Posted on Leave a comment

Хомеопатия при тонзилити

Сливиците са чифт лимфоидни органи, разположени в задната част на гърлото, отляво и отдясно. Те са важна част от имунната система и действат като първа линия на защита срещу бактериите и вирусите, които се вдишват или поглъщат. Възпалението на сливиците се нарича тонзилит. Ако е придружено с отделяне на гной, говорим за гнойна ангина, а в най-тежките случаи за перитонзиларен абсцес.

Много често склонността към ангини и тонзилити, особено у децата, е проява на предразположение, наречено миазъм на туберкулозата. То се лекува с хомеопатични лекарства като Туберкулинум бовинум и Бацилинум. Тези лекарства се дават, когато детето е сравнително здраво. Те премахват или намаляват склонността към боледуване.

Тонзилитът възниква главно от вирусни инфекции. Основните инфекции, причиняващи тонзилит, включват тези с грипен вирус, аденовирус и риновирус. Тонзилитът може също да е резултат от бактериална инфекция. Най-честата бактерия, причиняваща тонзилит, е бета-хемолитичен стрептокок от група А.

Тонзилитът е по-често срещан при деца и млади хора. Въпреки това, тонзилитът може да се появи на всяка възраст.

Тонзилитът може да се разпространи от един човек на друг. Човек с тонзилит може да разпространява инфекциозните агенти във въздуха, както и близките предмети всеки път, когато кашля или киха. Друг може да получи тонзилит индиректно, като докосне тези заразени предмети и след това докосне лицето си със същите ръце.

Диагноза се поставя с физически преглед на гърлото, което при тонзилит е зачервено, а сливиците са подути и възпалени, като понякога от тях при натиск с шпатула се изцежда гноевиден секрет. В случай на съмнение за стрептокок в гърлото, тампони с намазка от сливиците се изпращат за култура.

Стрептококовият тонзилит е бактериална инфекция, която се причинява от бета-хемолитични стрептококи от група А, водещи до възпаление и болка в гърлото и сливиците. Стрептококите в гърлото са силно заразни и се разпространяват бързо от един човек на друг чрез кашлица, докосване или кихане. Много често се срещат при деца, посещаващи детска градина или училище.

Усложненията, свързани с тонзилит, включват затруднено дишане и перитонзиларен абсцес. При стрептококов тонзилит сериозните усложнения включват ревматична треска и постстрептококов гломерулонефрит, ендокардит, миокардит. Събирането на гной зад сливиците се нарича перитонзиларен абсцес. Това е рядко, но много сериозно усложнение на тонзилита.

Хомеопатията лекува ангина и тонзилит, както и предразположението към тях. Хомеопатичните лекарства подобряват имунната система на организма и я правят достатъчно силна, за да се бори успешно с инфекциите. Така може да се предотврати оперативното отстраняване на сливиците, което никак не е желателно.

Хомеопатията следва процедура от две стъпки за справяне с тонзилит. Първо се дават лекарства за лечение на остри симптоми на тонзилит. След това се лекува хроничната тенденция към повтарящ се тонзилит.

При остър тонзилит детето се лекува според симптомите с различни хомеопатични лекарства. Не може да се каже, че има схеми за лекуване на тонзилит, защото всеки пациент е уникален и има нужда от индивидуален подход. Но все пак някои клинични картини се срещат по-често и те могат да се лекуват с изброените по-долу лекарства.

Belladonna е подходяща за лечение на остър тонзилит с огненочервени, възпалени, уголемени сливици и зачервено, сухо гърло, придружено от треска с висока температура, главоболие, зачервено лице и обилно изпотяване. Преглъщането е трудно и болезнено. Усеща се пареща топлина, свиване и буца в гърлото. Има силна жажда, влошаване от студени напитки, подобряване от топъл чай.

Calcarea carbonica е отлично лекарство за лечение на хроничен тонзилит. Показателен симптом за употребата ѝ е склонността към настинка при лека промяна на времето. Човекът е затлъстял, лесно наддава на тегло. Макар и дебел, но с много слаба издръжливост. Уморява се при най-малка физическа активност. Поти се много при най-малкото физическо натоварване. Сливиците са големи, подути и се засягат остро при най-малкото излагане на студ. Самият вид на гърлото не винаги е достатъчен за предписване, но оплакванията в гърлото придружават честите настинки. При всяка настинка той ще има кашлица, болезненост на сливиците (особено при преглъщане) и загуба на апетит. Децата Calcarea carb са много мързеливи, летаргични и зиморничави, лесно се простудяват от всяко течение, от всеки контакт с други деца и от влажно време. Има малки червени петна в гърлото, които се простират до покрива на устата, възпален език и постоянно усещане за сухота във фаринкса.

Mercurius solubilis е изключително ефективно лекарство за лечение на тонзилит. Гърлото почти е запушено от уголемените сливици до невъзможност да се пие или яде нищо. Уголемени, възпалени сливици, покрити с бели или гнойни налепи, неприятна миризма от устата, парещи болки в гърлото и прекомерно отделяне на слюнка, в това число и нощем насън (възглавницата се мокри). Езикът е отпуснат, подут, обложен, с отпечатъци от зъбите. Постоянна склонност към преглъщане. Пациентът е жаден. Болката се излъчва от гърлото към ухото. Болката е по-силна през нощта, отколкото през деня. Има подуване на сливиците, както и подуване на лимфни възли в областта на шията и подчелюстната област. Има треска с висока, продължителна температура. Пациентът се чувства жаден, въпреки че има повече слюнка.

