Хомеопрофилактика: алтернатива на ваксинациите

Комплект лекарства за хомеопрофилактика можете да поръчате тук

Свалете схема за хомеопрофилактика оттук!

Курс хомеопрофилактика за потребители онлайн (25 лв.)

Представете си метод за профилактика на заболяванията, който е безопасен, естествен и не предизвиква сълзи. Представете си никакви консерванти, никакви химикали и никакви съставки, които не можете да произнесете. В идеалния случай този метод би бил също така ефективен и нежен и би служил за упражняване и възпитание на имунната система на вашето дете по логичен начин, като същевременно осигурява имунитет през целия живот. Това е описанието на хомеопрофилактиката или ХП.

Всеки родител се тревожи, когато види, че детето му е болно или страда, това е естествено. Всички ние инстинктивно искаме да премахнем страданието на децата си. Това желание да успокоим нашите бебета изглежда програмирано в нашите гени. Всяка телевизионна реклама за температуропонижаващо, слабително или лекарство против кашлица ни кара да се чудим кое да изберем. Маркетинговите експерти биха ни накарали да повярваме, че има нещо, което може незабавно да накара нашето дете да се почувства по-добре

Лекарите, в първоначалното си намерение да лекуват болните, посвещават много години на медицинско обучение, усилено работят години наред, дават нощни дежурства и стават свидетели на опустошителни болести и възможно най-лоши сценарии. Те естествено се опитват да избегнат тези резултати. Инструментите, които им се предоставят, са насочени към разпознаване на симптомите, категоризирането им в кратки диагнози и задоволяване на изискванията за възстановяване разходите от застрахователните компании с подходящи протоколи за лечение. За съжаление те не знаят колко дълбоко лечебни могат да бъдат хомеопатичните лекарства. Те със сигурност са фрустрирани и се страхуват за пациентите си, тъй като гонят симптомите с потискащи лекарства, опитвайки се да избегнат болестта на всяка цена. Най-често се занимават с това да избягват болестта, вместо да слушат гласа й.

Лесно е като родител да бъдете увлечени в тази треска на страх и потискане на симптомите, като дадете още едно лечение за намаляване на треската, антибиотици или спрей, за да „поправите“ децата си. Отговорът е наистина много по-лесен, отколкото си мислим. Когато разглеждаме проучванията, достъпни чрез Cochran Collaborative, всъщност няма милиони деца, които биват спасено чрез ежегодни ваксини против грип.7 Отговорът е много по-прост и далеч по-нежен от сегашната „война с болести“.

Разбира се, не всеки ще избере друг начин, колкото и разумен да изглежда. Когато няма достатъчно време, търпение или разбиране, не е лесно да се изправим срещу болестта при децата си и да преминем през процеса. Може да има моменти, когато съзнателно решим да се обърнем към конвенционалната медицина като необходимо бързо „решение“. Но има голяма свобода в това да знаем, че имаме избор.

Въпреки че ваксинациите могат да се справят с шестнадесет различни заболявания днес, неминуемо виждаме настинки и вируси през всеки сезон и тогава какво? Необходимо ли е да добавим още ваксини към нашия съществуващ обширен имунизационен календар, за да обхванем всяко друго заболяване, което може да се появи? Потискането на симптомите с още един антибиотик е лоша стратегия, която помага само временно.

Тук ви каним да проучите ефективността на хомеопатията и хомеопрофилактиката. С течение на времето собственият ви опит с успех постепенно ще спечели доверието ви в управлението на здравето на вашето дете. Ще намерите как хомеопатичният подход предлага нарастващо разбиране за това как болестта може да играе положителна роля в развитието на вашето дете.

В главата, озаглавена „Как работи имунната система“, илюстрирахме ползите от природно придобитото инфекциозно заболяване и етапите на функциониране на имунната система, необходими за разрешаване заболяване. В тази глава представяме концепциите и приложението на ХП.

Теория и метод на ХП

Хомеопрофилактиката задоволява процеса на естествено придобито заболяване, като осигурява малка доза от заболяването, но без нито един от рисковете. Това става чрез използването на лекарства, наречени нозоди.

