Posted on Leave a comment

Децата тръгват на училище и градина

Тема на месеца: Децата тръгват на училище и градина.

Най-често възникващи проблеми, свързани с това, и хомеопатични лекарства и цветя на Бах, подходящи за справяне с тях.

Този период в живота на децата може да донесе както много положителни, така и някои отрицателни емоции. А емоциите са важен фактор за отключване на най-различни заболявания, към които различните хора имат индивидуално предразположение. По-долу по азбучен ред сме описали различни хомеопатични лекарства, които могат да помогнат на децата ви да се справят по-лесно с този период на адаптация.

Превъзбуденост с неспокойствие и липса на внимание:

 • Kalium bromatum / Калиум броматум – едри, пълни, глуповати деца, на които не им се учи и не им се работи. Слаба памет, бавно говорене с грешки, пропускат и забравят думи при говорене, чак до афазия, правят грешки при писане. Лесно плачат, в това число от дреболии, внезапно се разплакват. Не могат да стоят на едно място, жестикулират, постоянно мърдат пръстите си или ги чоплят. Нощни тревоги и страхове с кошмари, крещят насън и при събуждане, защото им се привиждат духове, дяволи или чудовища. Делюзия, че Бог иска да ги накаже и да им отмъсти. Успокояват се ако вниманието им е ангажирано с нещо. Болести от преживяна скръб. Афти, диария, спастична астма, бронхити и пневмонии, гърчове. Когато трябва да направят нещо, се разтреперват както вътрешно, така и външно (ръце и крака).
 • Coffea cruda / Кофеа круда – деца, склонни към превъзбуждане, неспокойни, тревожни, с безсъние от емоционална превъзбуда и претоварване с мисли. Лесно почват да крещят и да плачат. Спят много неспокойно. Може да се разболеят от радост или приятни изненади, например неочакван подарък за рожден ден. Може да получат гърч от прекалено играене с радостни емоции и смях. Склонни са към ранни кариеси с много силен зъбобол.
 • Lachesis muta / Лахезис – прекалено енергични и активни деца с много силни емоции, които напират да се изявят и трудно контролират. Страстни, възбудени, бъбриви, сменят темите, изключително ревниви и манипулативни, например към новородени братя и сестри, родители или приятели. От дете имат интерес към секса, получават често ерекции, мастурбират. Астма и други болести от ревност. Склонни са към тонзилити и фарингити, засяга се лявата страна на тялото. Влошават се напролет и наесен.
 • Medorrhinum / Медорин – причините за развитието на картината на медорин са венерически болести, прекарани от родителите преди да родят детето. Такива деца са склонни към злополуки и са на крайности – дръзки и безочливи или много стеснителни. Много обичат животните, искат си домашни любимци, но може да се държат грубо и жестоко с тях. Припрени, неспокойни, не внимават, не довършват започнатото, мърдолят с ръце и крака. Гризат си ноктите до степен, че не трябва да им се режат. Непослушни, ексцентрични, своенравни, склонни към лъжи, да опитват рано наркотици, алкохол и цигари, изобщо проблемни деца. Рано се развиват сексуално, може да мастурбират от двегодишни, рано започват полов живот и са склонни към прекалявания, чести смени на партньори и разврат.
