Posted on Leave a comment

Хомеопатия при хемороиди

 • Много болезнени хемороиди: Muriaticum acidum, Nitricum acidum, Paeonia, Staphysagria.
 • Хемороиди по време на бременност: Muriaticum acidum, Sepia, Collinsonia
 • Подобряване от студени вани: Aloe, Kalium carbonicum, Nux vomica, Ratanhia peruviana
 • Подобряване от топлина: Arsenicum album, Lycopodium, Muriaticum acidum, Petroleum, Phosphorus, Zincum metallicum.
 • Хемороиди като чепки грозде:  Aloe, Calcarea carbonica, Dioscorea villosa, Muriaticum acidum.
 • Външни хемороиди: Abrotanum, Aloe, Calcarea carbonica, Kalium carbonicum, Muriaticum acidum, Sepia, Sulphur, Zincum metallicum.
 • Вътрешни хемороиди: Aesculus, Nux vomica
 • Висящи, полюляващи се хемороиди: Nitricum acidum
 • Кървящи хемороиди по време на изхождане: Hamamellis, Phosphorus, Natrium muriaticum , Ammonium carbonicum
 • Хронични хемороиди: Aesculus, Nux vomica, Sulphur
 • Показват се по време на мензис: Pulsatilla.

Aesculus hippocastanum: Хемороидите са възпалени и болезнени, с усещане за напълненост, тежест, пулсиране и подуване. Усещане за парене, сухота и разраненост в лигавицата на ректума. Болката може да продължи часове след дефекация. Усещане за бучка или като че ли в ректума има остри пръчици или топка игли, които ги бодат. Влошаване от затопляне, подобряване от кървене, от студено и от ходене. Остри и стрелкащи болки в ректума и гърба. Може също да има проблеми с кръста.

Aloe socotrina: Хемороиди, които са подути, синкави, и се показват навън „като гроздова чепка“ и се успокояват от студени накисвания или компреси. Тежест и напълненост в долната част на корема. Диария непосредствено след храна. Много метеоризъм с неволно изпускане на изпражнения или слуз като желе. Подходящо за хора с наднормено тегло и заседнал начин на живот, които приемат много лекарства, както и след лъчетерапия.

Graphytes: Хемороиди с фисури на ректума, силен сърбеж (чешат се до разраняване), обрив и разраняване около ануса с боцкане, парене и характерно лепкаво мокрене. Запек без позиви с много големи и сухи изпражнения, последвани от слуз. Усещане за тежест в долната част на корема. Влошаване от студ; от затопляне в леглото; при менструация; при бърсане след изхождане; от седене; по време на след изхождане. Варици на ректума.

Nux vomica: Хемороиди от заседнал начин на живот, преяждане (особено на пикантни и богати храни) и злоупотреба с алкохол и лекарства. Сърбеж и болки в ануса, облекчаващи се от студени бани. Постоянен дискомфорт в ректума, с много силни, неефективни напъни, с усещане, че не са се изходили напълно, с режещи, пробождащи болки.

Pulsatilla: Сърбящи и неудобни (вътрешни) хемороиди с пробождащи болки, които се показват при стоеж и се облекчават в легнало положение. Влошаване от топлина. Много полезно за хемороиди, които се появяват по време на бременност или около менструалния период. Всяко изхождане е различно.

Sulphur: Хронични вътрешни и външни големи хемороиди със сърбеж, парене, усещане за пълнота и натиск в корема. Хемороидите се влошават след пиене на бира, от топлина и къпане. Анусът е възпален, зачервен и може да изпъква значително. Много газове със силна, неприятна миризма.

Arnica montana: Възпалени хемороиди с усещане за натъртване, особено ако са свързани с напрежение или прекомерно натоварване, например раждане или повдигане на тежести.

Calcarea fluorica: Хемороиди със запек, газове, кървене, сърбеж и фисури в аналната област. Вътрешни (слепи) хемороиди, причиняващи болезненост в долната част на гърба и към сакрума. Влошаване при бременност.

Hamamelis virginiana: Подобрява венозната циркулация. Големи, синкави, чувствителни хемороиди, кървят лесно и обилно, болезнени са при най-малък контакт с усещане, че ще се пръснат. Може да са придружени с кървене от носа и от ректума, и с разширени вени. Спазми, тенезми преди изхождане и пулсиране на ректума. Влошаване след бременност.

Ignatia amara: Хемороиди, придружени от спазми и пронизваща болка в ректума при чувствителни и емоционални хора, склонни към истерия. Подобряване при ходене и при седеж. Пробождащи болки в ректума при кашляне и кихане. Кървенето и болката се влошават при меки изпражнения. Пролапс на ректума след изхождане.

Ratanhia periviana: Пролабиращи, болезнени, парещи като огън хемороиди поради запек, с анални фисури. Болките са все едно анусът е пълен с парчета стъкло, пробождащи, режещи, много силни. Облекчават се временно от гореща или студена вода. Хемороидите излизат при изхождане. Безплодни напъби за дефекация. Болките се влошават при докосване и седене, както и след изхождане (при това за продължително време), особено ако изпражненията са твърди.

Muriaticum acidum: Остър хемороиден пролапс с кръвонапълнени, подути, синкави, свръхчувствителни на допир (болят дори от тоалетна хартия) хемороиди. Хемороиди у бременни с червени, горещи възли с пробождащи силни болки. Хемороиди при деца. Неволна дефекация по време на уриниране. Болките се влошават при ходене и се подобряват при локално затопляне. Парализа на ректалния сфинктер с пролапс на ректума.

Paeonia: Приклещени, кръвонапълнени външни хемороиди с разязвяване. Мокрещи анални фисури с пробождащи болки като от забит трън.  Непоносими болки по време на дефекация, които продължават до час-два след това. Дефекация невъзможна от болка. Влошаване от избърсване след изхождане.

Nitricum acidum: Големи и болезнени висящи навън хемороиди, синкави, парещи, излизащи при уриниране и дефекация, лесно кървящи. Тежък запек с болезнено изхождане. Болки като от забит трън. Фисури на ануса като цепнато с бръснарско ножче, с болезнени тенезми, които не изчезват дълго след дефекация. Кръвоизливи от ануса, особено нощем.

Lachesis muta: Морави, много чувствителни хемороиди, секретиращи слуз; със спазми на сфинктера, с пулсиращи и стягащи болки, показват се навън и са склонни към заклещване. Усещане за парене в ануса. Остри пронизващи болки, влошаващи се при кихане и кашлица. Облекчаване при кървене. Хемороиди в менопаузата; хемороиди при пияници.

Collinsonia canadensis: Сърбящи хемороиди със склонност към кървене, особено у бременни жени със запек и значителна конгестия в малкия таз. Облекчават се при мензис и всякакъв вид кървене. Хроничен запек с газове и хемороиди, с неефективни напъни.

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.