Posted on Leave a comment

Домашна хомеопатична аптечка за деца

Скъпи майки,

Представете си: събота вечер е, през деня сте ходили на разходка с детето, после сте готвили, чистили, уморени сте… Мъжът ви може и да си е пийнал… Тъкмо сте приспали детето и искате да се порадвате на заслужен отдих, и то взема, че се събужда с плач. Оказва се, че го боли ухо и температурата е 39,6! Аптеките са затворени, вашият семеен доктор не отговаря, а мъж ви не може да ви закара на дежурен кабинет. Сещате се за телефона на хомеопата, той ви препоръчва лекарството Аконит 200 С или Ферум фосфорикум 30 С, но няма откъде да ги купите по това време. А в дежурната аптека има само много ниски потенции… Междувременно малкото ви дете почва и да кашля, даже повръща, горкичкото. То ви гледа с едни такива очи, че ви иде да се гръмнете!

Защо да си го причинявате? Няма ли да е много по-лесно, ако имате подръка всички лекарства, които ви трябват, за да реагирате адекватно в такава и в много други ситуации?

Спокойно, помислили сме за всичко (е, или поне за повечето проблеми, с които най-често се сблъсквате като родители). Та нали затова се занимаваме с детско здраве вече толкова време. По-точно, двамата заедно имаме над 70 години опит, а като добавим и книгите, в които е съхранен опита на колегите отпреди нас, се събират векове…

Лекарствата в тази аптечка са подбрани внимателно от д-р Вилма Михайлова и д-р Петър Найденов – водещи детски лекари хомеопати с многогодишен опит в своята област. Всяко семейство, в което има деца, трябва да разполага с тези лекарства, защото те помагат за справяне с най-често срещаните болести и травми в детската възраст

Списък на включените лекарства:

Aconitum napellus 200 C                  Euphrasia 30 C

Allium cepa 30 C                               Ferrum phosphoricum 30 C

Antimonium tartaricum 30 C            Gelsemium 30 C

Apis melifica 30 C                             Hepar sulph 30 C

Arnica montana 30 C                        Hypericum  30 C

Arsenicum album 30 C                     Ipecacuanha 30 C

Belladonna 30 C                               Ledum pallustre 30 C

Cantharis vesicatoria 30 C               Mercurius sollubilis 30 C

Chamomilla officinalis 30 C             Podophyllum 30 C

Cina maritima 200 C                        Pulsatilla 200 C

Coccus cacti 30 C                             Spongia tosta 30 C

Drosera rotundifolia 30 C                Stramonium 200 C

Поръчайте домашната хомеопатична аптечка за деца оттук!

Как да давате лекарствата на децата си

Гранулките не се пипат с ръце. Внимателно се изсипват една-две гранули в капачето на шишенцето и оттам направо в устата на детето. То може да ги смуче до разтопяване или да ги схруска.

При бебета, ако се страхувате да не се задавят (което е малко вероятно)  може да разтворите една гранула в една лъжичка (неметална) вода и  бебето да я изпие.

20-30 минути преди и след приемане на лекарството детето не бива да се храни или да приема течности.

След като сте дали една доза, чакайте и наблюдавайте детето си за признаци, че лекарството действа – например, детето се успокоява и заспива, температурата спада, симптомите се облекчават, потичат секреции. Ако до един час след приемане на първата доза няма промяна, отново оценете състоянието на детето. Ако сте сигурни, че сте избрали точното лекарство, може да го повторите, а ако състоянието изисква друго лекарство от аптечката, дайте него. Не повтаряйте лекарството, ако е подействало – изчакайте докато действието му отмине

Разбира се, лекарствата в тази аптечка са само за първа помощ и винаги е за предпочитане да се консултирате с квалифициран хомеопат – например, по телефона. От друга страна, те ще ви бъдат много полезни, защото могат да ви спасят при неочаквано възникнали проблеми, когато около вас няма лекари.

Не ви препоръчваме да лекувате сами децата си, но разполагайки с тази аптечка, винаги можете бързо да реагирате, докато се свържете с вашия хомеопат.

Хомеопатичните лекарства са безвредни – дори детето да погълне всички лекарства от аптечката, това няма да има никакви лоши последствия за него. Все пак, не допускайте това, но ако се случи, добре е да му дадете ментов чай или ментова дъвка с цел антидотиране.

Поръчайте домашната хомеопатична аптечка за деца оттук!

Описание на симптомите, характерни за всяко лекарство

Ако симптомите на вашето дете приличат на тези в описанието на някое от долните лекарства, може да опитата да го дадете един път или най-много два пъти (през половин час), докато се свържете със специалист. Не ви препоръчваме самолечение, но все пак може да си помогнете. Не бива да повтаряте често лекарствата или да ги редувате безразборно, за да не объркате картината.

