 милиона, имат недостиг на поне един от трите микронутриента. Сред небременните жени в репродуктивна възраст 69%, или 1,2 милиарда души, са с дефицит.

Докато повечето хора с недостиг на микроелементи живеят в страни с ниски и средни доходи, близо половината (48%) от жените и децата в страните с високи доходи също имат поне един дефицит на микроелементи. Компютърен анализ на диети от 20 души, включително професионални и любители спортисти и заседнали възрастни, също разкри, че всяка от тях не отговаря на препоръчителните нива на микроелементи.

“Храната сама по себе си при всички 20 пациенти не отговаря на минималните препоръчителни дневни дози (RDA) микроелементи за предотвратяване на заболявания с недостиг на хранителни вещества”, заключава екипът.

Хранителните нива в храната падат

Много хранителни дефицити са резултат от лош хранителен избор или липса на достъп до здравословни храни. Въпреки това, храните също обикновено са по-малко питателни, отколкото преди. Интересно е да се отбележи, че дори през 1936 г. са изразени опасения относно нивата на хранителните вещества в храната. Откъс от 74-ия запис на Конгреса на САЩ от тази година гласи:

“Лабораторните тестове доказват, че плодовете, зеленчуците, зърнените храни, яйцата и дори млякото и месото днес не са това, което са били преди няколко поколения (което несъмнено обяснява как нашите предци са процъфтявали с селекция от храни, които биха ни оставили гладни днес).

Лоша новина е да научим от нашите водещи авторитети, че 99% от американците имат недостиг на тези минерали и че подчертан дефицит на някой от най-важните минерали всъщност води до заболяване. Всяко нарушаване на равновесието, всяка значителна липса на един или друг елемент, колкото и микроскопични да са изискванията на тялото, и ние се разболяваме, страдаме и съкращаваме живота си.

Намаляването на хранителните вещества само продължава. В един анализ на 43 градински култури от 1950 до 1999 г. са открити “очевидни, статистически надеждни спадове” за шест хранителни вещества: протеини, калций, рибофлавин, витамин С, фосфор и желязо. Спадът варира от 6% за протеин до 38% за рибофлавин.

Проучване, което анализира промените в хранителните качества на пшеницата от 1850 до 2016 г., също установи, че нивата на хранителните вещества са спаднали. Докато количеството въглехидрати в пшеницата се увеличава, съдържанието на протеини и други хранителни вещества, включително манган, желязо, цинк и магнезий, намалява.

Общи хранителни дефицити

В САЩ се изчислява, че 1 на 3 американци има недостиг на най-малко 10 минерала, което ги излага на риск от хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет. Дори на субклинично ниво, недостигът на витамини и минерали може да причини редица симптоми, вариращи от умора и раздразнителност до сърцебиене и болка. Често срещаните хранителни дефицити включват:

1. Витамин D – Приблизително 40% от европейците имат недостиг на витамин D, докато 13% са с тежък дефицит. Сред по-възрастните американци до 100% може да са дефицитни, до голяма степен поради по-малкото време, прекарано на открито.

Единственият начин да прецените дали може да се наложи да допълвате и колко да приемате, е да тествате нивото си, в идеалния случай два пъти годишно, в началото на пролетта, след зимата и началото на есента, когато нивото ви е в своя връх и ниска точка. Витамин D се получава най-добре чрез разумно излагане на слънце, но може да е необходима добавка.

2. Магнезий – Смята се, че повече от половината от населението на САЩ може да не консумира достатъчно магнезий. Необходими са ви само около 150 до 180 mg на ден, за да предотвратите дефицит, но оптималните нива са по-близо до нивото от 600 mg/ден. За сравнение, RDA за магнезий е около 310 mg до 420 mg на ден в зависимост от вашата възраст и пол. Тъмнозелените листни зеленчуци са добър източник на магнезий, а изцеждането на сок от зелени зеленчуци е отличен начин да увеличите приема си, въпреки че добавката вероятно е необходима за повечето хора.

3. Витамин К2 – Известен с ролята си за здравето на костите и сърцето, витамин К2 се намира в животински продукти, хранени с трева, като месо, яйца, черен дроб и млечни продукти, както и във ферментирали храни, включително кисело зеле, някои сирена и ферментиралата соева храна натто – продукти, които много американци не консумират достатъчно.

4. Витамин В12 – Водоразтворим витамин, известен също като кобаламин, витамин В12 играе роля в множество биохимични реакции и неврологични функции в тялото ви, включително синтеза на ДНК. Вашето тяло не може да произвежда витамин В12 самостоятелно, така че трябва да се получи чрез храната или добавки. Предполага се, че почти две пети от американците може да имат по-ниски от идеалните нива на B12, с 9% дефицит и 16% под 185 pmol/l, което се счита за незначително дефицитно. Докато вегетарианците и веганите са податливи, тъй като B12 се получава от животински продукти, дори месоядците могат да имат дефицит, тъй като проблемите с абсорбцията са често срещани.

5. Витамин А – Приблизително 51% от възрастните не консумират достатъчно витамин А, което увеличава риска от дегенеративни заболявания като дегенерация на макулата, водеща причина за слепота в САЩ. Витамин А е група хранителни вещества, която попада в две различни категории: ретиноиди, открити в животинските храни и каротеноиди, открити в растителните храни. Двете са химически различни и осигуряват различни ползи за здравето, но и двете са необходими за оптимално здраве. Растителните храни с високо съдържание на бета-каротин включват сладки картофи, моркови, пъпеш и манго. Животинските храни, богати на витамин А, включват черен дроб, яйчни жълтъци и масло от крави, хранени с трева.

Може ли мултивитамините да компенсират недостига на хранителни вещества?

Никоя хранителна добавка не може да замени здравословната диета, пълна с пълноценни храни. Но ако не се храните правилно или подозирате, че имате недостиг на хранителни вещества, мултивитамините могат да помогнат за запълване на пропуските. В едно проучване екип от изследователи от Държавния университет в Орегон открива значителен положителен ефект, когато по-възрастните мъже използват мултивитамини. Мултивитаминната група има подобрени биомаркери на храненето, докато плацебо групата не.

Всъщност биомаркерите за хранене са паднали при някои от участниците в плацебо, което “предполага, че само храната не е достатъчна, за да поддържа нивата на витамини и каротеноиди”, обясняват Тори Хаген, главен изследовател и Хелън П. Румбел, професор за изследване на здравословното стареене в Института Линус Полинг.

Ежедневната употреба на мултивитамини при възрастни хора също може да даде тласък на паметта. В едно проучване изследователите изчисляват, че приемането на мултивитамини подобрява производителността с “еквивалента на 3,1 години промяна на паметта, свързана с възрастта” в сравнение с плацебо и може не само да помогне за поддържане на когнитивното функциониране, но потенциално да го подобри по-късно в живота.

Тъй като мултивитамините съдържат както водоразтворими, така и мастно разтворими витамини, обикновено се препоръчва да приемате половината от дневната си доза сутрин, със закуска, а другата половина с основното хранене. Уверете се, че не използвате мултивитамини, за да замените истинската храна.

Хранителните добавки трябва да се използват в допълнение към здравословния начин на живот, а не на негово място. Можете също така да работите с холистичен доставчик на здравни услуги, за да ви помогне да идентифицирате всички хранителни дефицити в тялото си и да използвате целеви добавки и храни, за да се справите с тях.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.