Posted on Leave a comment

Омикрон и хомеопатия

Тази статия може да е от голяма помощ за всеки практикуващ хомеопат – моля, споделете я с вашите хомеопати, за да бъдат те още по-полезни за пациентите си! Благодарим ви за съдействието!

Вариант Омикрон на Ковид-19 в повечето случаи се ограничава до горните дихателни пътища и много по-рядко дава усложнения като пневмонии, дихателна недостатъчност, тромбози и пр. Това е сравнително по-безобидно заболяване в сравнение с предишните варианти на Ковид-19. Усложненията са много по-редки.

Сега се срещат и Делта, и Омикрон варианти на Ковид-19. Хомеопатията предлага надеждно лечение и на двата варианта. Някои от описаните в статията лекарства са подходящи и за Делта, и за Омикрон.

По принцип Ковид-19 е доста коварно и променливо заболяване. Затова пациентите трябва да се обаждат на хомеопата веднага щом се появят нови симптоми. Дава се лекарството, което покрива най-добре всички симптоми на пациента. Не е важно пациентът да има всички симптоми на лекарството, за да се даде именно то при остро състояние. Картината на всяко лекарство включва много симптоми, почти няма пациент, който да ги има всичките. Но ако симптомите на пациента се покриват от дадено лекарство, то се дава.

Омикрон има различни симптоми, като за всеки съществуват хомеопатични лекарства, които лекуват бързо и ефикасно. Моля, напишете в търсачката имената на лекарствата, споменати в тази статия, за да прочетете подробното описание на техните клинични картини. Отново, не очаквайте да проявите всички симптоми на лекарството – важното е тези симптоми, които имате, да са характерни за картината на лекарството (например, имате само 5 симптома, които се срещат при това лекарство – вземате го, въпреки че то има още сто симптома, които при вас ги няма).

Ето главните симптоми на Омикрон:

Хрема: обилна, водниста, дразнеща кожата. Арсеникум албум е много ефективен, особено ако има и слабост.

Слабост: основното лекарство е Арсеникум албум, дава се в потенция 1М през 2 часа. При подчертана слабост с треперене и умора най-подходящо лекарство е Гелсемиум. При него може да има и болки в костите, и да се сбърка с Еупаториум перфолиатум. Гелсемиум има страхове и предварителни притеснения – какво ще стане с мен? Може да се стигне до парализа на мускулите, да не ги държат краката. Гелсемиум е подходящ за хора, преминали през голям стрес и страх. За това допринасят медиите, лошите новини, насажданият страх. Тези хора не само са по-страхливи, но и страдат от липса на самочувствие.

Главоболие: влудяващо, много силно, с голяма чувствителност към всякакви дразнители, фотофобия, свръхчувствителност към шумове – отлично се повлиява от Беладона.

Суха кашлица: Бриония. Има сухота на всички лигавици. Бриония е особено подходяща за хора, които се притесняват за бизнеса си, че може да ги уволнят, да останат без пари, да обеднеят. Понякога след като се повлияе кашлицата, почва силно главоболие и трябва да се даде Беладона. Като мине главоболието, може пак да трябва Бриония. Хепар сулфур е подходящ за суха кашлица с откашляне на малко количество жълто-зелени храчки. Калиум муриатикум също може да помогне при такива храчки и пристъпна кашлица, също Калиум сулфурикум и Калиум йодатум. Понякога има упорита кашлица, продължаваща седмици наред и придружена със задух, голяма умора и слабост – при нея е подходящ Станум металикум. За Купрум металикум е характерна силна, упорита, изтощителна кашлица, която се чува надалеч; болните не могат да лежат от кашлица, трябва да седят в леглото. Спонгия и Дросера: При Омикрон Дросера е по-подходяща. Щом се докосне с глава до възглавницата, почва да кашля. При Делта Спонгия е по-подходяща, може би заради придружаващите сърдечни оплаквания.

Затова тези две лекарства – Гелсемиум и Бриония – са много добри за голяма част от болните – те са свързани с психо-емоционалното състояние. Лекарствата помагат да се приспособим.

Изтощение: Арсеникум албум, Хина арсеникозум, Хина официналис, Фосфорикум ацидум, Муриатикум ацидум.

Кихане: Нукс вомика, особено ако има и стомашно-чревни смущения човек е настинал или времето е застудяло и организмът не е могъл да се приспособи. И тук секрецията от носа е рядка, водниста и дразнеща. Сабадила е повече при хронични алергии, тук не е подходяща, трябва ни лекарство, което е за възпаления. Сабадила е за потиснат гняв от унижения вкъщи. Сабадила се подобрява от слагане на лед на главата.