Aconitum napellus 200 C – висока температура с внезапно начало след остро простудяване от студен вятър, климатик, къпане в студена вода. Крупозна кашлица (суха, лаеща), която започва след полунощ. Сухо, зачервено лице без изпотяване. Последствия от внезапна, неочаквана силна уплаха.

Allium cepa 30 C – в началната фаза на настинки с обилна, водниста хрема с кихане и сълзотечение. Секретът от носа дразни кожата. Сенна хрема. Влошаване в топло помещение и вечер. Подобряване на свеж въздух. Суха, непрестанна кашлица с болки в ларинкса и главоболие.

Antimonium tartaricum 30 C – тежка, задушаваща, влажна кашлица, отдалеч се чува хъркане в гърдите и трудно отхрачване. Малки деца и бебета с бронхиолит, които са с лошо настроение, отпаднали, с посиняване на устните или кожата, с бели дробове задръстени от секрети, нямат сили да отхрачват, хленчат и се вкопчват в майка си. Улеснява отхрачването

Apis melifica 30 C – след ужилвания от пчели и ухапвания от насекоми, при розови отоци със сърбеж, които се подобряват от студено (вода) и се влошават от топлина, при слънчево изгаряне и изгаряния от първа степен, при оток на ларинкса и устата с уголемена и отекла увула, все едно пълна с течност.

Arnica montana 30 C – панацея за травми като падания, контузии, навяхвания, рани и счупвания. Най-добро действие има при тъпи травми с натъртване, цицини и кръвонасядане. Страх от доближаване и докосване. Мозъчни сътресения след травми на главата. Посттравматичен шок, казва, че е добре, въпреки травмата може да не иска да се лекува.

Arsenicum album 30 C – остри хранителни отравяния и инфекции, водещи до повръщане и воднисто, парещо разстройство. Секрециите дразнят кожата около ануса. Повишена температура с дразнеща, пареща хрема и запушен нос. Много зиморничави, подобряват се на топло. Летни диарии с повръщане, например на ново място след лоша храна.

Belladonna 30 C – при много висока температура, която започва внезапно, обикновено нощем. Детето си е легнало здраво, но се буди фебрилно, със зачервено, потно лице, което излъчва топлина на разстояние, блеснали, плувнали очи с разширени зеници. Суха, болезнена кашлица. При слънчасване и слънчево изгаряне с втрисане и много зачервена кожа.

Cantharis vesicatoria 30 C – изгаряния и попарвания с мехури и силно парене, влошаващи се при допир. Цистит с много силни, парещи болки, чести позиви за уриниране, което е много болезнено.

Chamomilla officinalis 30 C – когато децата станат неспокойни, свръхчувствителни към болка, гневни, рездразнителни и непоносими, ритат и се изпъват, но се подобряват от носене и силно люлеене. При никнене на зъби (бузата откъм никнещия зъб е червена и топла, другата е по-студена и по-бледа), при силни болки в ушите или корема, диарични, зеленикави изпражнения и внезапно покачване на температура. Едно от най-важните детски лекарства

Cina maritima 200 C – При деца с лошо настроение, вироглави, недоволни, тръшкат се, лягат на земята и почват да ритат и да удрят с ръце, хвърлят, чупят, не понасят пипане и галене, отмятат си главата назад, сърби ги носът и анусът (глисти). Болки в корема, ненаситен глад или капризен апетит. Психогенна, суха, лаеща, спазматична кашлица (от лошотия), която изчезва по време на сън.

Coccus cacti 30 C – задушаваща, пристъпна кашлица с подуто, зачервено до мораво лице, с гадене и напъни за повръщане, с отделяне на прозрачна, гъста, точеща се на дълги нишки слуз (текат им лиги). Кашлица след простудяване с усещане за гъделичкане в ларинкса или троха в гърлото, влошава се преди полунощ, от топли напитки и топли завивки.Подобрява се от пиене на студена вода.

Drosera 30 C – суха, спастична, лаеща кашлица, на пристъпи, между които детето трудно си поема дъх. Лицето става мораво, има болки в гърдите и корема, които се облекчават от натиск с ръце. При кашляне може да се повръща храна и слуз и да потече кръв от носа. Влошаване от топло, от пиене, от говорене, към 2 ч през нощта.

Euphrasia 30 C – конюнктивит с парещи, боцкащи болки, светобоязън, често мигане и обилно слъзотечеине, което дразни и разранява очите. Клепачите са възпалени и отекли, може да има гнойна секреция от очите. Водниста обилна хрема, секретът от носа не дразни кожата. Влошаване от светлина и подобряване на тъмно. Залпово кихане. Кашлица с обилно отхрачване на слуз.

Ferrum phosphoricum 30 C – остри инфекции с постепенно повишаване на температурата без други характерни симптоми. Бледо лице с червени кръгове на бузите. Отити с болки и зачервяване на ушите. Възпаления на гърлото. Склонност към кървене с яркочервена кръв – от ушите, от носа, при повръщане и уриниране.

