Posted on Leave a comment

Летни храносмилателни смущения

Летните храносмилателни смущения са неприятно нещо и обхващат общ дискомфорт, парене в хранопровода и стомаха, оригване, хълцане, болки в стомаха и корема, повишено образуване на газове и пр. Най-чести причини са промяна в режима на хранене, количествата приемана храна и алкохол. Т.нар. „летни разстройства“ може да се дължат на пропуски в хигиената.

летни храносмилателни смущения

Може да си спестим всичко това, ако вземем с нас следните хомеопатични лекарства:

Арсеникум албум – парещи повръщания и диария, които водят до изтощение. Оплакванията се влошават в полунощ, болният е много неспокоен, не може да си намери място, жаден е и пие студена вода на малки глътки. Обикновено причината е храна със съмнително качество – т.нар. летен грип.

Бриония алба – болки, „все едно има камък в стомаха“, с парене, гадене и прималяване. Влошават се от движения, затова лежат, предимно по гръб, искат да ги оставят сами на тишина, иначе са много раздразнителни. Жадни са за студена вода, но я пият в големи количества.

Карбо вегетабилис – силно подуване на корема и зловонни газове след каквато и да било храна („всичко, каквото ям и пия, се превръща в газ“). Парене и билка, които се излъчват от стомаха към гърба. Временно облекчение от газирани напитки. Подобряват се, ако ги обдухва вентилатор.

Ипекакуана – упорито гадене, което не се подобрява след повръщане. Липсва жажда. Проблемуте се появяват след прекаляване с храна, особено с месо, трудносмилаеми и тлъсти храни, сладкиши, тестени и сладолед (ол инклузив).

Нукс вомика – симптомите се появяват, ако се претовари организмът с храна, алкохол и лекарства. Те са в лошо настроение, раздразнителни, имат много трудно и мъчителни повръщания. Хай-доброто лекарство за махмурлук. Дразнят се от шум, светлина и миризми.

Пулсатила – храносмилателни смущения около два часа след ядене на мазна или тлъста храна, плодове, студени напитки, сладолед или замразени сорбета. Причината е излагане на студ, но и преживени емоционални проблеми. Не понасят топла и задушна стая, не са жадни, влошават се вечер и нощем.
Кокулус индикус – гадене и повръщане при пътуване, влошават се, ако гледат през прозореца на колата. Отвращение от храна. Подобряват се като легнат.

Табакум – много силно гадене с обилно слюноотделяне при пътуване, още при потеглянето. Стават бледи и се потят. Влошават се от топло и тютюнев дим, стоят със затворени очи и де подобряват от свеж въздух.
Алое – диария след преохлаждане през лятото (дълъг престой във водата) или след консумация на храна, която не им понася, но може и след изблик на гняв.

Хина официналис – диария през лятото след преохлаждане или след консумация на голямо количество плодове (студена диня). Силно подут, твърд и стегнат („като барабан“) корем, звучни кисели оригвания, голяма раздразнителност.

Подофилум – диария скоро след нахранване, изпражненията излизат на струя, примесени с газове. Обикновено се появява през горещи летни дин с неудържими позиви рано сутринта (диария-будилник).

Ликоподиум – запек, няма позиви в продължение на дни, когато е извън дома, например на почивка, в командировка. Много газове с подуване на корема и звучно пърдене. Стягат ги дрехите на корема, не търпят колан на панталон.

Дозировки и начин на приемане вижте тук

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.