Болки и дразнене в гърлото: Спонгия, Хепар сулфур, Дросера, Рус токс. При сухота може и Бриония. При силни болки в гърлото се дава Меркуриус цианатус, също при оток и болка в трахеята, неприятен вкус в устата и усещане за раздиране в трахеята.

Триада: аконит – спонгия – хепар сулфур. Също Арсеникум албум – Бриония – Каустикум. Когато има епидемия и развитето на болестта е подобно при много хора, може да се прилагат такива обобщения, но винаги се предпочита индивидуалният подход. Каустикум кашля всеки път по два пъти – кхъ-кхъ. Но има и други такива лекарства.

Прегракване: при 37% от болните с Омикрон. Характерно е, че симптомите се ограничават до трахеята и не поразяват белите дробове.

Втрисане и фебрилитет: може да има непрекъснат фебрилитет за 24 до 48 часа. Има много лекарства, но Хепар сулфур е много полезен – гърло, кашлица, жълтозелени секреции, втрисане. Също Хина и Хина арсеникозум. Може да се даде и Фосфор през 1-2 часа, дори да няма жажда.

Световъртеж: Гелсемиум, Бриония, Муриатикум ацидум.

Обърканост на ума: мозъчна умора, не могат да мислят. Калиум фосфорикум – остър грип с изразена слабост и умствена умора. Също Фосфорикум ацидум, но то е за по-късен етап, когато има повече изтощение и безразличие.

Мускулни болки: особено в гърдите, гърба и кръста. Пациентът е много скован, не може да се движи, даже и малки движения влошават. Рус токс, Бриония, Каустикум, Калиум карбоникум, Оксаликум ацидум, Арсеникум албум е за силни, раздиращи мускулни болки. Също Ликоподиум е много полезен, особено ако организмът не иска да се възстанови. Нукс вомика също е добър при силни болки в гърба. Завъртането в леглото влошава болката в гърба. Може да се милси за Арника, Календула, Белис перенис. Също Ранункулус булбозус за интеркостална невралгия и възпаление на междуребрените мускули.

Загуба на обонянието: при Делта има и загуба на вкус, при Омикрон предимно само на обонянието, като то се връща обикновено след 3-4 дена. Ако има и прегракване, Хепар сулфур, има парене и пробождаща болка в гърлото, желание за топло. Също и Фосфор. Тук Зинкум не е толкова подходящ, защото при него има по-дълбоки промени в обонятелните нервни окончания.

Важно е да се съберат правилно симптомите и да се направи реперторизация.

Ако има пост-ковид синдром след Омикрон, основно лекарство е Карбо вегетабилис. При него от голямата слабост не могат да кашлят, без да включват и коремните мускули (кашлицата идва от корема). Също много добре действа Псорин.

При Делта се дава Туберкулинум. При Омикрон не се наблюдава картина на Туберкулин. Все още лекарство №1 за Омикрон е Арсеникум албум. Започва със слабост и воднист, дразнещ секрет от носа. Развива се диария с воднисти изпражнения и голяма слабост. Затова за хомеопрофилактика на Омикрон пак най-добре е да се използва Арсеникум албум 1М всяка седмица. Достатъчни са няколко дози, не бива да се дава с години. Ако има много случаи, се повтаря всяка седмица, ако няма толкова много заразени, се дава веднъж месечно или по-рядко. Ако някой у дома се е разболял, всеки ден контактните трябва да вземат Арсеникум албум 200С всяка вечер преди сън за 7 дни. Същото може да се направи с персонала на болниците, в които се лекуват пациенти с Ковид-19. Винаги профилактиката е за предпочитане пред лечението. Само ако се появят симптоми на доказване, може да се спре приема на лекарството. Тук говорим за нематериални дози, няма никаква опасност от странични действия. В Индия тази профилактика е проведена при повече от 15 милиона души, като ефективността е 81%, а безвредността е 100%.

Хомеопатията има успех над 250 години и е най-голямата алтернативна медицинска система в света. Тя е наука, която не бива да се подценява. Ковид-19 е чудесен повод хомеопатията да навлезе във всеки дом, защото е много ефективна при лечението и профилактиката му.

По материали от интервюто на д-р Аджит Кулкарни с Роман Бучименски.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.