Gelsemium 30 C – настинки и грип с постепенно повишаване на температурата, болки в тила и врата, голяма отпадналост с натежаване на клепачите (до невъзможност да държат очите отворени) и болки в мускулите. Студени тръпки, втрисане и треперене. Липса на жажда. Притеснение и страх при изпитване в училище (губят ума и дума, треперят и не могат да кажат нищо), стесняват се да се изказват пред публика. Диария от страх, притеснения, силни емоции. Обилно уриниране с подобряване.

Hepar sulph 30 C – остри гнойни инфекции. Силни болки, влошаващи се от най-малкия допир. Суха, дразнеща, стържеща, лаеща кашлица (ларингит). Недоволни, гневни, раздразнителни. Възпаления на гърлото с пробождащи болки като от забита треска, които отиват и към ушите, особено при гълтане. Подчертана зиморничавост с влошаване от студен въздух и студени храни и напитки. Подобряване от топли компреси и инхалации.

Hypericum 30 C – наранявания и травми на богато инервирани области на тялото, придружени от много силни болки – премазване на нокти и пръсти (например, от вратата на кола), падане върху опашката, травми на гръбнака. Стрелкащи болки нагоре по хода на нервите. Прободни рани на дланите, под ноктите и по ходилата от игли, пирони и трески. Дълбоки ужилвания. За профилактика на тетанус.

Ipecacuanha 30 C – Пристъпна, спастична, задушаваща кашлица, със затруднено дишане, обилно слюноотделяне, гадене и повръщане, които не я успокояват. Бледо лице със склонност към цианоза. Липса на жажда. Болки в корема с повишено слюноотделяне, непрекъснато гадене, повръщане, зелена диария. Астма и бронхит при деца. Влошаване от движение, подобряване от покой и топлина.

Ledum 30 C – травми на очите (насинено око). Кръвонасядане в меките тъкани, отначало синкави, после жълто-зеленикави. Ужилвания от насекоми (профилактика при деца, които са много чувствителни към комари). Прободни рани (от пирони, тръни), при които болката е само в областта на раната. Ухапвания от кучета, змии и отровни животни (първа помощ). Влошаване от движение и затопляне, подобряване от (ледено)студен компрес

Mercurius sollubilis 30 C – възпаления и инфекции на лигавици, уши, сливици, синуси. Птделяне на гъста, лепкава, обилна слюнка. Лош дъх. Отекъл език с белезникаво-жълт налеп и отпечатъци от зъбите по него. Афтозен стоматит и възпаление на венците с кървене при миене на зъбите. Слузно-гнойни, жълто-зелени сополи и храчки. Гнойна ангина, гноен отит. Склонност към разязвяване. Абсцеси със зеленикава гной. Неспокойни, непослушни, опаки деца, които срещат трудности в училище. Влошаване от студ и топлина („жив термометър“)

Podophyllum peltatum 30 C – Диарии при никнене на зъби. Летни диарии при горещини и след преяждане с (кисели) плодове, с болки и къркорене в корема. Обилни, редки, зловонни, жълтеникави изпражнения, които излизат експлозивно, примесени с газове и зацапват цялата тоалетна чиния. Детето може да се наака насън или при изпускане на газове. Влошаване рано сутрин около 4 ч.

Pulsatilla pratensis 200 C – възпаления на дихателните пътища, очите и ушите с гъста, жълто-зеленикава, обилна и недразнеща секреция. Детето иска да го гушнете или да го носите на ръце и не се отделя от вас. Не е жадно, търси утешаване, отвива си краката, не понася топлина в стаята и завиване, подобрява се от проветряване и чист въздух. Симптомите много се менят, например носът е сух и запушен нощем, а денем е с недразнеща, обилна секреция, кашлицата е суха нощем и влажна сутрин и през деня.

Spongia tosta 30 C – остри ларингити след излагане на сух, студен вятър (например след ходене на планина). Оплакванията започват около полунощ при деца, които са се чувствали добре при заспиване. Детето се буди уплашено с чувство, че се задушава. Кашлицата е дрезгава, лаеща, стържеща (звукът е все едно режат с трион чамова дъска) със задух и шумно, свиркащо дишане. Влошаване при лежане. Подобряване от топли напитки и храни.

Stramonium 200 C – изгаряща, много висока температура с бълнуване и гърчове. Зачервено, подуто лице. Детето се буди, почва да пищи и се вкопчва в първия, който му е под ръка, но като че ли не го познава. Погледът му е ужасен. Нощни страхове и кошмари при деца, които са били уплашени или са имали родова травма. Силен страх от кучета и от тъмнина. Не могат да останат само на тъмно.

Поръчайте домашната хомеопатична аптечка за деца оттук!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.