Нозодите се дават перорално, един по един срещу всяко заболяване, и работят като стимулират имунната система. Изработеният имунитет прилича много на имунитета след естествено преболедуване. ХП се прилага чрез последователно дозиране на конкретен нозод в продължение на няколко месеца или години.

Произход на ХП

Джеймс Комптън Бърнет, хомеопат, съвременник на  разработването на ваксините срещу едра шарка и бяс, беше първият лекар, който настоятелно предупреди за опасностите от ваксинацията и използването на материални болестни агенти за защита срещу сериозни заболявания. Той вярваше, че самата ваксинацията поражда  заболяване.

Той постулира, че ако не се развие подходящата реакция на имунната система, инжектираният патогенен материал ще замърси тялото и ще доведе до състояние на хронично заболяване, наречено ваксиноза.

Бърнет твърди, че практиката на Луи Пастьор и Едуард Дженър с използване на материални дози от кравешка шарка или бяс за направата на съответни

ваксини, в крайна сметка води до катастрофа, защото е само временна защита. При това дозата не се индивидуализира според нивото на здраве на конкретния човек и в крайна сметка може да причини дългосрочни хронични последствия

Бърнет предложи използването на хомеопатично потенцирани болестни субстанции като по-малко вреден начин за насърчаване на реакцията на имунната система без въвеждане на действителния материал на болестта в кръвта.

Използването на хомеопатичен нозод, Variolinum (нозод за едра шарка), въведен в хомеопатичната практика, е ранен случай на хомеопрофилактика.

ХП за първи път е документиран през 1801 г., когато Самуел Ханеман описва използването на Беладона за предотвратяване на скарлатина.8 От тогава хомеопатията успешно предотвратява и също лекува различни заболявания, включително детски болести, както и сериозни епидемии и тропически заболявания.

Според Хомеопатичната фармакопея нозодите представляват хомеопатични „разреждания“ или потенции на:
– патологични органи и тъкани,
– причинители на заболявания
– болестни продукти, отделяни от заразени хора (секрети и екскрети).

Хомеопатична атенюация

Атенюация означава разреждане, намаляване или отслабване, т.е. да се направи нещо по-малко вредно или по-слабо. В електрониката намаляването на силата на сигнал без изкривяване е известно като атенюация. Треската може да се атенюира или намали чрез хладно къпане. Вируси или бактерии могат да бъдат атенюирани чрез различни методи.

Хомеопатичните нозоди се атенюират чрез внимателен процес, наречен „потенциране“. Потенцирането е метод, при който воден или спиртен разтвор, съдържащ първоначалният причинител на болестта, се обработва чрез серия от многократни разреждания и „сукусии“ (разтръсквания на съда, съдържащ разтвора, например чрез многократно удряне върху твърдоеластична повърхност). Този процес разрежда разтвора дотолкова, че в него не остават молекули от изходното вещество, но чрез процеса на сукусия се усилва неговата енергия. Така се получават динамични по природа лекарства, които са в състояние да стимулират реакцията на имунната система, но не са вирулентни и са напълно безопасни.

Всички материали, биологични и други, притежават уникален енергиен подпис или честота. Доказано е, че разредените препарати на причинители на болести излъчват същата енергийна честота като оригиналния причинител на болестта.9 Тази честота е достатъчна за стимулиране на общата функция на имунната система.

Тъй като всички хомеопатични лекарства са потенцирани, оригиналната култура или образец могат да бъдат възпроизвеждани безкрайно от едно изходно вещество.

Нозодите се правят без добавки, без адюванти (химикали, предназначени да увеличат действието на ваксините) и без консерванти. Те също не се инкубират върху никакви животински или човешки ембрионални тъкани. Нозодите се прилагат перорално, един по един. Докосвайки лигавиците на устата, която е първата защита на тялото, те стимулират имунната система да функционира така, както е редно – в правилна последователност.

