Posted on Leave a comment

ПОТЕНЦИИТЕ


М.Т. – майчина тинктура, спиртна тинктура, от която са приготвени всички растителни препарати; на дадения етап все още не е потенцирана.

С – centessimal – стотична, разредена 1 към 100.
CH означава „стотична на Ханеман” – приготвя се по метода на Ханеман, при който за всяка потенция се използва ново шише, в което се слага една част от предишната потенция и се добавят 99 части вода или етилов спирт и сместа се потенцира. Така например, за потенция 30СН се използват 30 шишенца. Затова този метод се използва само за приготвяне на по-ниски потенции (до 30С).
СК или просто К – „стотична на Корсаков” – приготвя се по метода на Корсаков, в едно шише. всеки път шишето се излива, като при това по стените му остава около 1 капка от предишната потенция, към която се добавят 99 капки вода или медицински спирт и сместа се потенцира. Този метод е по-икономичен и се използва масово при приготвяне на по-високи потенции над 30С

M – millessimal – пише се различно: 1000С = 1М или МК или 1МК или 1МН. 10000С = 10М или 10МК или 10МН и т.н според метода на потенциране. На практика методът на Ханеман не се използва за приготвяне на високи потенции, затова 1М означава реално 1МК или само МК, 10М = 10МК и пр. Стъпката на разреждане е винаги 1:100, но броят разреждания и потенцирания е толкова хиляди пъти, колкото е числото пред М.

СМ – означава 100000С )сто хиляди разреждания 1:100), приготвя се машинно по метода на Корсаков.

Х или D – decimal – десетична, разредена 1 към 10.

LM или Q – разредена 1 към 50000. Потенция LM1 се прави като една част от потенция 3С се разрежда с 50000 части вода или медицински спирт. Всяко следващо разреждане е пак със стъпка 1:50000. Може да има LM1, LM2, LM3 и т.н. Ханеман въвежда LM потенциите към края на живота си и ги описва в последната, шеста поред редакция на своя “Органон”. Те имат особено меко действие и затова може да се прилагат ежедневно или няколко пъти на ден, без да се очаква силна реакция на първоначално влошаване.

В класическата хомеопатия се използват (във възходящ ред) потенциите 6С, 12С, 30С, 200С, 1М, 10М, 50М и СМ, както и LM.

У нас хомеопатите, завършили курсовете на Boiron, работят с потенции 5СН, 9СН, 15СН и 30СН.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА НЯКОИ РАЗПРОСТРАНЕНИ ПОТЕНЦИИ

6Х е много ниска потенция, в която се предписват клетъчни соли на Шуслер, например, Calc.phos. 6Х при хронична остеопороза (1-2 таблетки или 1 чаена лъжичка два пъти на ден, един месец прием и един месец почивка, а в случай на счупване да се приема постоянно, докато не зарасте костта). Thyreoidinum или Folliculinum 6Х при някои състояния, свързани, съответно, с щитовидната жлеза и яйчниците (за поддържане на жлезата), Graphites 6Х за профилактика на сраствания след операции в корема и Staphysagria 6Х за профилактика на усложнения при ухапване от комари.

6С е относително ниска потенция, сравнима с LM (при лекуването на хронически болести може да се използва ежедневно). Препоръчва се на начинаещи хомеопати, които лекуват хронични пациенти, докато не придобият опит за да минат на LM. LM изисква известен опит, защото действа много бързо и ситуацията може да се променя бързо. Даже опитни хомеопати при работа с потенция LM се сблъскват със ситуации, когато е за предпочитане да се използва 6С.

Ето примери за такива ситуации.

–  Задочно предписване на пациенти, които могат да намерят само 6С.

  1. Пациентът е толкова чувствителен, че не може да приема LM, независимо от големината на дозата.
  2. Възрастен пациент, който живее сам, забравя, разсеян е и едва ли ще успее да наблюдава симптомите, което е необходимо за коригиране на дозата LM.
  3. Пациент, който не може да следва инструкциите за ползване на LM. Не е задължително човекът да е възрастен; това може да бъде пациент със замъглено съзнание.
  4. Възрастни пациенти, на които би трябвало да се предпише приемане на LM при необходимост, но те така са свикнали да взимат всеки ден лекарства, че по-скоро биха взимали всеки ден LM и ще се докарат до влошаване; такива пациенти могат да взимат ежедневно 6С.

30С се използва при остри случаи, въпреки че понякога 200С и 1М дават по-добри резултати. Препарати с такава потенция може да купите в магазините за здравословно хранене, тя е безопасна в ръцете на любителите и за тези, които започват да изучават хомеопатия. 30С при остри ситуации може да се окаже недостатъчно силна и да доведе до разочарование и отказ от вярно избраното лекарство.