 • Moschus / Мосхус – превъзбудени, хистерични с театралничене, с парадоксални симптоми, уплашени, хипохондрични – повече в описанието.
 • Nitricum acidum / Нитрикум ацидум – строг родителски контрол води до раздразнителност, гневливост с псуване, отмъстителност, омраза с невъзможност да простят и неприемане на извинения. Депресивни, уморяват се лесно, дразнят се сутрин като ги будят и са кисели чак до обяд. Хипохондрични и негативни, мизантропи. Слаба памет, изчезват им мислите. Смучат си пръстите и са много чувствителни към шум. Имат силно развито чувство за дълг. Цепки по кожата – пръсти, анус, устни (и ъгълчета). Брадавици. Секрецията от носа разранява кожата.
 • Syphilinum / Сифилин – хилави, сбръчкани, изостават в развитието си. Проблемно поведение – нервни, раздразнителни, инатят се, не могат да се концентрират. Хронично запушен нос, озена. Жълто течение от половите органи у момиченца. Подобряват се на планина. Зъби на Хътчинсън (чашковидни, cupped) или деформирани, изкривени, лесно получават кариес. Като бебета постоянно плачат и не спят. Алкохолизъм в семейството.
 • Staphisagria / Стафизагрия – Тихи, сериозни, сдържани, чувствителни, уязвими деца. Потискат гнева си, склонни към мастурбация. Рядко могат да избухват в гняв и да хвърлят неща по земята. Тези деца обикновено имат много строги родители или по-големи братя и сестри, които ги потискат и оскърбяват.
 • Tarentula hispanica / Тарентула хиспаника – Пакостливи, злонамерени, лукави, коварни деца, които обичат да правят бели. Неблагодарни, недоволни, капризни, непослушни, правят каквото си искат. Променливо настроение, буйни, неспокойни, гневливи, тичат, не могат да стоят мирно, неспокойни ръце и крака. Постоянно трябва да се занимават с нещо. Внезапни разрушителни пориви. Обичат да танцуват и да слушат високо бърза танцова музика.
 • Chammomilla / Хамомила – раздразнителни, груби, нагли, гневни, злопаметни, не обичат да им говорят. Искат нещо, а като го получат, го хвърлят. Крещят от гняв. Свръхчувствителни към болка и капризни. Може да вдигнат температура след силен гняв. Склонни са към възпаления на ушите с много силна болка. Не търпят успокояване, не искат да ги пипат.
 • Hepar sulph / Хепар-сулф – навъсени, необщителни, гневливи, жестоки, сърдити, опаки, избива ги на насилие. Яростни импулси, в гнева си може да наранят или убият някого. Пиромания. Чувствителни към болка, склонни към чести нагноявания. Много зиморничави и се влошават от студ. Строфулус (свръхреакция към ужилване или полазване от насекоми с обриви, сърбеж, разчесване и разраняване на кожата).
 • Cina maritima / Цина маритима – обидчиви, сърдити, груби, зли, най-лошите възможни деца, невъзможни, раздразнителни, не понасят да се подчиняват, чак може да получат гърчове, тръшкат се, държат се безобразно, не се контролират, безсъние, глисти. Скърцат зъби насън. Не понася да ги пипат или гушкат, удрят и щипят, ако са разстроени. Искат неща, но ги хвърлят гневно, ако ги получат. Едри, червендалести, скрофулозни.

