Posted on Leave a comment

Кърмене

Кърменето е невероятно възнаграждаващо и подхранващо преживяване, когато всичко е наред. Но ако това не е така, то може да бъде и време на разочарование, неудовлетвореност и отчаяние. Проблемите могат да бъдат резултат от непълно възстановяване от травматично раждане, емоционални проблеми или дори физически проблеми като напукани зърна, колики, изтощение, загуба на течности и др.

Следващите описания на хомеопатични лекарства може да помогнат на кърмачките да се справят с някои по-чести ситуации като прилагат това лекарство, което е най-подходящо. Ако симптомите продължават, незабавно се консултирайте с вашия лекар.

За да поддържате адекватно и питателно количество мляко, е важно да обърнете внимание на собствената си диета, хранене и адекватен прием на течности. Може да бъде от голяма полза да използвате лекарства като Calc carb , Calc phos и Silica в зависимост от вашата конституция за подпомагане на лактацията. China трябва да се има предвид, ако има слабост след раждане или поради загуба на телесни течности (кръвоизлив, обилно изпотяване, диария или просто много лакомо бебе).

Запушен канал: Опитайте се да масажирате нежно гърдите и да прилагате топли и студени компреси. Също така увеличете приема на течности, осигурете адекватна почивка и отделете достатъчно време за кърмене, за да може гърдите да се изцедят напълно. Потърсете помощ, ако посочените хомеопатични средства не подействат бързо. При застрашаващ мастит, при който има горещина, треска, конгестия и евентуално пулсиране, използвайте Belladonna често. За симптоми, които много се влошават от движение и топлина, когато гърдата е твърда, гореща и обикновено симптомите са от дясната страна, мислете за Bryonia. Бучките в гърдите, по-често на лявата гърда, с режещи, бодящи болки, които се влошават по време на хранене, съответстват на Silica. Когато гърдата е твърда, възлеста и болезнена, помислете за Phytolacca. Други възможни предложения включват Hepar sulph или Mercurius .

Напълване: Когато млякото „слезе“, гърдите може да станат червени, твърди, болезнени и да пулсират с твърде обилна струя. Обилно снабдяване с кръв, топлина, пулсиране и евентуално червени ивици, излъчващи се от зърното, показват Belladonna, особено ако е от дясната страна. Гърдите, които са бледи, твърди, пълни и болезнени, и се влошават от движение и от топлина, сочат към Bryonia. Ако кърмата е обилна, но променлива при плачливи жени се препоръчва Pulsatilla. Симптомите на Calc Carb включват непоносимост към студ, студена пот и склонност към наднормено тегло; гърдите са големи и неудобни, с обилно количество мляко, което може да е с лошо качество. Ако гърдите са възпалени и на бучки, с болка докато кърмите, помислете за Phytolacca .

Недостатъчно кърма: Когато кърмата е малко или млякото е воднисто и рядко при мили, плачливи жени се препоръчва Pulsatilla. Calc carb е показан, когато гърдите са пълни и болезнени, но не произвеждат много мляко при жени, които обикновено се чувстват тревожни и мудни. Когато кърмата е малко или прекомерно много, без очевидна причина и има малко желание за изцеждане и съхранение на мляко, Urtica urens. Ricinus communis е много добро лекарство за увеличаване на кърмата, когато тя намалее.

Разранени и напукани зърна: Пазете се от кремове, сапуни и перилни препарати, които може да предизвикат алергична реакция. Нанесете крема Calendula или Rescue Remedy локално и изложете зърната на слънце или топъл въздух. Зърната, които са възпалени, напукани и много нежни и бързо се раздразняват и сърбят, ако не се лекуват, често реагират добре на Castor equi. При възпалени, изключително болезнени и чувствителни зърна Chamomilla е показана, особено ако се чувствате раздразнителни, ядосани и неудовлетворени. Симптомите на Sepia включват пукнатини, които са дълбоки, много болезнени, които често се появяват по ареолата. В емоционална картина на Sepia обикновено присъства и чувство на раздразнителност и желание да бъдат оставени на мира. Хлътнали зърна, които са напукани, разранени и кървящи, показват Silica. За напукани зърна с парене, пареща болка помислете за Sulphur. Phytolacca за бучки в гърдите и зърна, които са напукани и възпалени с болки, които се излъчват. По време на кърмене гъбична инфекция или кандида може да се предава напред-назад между гърдите на майката и устата на бебето; разгледайте хомеопатичните лекарства Borax, Phytolacca или Rhus tox.

Отбиване: В идеалния случай отбиването е най-добре да става постепенно, но това не винаги е възможно. Lac caninum и Pulsatilla могат да бъдат полезни за намаляване на количеството мляко при отбиване, особено ако гърдите са подути и болезнени. Можете също така да помислите за Bryonia , ако картината пасва. Майките и/или бебетата често се разстройват, когато храненето спре, особено ако това е внезапно, помислете за Ignatia или Pulsatilla. Друга възможност е Oxytocinim, особено при много силна свързаност на майката и детето за повече от година и половина – две.

И накрая, лекарството Prolactinum може да се ползва при всякакви проблеми с кърменето, дължащи се на хормонален дисбаланс.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.