Нозодите могат да бъдат потенцирани от:
– храчки или носни секрети
– остъргвания от лигавици,
– везикули или гангрена
– болестни тъкани, например ракови или туберкулозни образувания
– кръв от болни хора
– разложени материи
– култивирани бактерии, вируси или ваксини

Нозоди за предпазване от инфекциозни болести, които често засягат деца

 • Diphtherinum
 • Haemophilus Influenzae nosode
 • Hepatitis B nosode
 • Meningococcinum
 • Morbillinum
 • Parotidinum
 • Pertussin
 • Pneumococcinum
 • Poliomyelitis nosode
 • Rotavirus nosode
 • Rubeolinum
 • Tetanosinum

Допълнителни нозоди

 • Hepatitis A nosode
 • Human papilloma virus nosode
 • Influenzinum
 • Varicella-zoster nosode
 • Parvovirus nosode
 • Chlamidia nosode
 • Bacillinum
 • Eppstein-Bar virus nosode
 • Herpes simplex nosode
 • Herpes genitalis nosode
 • Cytomegalovirus nosode
 • RS-virus nosode

 

Нозоди, полезни при пътуване

 • Choleratoxinum
 • Dengue Fever nosode
 • Malaria Co nosode
 • Typhoidinum
 • Yellow Fever nosode

Как нозодите стимулират здравето

Има две форми на заболяване: остро и хронично. Острото заболяване е инфекция, възникваща внезапно, която протича бързо и спонтанно се излекува. Острата болест служи като средство за упражняване на имунната система и като отдушник при хронични заболявания, чрез който тялото се освобождава от нежелани токсини.

Хроничните болести отразяват натрупването на стрес върху тялото, което води до по-дълбока дългосрочна патология. Ако се остави без лечение, това в крайна сметка ще доведе до по-сериозна патология. Помислете за работник, който носи много тежък товар. С течение на времето натоварването кара ставите и мускулите му да отслабват и да станат по-податливи на нараняване и дегенерация.

При лечението на хронични състояния с хомеопатия често се получава първоначално обостряне на симптомите, чрез което тялото се освобождава от болестта. Може да се появят треска, обрив, кашлица, диария или други доказателства за изхвърляне на токсини. Хомеопатичното лекарство успешно събужда жизнената сила за прочистване на тялото. Това прилича много на освобождаващия процес, иницииран от остро инфекциозно заболяване.

Прилагането на хомеопатичен нозод може да действа по същия начин като остро заболяване. Разликата между нозода и материалния микроб е, че ефектите върху човешкия организъм от нозода (т.е. лекарството, съдържащо енергийната честота на микроба) не са опасни за здравето, защото не са толкова силни, колкото ефектите от самия микроб.10

Тъй както фебрилитетът при острото заболяване представлява клапан за изява на подлежащо хронично заболяване, използването на нозоди също може да действа по подобен начин и да предотврати развитието на хронично заболяване.

Нозодите, когато се прилагат в подходящи потенции и дози, едновременно стимулират имунитета и подобряват здравето по нежен и контролиран начин.

Методология на хомеопрофилактиката         

Схемата е предназначена за 44-месечна програма на ХП. Програмата се прилага самостоятелно, но под наблюдение от квалифициран хомеопат или медицински специалист, обучен за използване на хомеопрофилактика.

Една доза представлява две гранули от посоченото лекарство. Гранулите се приемат през устата като се оставят да се разтопят в нея. Бебетата и малките деца могат да ги приемат предварително разтворени в чаена лъжичка дестилирана вода (добре е разтворът да се подържи в устата, ако е възможно).

 • Първият месец се приема една доза от първото лекарство.
 • Вторият месец се приемат три дози от същото лекарство в рамките на едно денонощие през 8 часа (тройна доза).
 • Третият месец се въвежда второто лекарство (една доза).
 • Четвъртият месец се приемат три дози от второто лекарство.

По същата схема (първи месец една доза, втори месец три дози в рамките на едно денонощие през 8 часа) хомеопрофилактиката продължава, докато не се приемат всички лекарства от таблицата

Таблица на състоянието

Име ________________________ Файл № .________,
се защитава от следните инфекциозни заболявания, като се използват високоефективни хомеопатични лекарства. Клиничната практика над 200 години показва, че тази програма е също толкова ефективна, колкото конвенционалните ваксини, но за разлика от тях не е токсична. Следващата таблица отразява текущото състояние на пациента, датирано и подписано от родителя и от хомеопата, който контролира прилагането на програмата.
Хомеопат – супервайзор:____________________________

Възраст Нозод Потенция Дата Реакция Родител Хомеопат
1 мес Pertussinum 200        
2 мес Pertussinum 200, 200, 200        
3 мес        

Свалете схемата за хомеопрофилактика оттук! (PDF формат). Моля разпечатайте я, попълвайте я добросъвестно, съхранявайте я отговорно и я преглеждайте редовно със своя хомеопат, под чието наблюдение протича процесът, за да има яснота и контрол в прилагането на ХП.