Проблеми с концентрацията и паметта:

 • Agaricus muscaridis / Агарикус мускаридис – късно проговарят и прохождат, забавено умствено развитие с тикове, хорея и гърчове, особено след наказание. Разсеяност. Аутизъм. Пакостливи, дръзки, безочливи и злонамерени. Не могат да четат. Свръхприливи на енергия.
 • Anacardium orientale / Анакардиум ориентале – преуморява се от най-малко умствено усилие. Слаба памет с внезапни провали в паметта. Страх от провал, липса на самочувствие. Раздразнително и обидчиво. Огромен вътрешен конфликт, вътрешно противоречие, поради семейни проблеми – майката и бащата са в много лоши отношения или има домашно насилие. На едното рамо ангел, който ги кара да са добри, а на другото дявол, който ги кара да са лоши. Прояви на жестокост, мъчат животни. Кашлят от гняв. Подобряват се след ядене.
 • Baryta carbonica / Барита карбоника – забавено физическо и интелектуално развитие, хипотрофия, джуджета. Отвращение към игри. Нерешителни, зависими от родители. Чувства се в безопасност единствено вкъщи, страхува се да ходи на училище. Трудно усвояване на уроците, огромна липса на самочувствие със стеснителност, пасивност, лесна умствена уморяемост. Уголемени сливици с чести ангини.
 • Calcarea phosphorica / Калкарея фосфорика – високи и слаби деца, тревожни, свръхчувствителни, лесно се уморяват от умствено натоварване, което води до главоболие и диария, особено при момичета в училищна възраст.
 • Натриум муриатикум – много старателни и отговорни деца, които помагат в гледането на братчета и сестричета, лесно се обезсърчават, обичат да се усамотяват, склонни са към главоболие, обичат солено. Неспособни да ходят по малка нужда в училище, а само вкъщи, защото се притесняват да не ги видят.
 • Силицея – тревожни, лесно се уморяват и обезсърчават, стават нервни и раздразнителни. Слаби, склонни към нагнояване и инфекции. Зиморничави, но се потят лесно, особено краката, потта им мирише лошо. Не обичат да ги заговарят и докосват, дразнят се. Плахи, стеснителни, вкопчват се в мама. Трудно се учат да пишат. Разплакват се, ако им говорят нежно.
 • Цинкум металикум – болести от доминиране и продължителен строг родителски контрол. Прекалено силно чувство за дълг. Голяма отстъпчивост. Неспокойни крака, не може да седи мирно, слаба памет, трудно мислене и схващане, глуповатост, умствено изоставане. Повтарят всичко, което им се казва. Претоварват се от училище и могат да получат потрепвания, тикове, спазми и гърчове. Сърбеж на влагалището у момиченцата с мастурбиране. Крещят насън и се будят с треперене.

Тревожност и емоционални проблеми:

Може да се дължат на проблематични отношения у дома и в училище – неразбирателства, разводи, тормоз от връстници, лоши отношения с родителите, учителите и децата.

 • Арсеникум албум – мъчително тревожни, възбудени, лесно се уморяват. Страх от инфекции и болести, чистофайници с потребност постоянно да си мият ръцете. Желание за сигурност, която ги кара да се притесняват за родителите си, защото ако нещо се случи с тях, това ще значи край на сигурността. Вманиачават се в ученето, склонност към перфекционизъм (подреждат си перфектно стаята, пазят си дрехите чисти, не търпят картина да виси накриво). Интерес към религия. Събират непотребни неща, нищо не изхвърлят, дори пълнители от химикалки. Склонни към диария с измършавяване. Може да имат старческо изражение и сбръчкано лице.
 • Фосфор – много впечатлително, тревожи се за бъдещето. Развиват се бързо, растат прекалено бързи и се изтощават от това. Много открити и доверчиви, лесно общуват, интересуват се от другите, състрадателни – до степен, че родителите им се страхуват някой да не ги открадне. Често кървене от носа. Искат компания. Притесняват се за близките си. Трудна концентрация. Страх от животни, от гръмотевици. Лесно се стряскат. Обичат леденостудени газирани напитки.
 • Калкарея карбоника – много страхове, тревоги от дреболии. Пухкави, пълнички, дебели деца с бавен метаболизъм, лесно се потят с кисела миризма, склонни към инфекции. Не могат да догонват връстниците, недостатъчна физическа издръжливост. Упорити, инатят се, следват си целите, силно развито чувство за дълг. Може да се разболеят от учене. Постоянни, не обичат никакви промени и трудно ги понасят. Питат за религия и метафизика, за да си успокоят страха от смъртта. Голям корем с лошо храносмилане. Обичат сладко, тестени и варени яйца.
 • Аргентум нитрикум – дразни се и се ядосва от това, че се уморява, фобии
 • Гелсемиум – стеснително, плахо с треперене, притеснява се преди изпитване и получава болки в корема, диария и често уриниране. Може да се напикае или наака от страх при по-силен стрес
 • Игнация – тревожни свръхчувствителни, спазми, топка в гърлото, парадоксални. Болести от скръб и загуба на близки или домашни любимци.
 • Пулсатила  – стеснителни и емоционални, плачливи, търсят утешаване и лесно се утешават и сменят настроения от плач в смях
 • Нукс вомика – раздразнителност, гневливост, не понася противоречене, иска да става на неговата. Може да страда от безсъние.
 • Ликоподиум – често се буди в лошо настроение. Няма самочувствие, но иска да успее. У дома командва всички, а в училище е много плахо и послушно – или обратното. Има газове и обича сладко.