200С е първата от високите потенции. Кент препоръчвал 200С за лечение на хронически болести. 200С се назначава при лечение на хронически болести по метода „една доза, чакай и наблюдавай”, но старите майстори са препоръчвали да се проявява по-голяма предпазливост при работа с 200С, заради силните реакции, с които са се сблъсквали.

1М. Същото като 1000С. Парадоксално, но факт – тази потенция може да бъде по-мека от 200С, в случаите на влошаване при лечение на хронични пациенти. Затова може да се използва при възрастни или пациенти, които забравят, или ако в острия случай има нужда от потенция по-висока от 200С. Кент след двукратно използване на 200С използвал два пъти 1М – това е било част от неговата серия: 200С, 200С; 1М, 1М; 10М, 10М; 50М, 50М; СМ, СМ; ММ, ММ; след което отново започвал с 200С.

10М. Същото, както и 10 000С. 10М се предписва като конституционално лекарство, т.е. за да стабилизира вродената конституция, да даде на пациента физически и психически сили, а също да предотврати рецидив в края на лечението. Конституционалното лекарство в потенция 10М може да се предписва в период, когато пациента като цяло е здрав, за да се подсилят добрите качества и да се намалят слабостите на вродената конституция. С еднократна доза 10М може да се започне лечението на хронични пациенти, ако лекарят е напълно уверен в лекарството, или да се продължи лечението след 1М.

50М (50 000С), CM (100 000С) и ММ (1 000 000С) се използват много рядко, в ситуации „на живот и смърт”, при които е необходима наистина силна, мощна доза. Например, използва се Pulsatilla СМ, за да се промени седалищното предлежание на плода. Старите майстори често са използвали СМ, например, една доза Pyrogenium CM при практически фатален сепсис или за лечение на жертви на предозирани ваксини.

LM е чудодейна потенция, открита от Ханеман на преклонна възраст: тя има много мощно действие, като при високите потенции, но много слабо влошаване, като при ниските. За нейното приготвяне са необходими по-малко етапи, отколкото за 6С, но тя действа по-бързо от 1М или по-висока потенция. Пациентът може да адаптира тази потенция към всяка индивидуална ситуация, променяйки броя на разтърсванията и количеството на приеманото лекарство, а при необходимост даже да приема лекарството ежедневно.

Особени разновидности на изброените по-горе показания

– Спортна травма или друга остра травма, която се случва със здрав човек: 30С, след 4 часа – 200С, след 4 часа – 1М. Този метод е използвал знаменитият швейцарски хомеопат д-р Пиер Шмидт от Женева; резултатите били впечатляващи. Използвайки този метод с успех се лекуват спортни травми.

– Остра психическа или емоционална патология. В такъв случай може незабавно да се използват високи потенции в зависимост от остротата на ситуацията. Например, възрастен човек загубва жена си, с която са живели 50 години, той е в депресия и иска да се самоубие. Това е сериозна ситуация. Може да му се даде Aurum CM или най-високата от другите налични потенции. Ако имате само 10М, разтворете я във вода и повтаряйте всеки 10 минути, докато не закарате пациента в болница.

– Ако нямате под ръка необходимата потенция. Ако пътувате или посред нощ заболее детето, може да се окаже, че нямате под ръка необходимата потенция. Или може в остра ситуация да консултирате пациента по телефона и той има само 30С от посоченото лекарство. Приемлив заместител на 200С, когато е достъпна само 30С, ще бъде разтваряне на 30С в малка бутилка изворна вода; трябва обаче добре  да се разтърсва бутилката преди всеки прием и вместо с чаена лъжичка да се приема супена лъжица или повече. Колкото повече са разтърсванията, толкова по-силно е лекарството.

На практика често се налага да се предписва в остри ситуации по телефона. Затова на пациентите се препоръчва да се снабдят с домашна аптечка от 24 лекарства в потенция 200С, за да им бъдат под ръка, когато е необходимо.

От друга страна, ако случаят е хроничен, а имате под ръка само висока потенция от нужното лекарство, не се опитвайте да понижите потенцията. При хронично лечение имате време да поръчате LM или 6С, които се доставят обикновено в течение на два дена.

Професионалистът би трябвало да има целия диапазон от лекарства в потенции LM, 6С, 30С, 200С, 1М и 10М. Ако се наложи да се дадат на пациента няколко гранули в случай на остра ситуация, може да се използват епендорфки (малки пластмасови епруветки) или затварящи се найлонови пликчета с лепенка, на която се пише името на лекарството и начинът на приложение.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.