Връзка лекарство – заболяване:

 • Pertussin – магарешка кашлица;
 • Pneumococcinum – Пневмококова болест;
 • Lathyrus Sativus – Полиомиелит;
 • Haemophilus influenza type B – пневмонии, сепсис, менингит и др.;
 • Meningococcinum – менингококова болест;
 • Tetanosinum – Тетанус;
 • Parotidinum – заушка;
 • Morbillinum – морбили

По желание на родителите в тази схема може да се включат и други нозоди срещу болести, които са актуални за съответния район, например рубеола, туберкулоза и т.н.

Първата доза от лекарството, дадена в потенция 200С, създава резонанс у детето и стартира (отключва) реакцията на имунната система. Тройната доза от същото лекарство в същата потенция следващия месец гарантира, че резонансът с този конкретен нозод е гарантиран на по-дълбоко ниво.

Представете си, че учите детето си да цени класическата музика. Първият път, когато чуе Шопен, това е ново преживяване, посрещнато с любопитство, но без признание. Следващата експозиция създава познат резонанс и може би първоначалният интерес се развива в приятно разпознаване и приемане. Вибрационната честота на хомеопрофилактиката действа по почти същия начин. Многократните дози от честотата на заболяването общуват с  на имунната система и предизвикват отговор

Третият и четвъртият прием на три дози в по-висока потенция (10М) са предназначени за по-дълго и по-пълно създаване на устойчивост към съответната болест.  След това може да се получи производство на антитела. Резонансът вече е подействал, организмът си е изградил имунитет, разпознава болестта и е защитен от нея.

Важно е да запомним

 • Нозодите не съдържат химикали или добавки
 • Нозодите стимулират общите (неспецифични) реакции на имунната система към специфично заболяване (треска, локализация, секреция)
 • С времето след повтарящи се дози от съответните нозоди се получава и специфичен имунен отговор – имунната система започва да произвежда антитела, а след това се задейства и клетъчният имунитет.
 • Всички нива на имунната система са обучени за пълен имунен отговор, така че последвалото излагане на това заболяване няма да доведе до болест
 • Нозодите, използвани за хомеопрофилактика, нямат странични ефекти, а само желани ефекти като временна лека обща реакция на имунната система, демонстрираща адекватния ѝ отговор на съответния стимул.

Предимства на ХП

Хомеопрофилактиката може да започне във всяка възраст, независимо от предишните ваксини. Програмата е предназначена да започне на едномесечна възраст, но може да бъде стартирана по всяко време. ХП може да започне и веднага след спиране на конвенционалните ваксинации.

Тъй като програмата може да се прилага самостоятелно, тя е невероятно гъвкава и  може да се коригира според нуждите на семейството, сезонните нужди или други променливи. Таблицата може да бъде променена така, че да включва други инфекциозни заболявания, например свързани с пътуване или внесени от други части на света.

След всяка или някои от дозите, в зависимост от зрелостта и възприемчивостта на детската имунна система, стартира някакъв вид имунен отговор. Обикновено тези реакции са леки и краткотрайни, и включват симптоми като температура, кашлица, обрив или неспокойствие. Тези симптоми би трябвало да не продължават повече от 24 часа.

След първите няколко месеца ще бъдете свидетели на това как имунната система на вашето дете започва да съзрява по логичен начин. Увереността ви ще се задълбочава, когато видите как здравето на детето ви укрепва все повече и как то се движи все по-уверено през цикличните етапи, свързани с естественото преболедуване от съответните заразни болести, но без да страда от техните симптоми.

Родителските страхове от болести започват да избледняват, щом те осъзнаят, че здравето е в постоянно движение – актът на влизане в и излизане от болест е вид упражнение за изграждане на имунологична зрялост.

Ако реакцията продължи повече от няколко дни, може да дадете още една доза от същото лекарство, за да завърши то действието си. Понякога вашето дете може да е болно по времето, когато трябва да му дадете поредната доза ХП. В този случай изчакайте да минат три дни след оздравяването, след което продължете по схемата със следващото лекарство.