Психическа и физическа уморяемост:

 • Аурум муриатикум – страх, тревожност, депресивност, тъга, раздразнителност.
 • Калиум фосфорикум – умора и нервно изтощение, свръхчувствителност, раздразнителност, емоционалност, главоболие и безсъние.
 • Псорин – умора, тревога, страх от бъдещето, чувство за малоценност със страх от провал. Раздразнителност с безсъние, поведенчески проблеми – инатят се и досаждат на околните. Неспокойни деца с обриви, екземи. От малки спят неспокойно, бълнуват, викат и плачат насън. Болнави, слаби, но с голям корем.
 • Сепия – психическа умора с раздразнителност и слаба памет, чувствителност, възбудимост. Отстъпчиви и затворени в себе си. Лесно настиват при промяна във времето. Обичат да танцуват. Бледо лице с бръчки, като на възрастни. Суха кожа с по-силно окосмяване.
 • Туберкулинум бовинум – лесно се уморяват, често отсъстват поради болести на дихателната система и УНГ-инфекции. Слабички и понякога хипотрофични. Поведенчески проблеми – раздразнителни, особено като ги будят сутрин, обидчиви, гневливи, хвърлят, удрят, държат се грубо, крещят, инатят се, рушат нарочно неща. Нощни страхове, страх от кучета.
 • Фософорикум ацидум – тихи, мълчаливи, отстъпчиви, апатични деца с уморяемост, безразличие, слаба памет, трудна концентрация. Като ги питат не искат да отговарят или отговарят едносрично, бавно, след дълго мислене, или неразбираемо. Болести вследствие на смърт на близки, шок в семейството, разочарования, уплаха и пр. силни емоции. Главоболие или диария у ученички.

Да се гледа общата картина

Материя медика на малко познати лекарства

 • Moschus / Мосхус

УМ: Сексуална хипохондриаза с явна или скрита сексуална свръхвъзбуда. Най-често свързани със сексуални проблеми. Възрастни жени или женствени младежи. Невротични, хистерични, хипохондрични. Разглезени и чувствителни натури, егоисти, инати, прибягват до всякакви номера, за да стане тяхното и да им угодят на прищевките. Изпадат в ярост и почват да се карат докато им посинее устата. Хистерия с театралничене. Говорят си сами и жестикулират, неконтролируем смях, редуващ се с бурен плач. Въображаеми болести без обективни симптоми, но с преувеличено описание. Оплакват се, но не знаят какво им е. Нервна възбуда, мъчително безпокойство, свръхчувствителност, уплашени, хипохондрични,

ОБЩИ: Мними болести с хистерия, които не следват естествения си ход. Липотимия (припадъци с краткотрайна загуба на съзнание). Всякакви функционални спастични прояви, съпроводени с припадък: псевдоприпадъци, предхождани от театрално поведение, синкоп, стягане във фаринкса, глобус хистерикус, здушаване. Усещане за студ, общо или по различни части на тялото, описват го като че ли студен вятър духа. Влошаване по време на мензис. Аналгезия, анестезия и внезапни парализи на обществени места. Ларингоспазъм,  метеоризъм, водещ до диспнея и непоносим задух.

Много силно и страстно сексуално желание с гъдел в половите органи, болки в гърдите със задушаване, метеоризъм c опресия и опасност от загуба на съзнанието (контраст между слабо изразените клинични прояви и преувеличените оплаквания), спиране на дишането с ларингоспазъм, усещане за студ по цялото тяло и гръбначния стълб, усещане за трептене в сърдечната област, сексуална свръхвъзбуда при невротици, хистерици, хипохондрици с тенденция към театрални припадъци, загуба на съзнание по време на полов акт, спастично стягане на гърлото и гърдите, чести дълбоки въздишки. Полиурия със светла урина със силна миризма на амоняк.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.