Hepar sulphur и Baryta carbonica са много подходящи за лечение на перитонзиларен абсцес.

Hepar Sulphur е едно от най-добрите хомеопатични лекарства за тежък тонзилит и при усложнения. Склонността към нагнояване е най-силно изразена и е водещ симптом при тонзилит. Може да има язви по сливиците. Болката се усеща главно при преглъщане, остра, пробождаща и пулсираща. Може да има и дрезгав глас. При преглъщане, прозяване и завъртане на главата има пробождаща болка в гърлото като от игли или забити трески, която се разпространява към ухото и усещане за запушеност в гърлото. Висока температура с усещане за студ. Човекът не понася студено, нито студена храна и вода, а се подобрява от затопляне и топли течности.

Baryta carbonica е показана при пареща или щипеща болка в сливиците. Празното преглъщане обикновено влошава болката. Усеща се парене в гърлото. Само течности може да се преглъщат лесно. Хората, които се нуждаят от Baryta Carb, имат склонност да настиват лесно, като простудата се отразява на гърлото всеки път. Сливиците са възпалени, подути и много болезнени в остро състояние. След преминаване на острата атака сливиците изглеждат по-големи, отколкото при последната настинка. Детето е слабо, а не дебело и пухкаво като calcarea carb. Физическа и психическа слабост с лесно настиване. Най-важният симптом е, че всеки път при настинка се засягат сливиците или гърлото (всяка настинка се настанява в гърлото). Човекът се поти повече по краката. Такива деца освен че са с увеличени сливици и лимфни възли, са и малко по-слаби интелектуално, бавно се учат.

Merc iodatus ruber и Lachesis са за лечение на левостранен тонзилит или такъв, който започва от лявата страна и после преминава и към дясната.

Характерни за Mercurius iodatus ruber са подуване с тъмно зачервяване на лявата сливица, с усещане за буца в гърлото и склонност към храчене на бучки, приличащи на сирене. Езикът е силно обложен, фаринксът е оточен, има склонност към разязвяване.

Lachesis се избира, когато симптомите включват подуване на сливиците от лявата страна, пурпурен вид на лявата сливица и болка в гърлото, излъчваща се към ухото. Преглъщането на течности е затруднено. Приемът на топли напитки влошава болката.

Mercurius iodatus flavus и Lycopodium clavatum – за десностранен тонзилит или такъв, който започва отдясно и преминава и към ляво.

Водещи за Mercurius iodatus flavus са – подута дясна сливица, твърда слуз в гърлото и постоянна склонност за преглъщане. Други симптоми, които могат да възникнат, са усещането за буца в гърлото, болки при пиене на топли течности, облекчение от студени напитки.

Lycopodium clavatum се дава при подуване на дясната сливица, остра болка в дясната сливица, главно при преглъщане, язви по сливиците. Студените напитки влошават болката, а топлите я облекчават.

Phytolacca decandra помага, когато болката от сливиците се излъчва към ушите – остра и стрелкаща при гълтане. Сливиците са подути, особено отдясно, тъмночервени или синкавочервени. Лимфните възли по шията са уголемени. Силни болки в корена на езика и мекото небце, както и усещане за буца в гърлото. Като се приема каквато и да е храна, гърлото боли и се чувства тясно и горещо. Има силна болка при преглъщане на нещо горещо. Болката на фитолака е пареща. Болният не може да преглъща нищо, дори вода.

Apis melifica е за случаи с розово-червен оток на фаринкса като гланциран, с оточна, възпалена увула, изглеждаща като пълна с вода. Щипещи, жилещи, парещи болки, влошаващи се от топли напитки и подобряващи се от студена вода. Висока температура, без жажда. Опасност от едема на Квинке с чувство за задушаване. Преглъщането на твърди храни е трудно до невъзможно. Може да има налепи и язви по сливиците и фаринкса.

Carcinosinum и Eppstein-Bar nosode се прилагат при инфекциозна мононуклеоза или „болест на целувката“, която протича с тежък остър тонзилит с висока температура, отпадналост, промени в кръвната картина и възможно развитие на синдром на хронична умора. Може да се дава и Mercurius cyanatus при тежка ангина с почерняване на гърлото, склонност към гангрена на сливиците, червен език с афти по него и образуване на мембрани по гърлото с жълтеникав или зеленикав цвят.

Pyrogenium се дава при гнойна ангина с много висока, септична температура, с втрисане и болки в костите. Езикът е чист и има много силна жажда, а дъхът е много лош, на развалено, на гной. Има голямо влошаване от студено, болният не понася отвиване. Усеща дори мекото легло твърдо. Неспокоен е, объркан е и бълнува.

Streptococcinum – за лечение на стрептокок в гърлото с уголемени, подути сливици и повтарящ се тонзилит. Сливиците могат да съдържат гнойни материи. Това лекарство е полезно и за лечение на слабост след стрептококова инфекция.

Psorinum, Tuberculinum и Baryta Carb са много ефективни за повишаване на имунитета за предотвратяване на повтарящи се инфекции на гърлото. Тези лекарства помагат за намаляване на чувствителността към повтарящи се инфекции. Човек с настинка и оплаквания от гърло всяка

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.