Появата на реакция след приема на ХП нозоди е добър знак и показва, че има някакъв афинитет на детето към даденото лекарство. Тази реакция не се счита за страничен ефект, а по-скоро за желан, и показва, че нозодът стимулира здравословен отговор на имунната система към честотата на съответното заболяване.

Заключения

Настоящите методи за профилактика и лечение с антибиотици и ваксинации, насочени към унищожаване на бактериите и вирусите и отричане на острия болестен процес, не признават, че тези неща играят роля в еволюцията на хората.

Ако вместо това разглеждаме острото заболяване като част от процеса на естествен отбор, водещ към по-добро здраве при отделните хора и като средство за еволюция в популацията като цяло, нима не би трябвало лечението и превенцията да се насочат към разбиране на необходимостта от тази динамична връзка? Съответно, би трябвало по-ефективно да засилим способността на индивида да предприеме този еволюционен процес.

И хомеопрофилактиката, и конвенционалната ваксинация споделят подобна цел: стимулиране на имунен отговор преди излагане на болестотворен агент. С това приликите свършват. Техните методи за производство и прилагане са много различни.

Ваксинацията разчита на процес на атенюация, който все още съдържа оригиналния патоген. При това към него лека полека са били добавяни все повече консерванти, токсини, адюванти и антибиотици, за да се получи крайният продукт, с надеждата да се стимулират  или потиснат определени аспекти на имунната система.

Тези химикали, инжектирани в развиващите се организми на бебетата и малките деца, вредят на здравето им и ги правят по-податливи на различни хронични заболявания и нарушения в развитието (вижте Дискусии за ваксинация за повече информация).

ХП подкрепя развиващата се имунна система по такъв начин, че да подобри здравето на децата като цяло в дългосрочен план. Освен че се изработва отговор на имунната система към конкретни антигени, организмът започва да реагира все по-адекватно и естественият имунитет укрепва. Потвърждение за това е фактът, че детето боледува по-малко от банални заболявания като настинки, алергии и ушни инфекции (това сочат резултатите, описани в главата за клиничните проучвания).11

Даването  на нозодите един по един запознава имунната система последователно с причинителите на съответните болести на вибрационно ниво, което насърчава здравословния имунен отговор по най-естествен начин. Така се осигурява време на организма да асимилира и разреши едно по едно заболяване след заболяване по начин, който имитира естествено придобивана защита. Давани през устата, тези нозоди въвеждат информацията и честотите на съответните заболявания в организма чрез контакт с лигавиците на устната кухина и стомашно-чревния тракт, където имунните клетки вършат първоначалната си работа.

Най-важното е, че хомеопрофилактиката може безопасно да се прилага на деца на всяка възраст, на бременни жени и на слаби и възрастни хора. Няма шанс за реакция на добавки или помощни вещества, тъй като нозодите не съдържат такива. Така, както бактериите или вирусите с течение на времето се променят и адаптират към промените в околната среда, също и хората, които получават хомеопрофилактика, ще се адаптират; по този начин ще живеем в хармония с тези форми на живот, докато поддържаме добро здраве.

Когато мислите за здравето и развитието на вашето дете в по-дългосрочна перспектива, изглежда ли ви разумно, че този метод може да задоволи вашата нужда да защитите децата си? Като го прилагате, вие обучавате имунната им система да реагира по-адекватно на болестите по най-цялостен начин.

В светлината на най-новите широкомащабни проучвания, проведени в Австралия и Куба (споделени в главата за клиничните проучвания), виждаме ползите и ефективността на ХП.

Конвенционалните ваксинации подлагат на риск от увреждания най-уязвимите деца, защото се прилагат масово и без да се съобразяват с индивидуалната чувствителност. За разлика от това, ХП не е свързана с риск за никого. Чрез ХП се отстранява възприемчивостта към често тежките болести, причинени от естественото излагане на микроби, като в същото време се стимулира еволюционният процес, който се предизвиква от същите тези микроби. Най-важното е, че докато вирусите и бактериите продължават да се променят и адаптират, хората също са свободни да правят това.

Можете да поръчате комплект за хомеопрофилактика на деца оттук.