Posted on Leave a comment

Лечение на пост-ковид синдром

COVID-19 протича по различен начин при различните хора. Някои не го усещат, други имат сериозни оплаквания, но се възстановяват бързо, а други хора остават с дългосрочни последици, които могат да продължават с месеци и дори години. Приема се, че до един месец от началото на заболяването човек би трябвало да е оздравял напълно. Ако останат симптоми, се говори за Пост-COVID-19 синдром или продължителен COVID. Този синдром се среща у преболедували от КОВИД-19, независимо от тежестта на протичането му, и се състои от симптоми, подобни на заболяването COVID-19 или остатъчни симптоми от лечение и хоспитализация.

След COVID-19 може да останат оплаквания от неразположение, субфебрилна температура, голяма умора, изразена мускулна слабост, косопад, проблеми със съня, тревожност, тъга, депресия, липса на апетит, лошо храносмилане с много газове, затъпяване, трудна концентрация, проблеми с паметта, главоболие, субфебрилна температура, загуба на обоняние и вкус, замаяност или световъртеж, особено при изправяне, сърцебиене и сърдечна слабост, кашлица, задух, болки в гърдите, ставите и мускулите, посттравматичен стрес с развитие на обсесии и компулсии, недоверие към други хора, намалена социална активност, затруднена концентрация, агресия, раздразнителност, употреба на вещества и когнитивен дефицит, мултисистемно възпаление, автоимунни заболявания, тромбоемболизъм и др. По-трудно се възстановяват пациенти, които са били по-тежко болни и са имали белодробни усложнения.

Болестта COVID-19 е засегнала зле психичното здраве на много хора по целия свят, особено на хора, които са имали много тежка форма и са се нуждаели от хоспитализация или са загубили близките си поради това. Това се проявява под формата на пристъпи на тревожност, различни страхове, безсъние, апатия, сърцебиене и др.

Симптоми, дължащи се на мултиорганно засягане: отоци на различни части на тялото и намалена функция на засегнати органи също се срещат при малко пациенти след заболяване от COVID-19. Това се дължи на възпалително засягане от вируса на COVID-19 на множество органи като белия дроб, бъбреците, мозъка, сърцето. Все още не е известно колко дълго продължава това състояние и дали може да доведе до някакво хронично заболяване.

В пост-ковид синдрома може да има и симптоми, дължащи се на употребяваните при лечението на COVID-19 антибиотици, кортикостероиди, антиагреганти и други алопатични лекарства, които изискват хомеопатична детокс терапия и приемане на хомеопатични лекарства за подкрепа на засегнатите органи.

Някои промени в начина на живот могат да помогнат за по-ефективното овладяване на това състояние. Те включват:

 • Умерените физически упражнения повишават нивата на кислород в тялото и подобряват издръжливостта.
 • Ежедневното практикуване на йога подобрява съня и прави човека по-спокоен.
 • Ежедневната медитация помага за облекчаване на тревожността и други симптоми, свързани със стреса.
 • Достатъчния сън и ранното лягане вечер (най-късно в 22 ч) са много важни
 • Диетата играе много важна роля за възстановяването.Най-полезни са храни, богати на протеини, зелени листни зеленчуци, богати на витамин С плодове и зеленчуци, сезонни плодове, ненаситени мазнини, ограничаване на захарта и солта.
 • Суперхраните (водорасли, коластра, дребни горски плодове и др.) и хранителните добавки за подкрепа на увредените органи са много важни.
 • Витамини В комплекс, С и D, желязо, цинк, селен
 • Приемът на топла вода помага да се отървете от слабостта след COVID.

Хомеопатично лечение на пост-COVID синдром

В хомеопатията има много лекарства, които покриват симптоматиката след COVID и могат да се докажат като високоефективен, прост и лесен начин за управление на тези състояния.

Kalium phosphoricum: Едно от най-добрите средства за лечение на нерви. Изтощение, слабост и умора, главоболие, безсъние, нощни кошмари, депресия. Не желаят да се виждат и да общуват с когото и да било.

Phosphoricum acidum: изтощение от тежко остро заболяване. Безразличие, апатия, слабост и загуба на тегло, главоболие, диария, кашлица, слабост в гърдите и субфебрилна температура.

Carbo vegetabilis: лоши последици от изтощителните заболявания; кахексия, изтощение, слабост, липса на жизненост. Прималяване при ставане от легнало и ли седнало положение. Слабост на паметта и забавяне на мислите. Чести оригвания. Диария след ядене и пиене. Желание да ги обдухва вентилатор или ветрило постоянно, въпреки, че му е студено. Бледо лице, покрито със студена пот.Будене нощем от студ в крайниците.

Kalium carbonicum: Голяма слабост, втрисане и болки в различни части на тялото. Много въображаеми страхове. Тревожност, усещана в стомаха. Главоболие. Подуване на вътрешната част над горните клепачи, като малки торбички. Изпотяване.

Chininum arsenicosum: Общ тоник за умора и изтощение. Ледено студени ръце и крака. Голямо безпокойство. Световъртеж, който се влошава при гледане нагоре. Тъпо тежко главоболие. Сърцебиене. Недостиг на въздух, търси чист въздух. Безсъние. Нощни температури с обилно, студено изпоотяване.

Gelsemium sempervirens: Обща депресия. Слабост и треперене на езика, ръцете, краката, на цялото тяло. Главоболие и световъртеж, разпространяващи се от тила. Голяма тежест на клепачите. Липса на мускулна координация.

Coca: Задух. Хемоптиза, с потискане на гръдния кош и диспнея. Силно сърцебиене и трудно дишане при физическо натоварване. Физическо и психическо изтощение с безсъние.Голяма слабост  с усещане, че всеки момент ще припадне. не могат да четат от слабост.

Arsenicum album: Тревога, страх от смъртта и неспокойствие. Голямо изтощение до припадане. Голяма жажда за студена вода, на малки глътки и често. Пареща болка, която се облекчава от топлина, топли напитки, горещи компреси. Пристъпи на тревожност през нощта около 1 ч., принуждаващи го да стане от леглото и да обикаля стаята. Диария. Астматични пристъпи след полунощ, не може да легне от страх от задушаване.

Psorinum: Силна слабост и отпадналост, останали след остри заболявания. Апетитът не може да се върне. Безсъние. Обилно изпотяване след остри заболявания с облекчаване на всички страдания. Задух, влошаващ се на открито. Кашлица със зелени храчки. Зловонна диария. Главоболие, предшествано от замъгляване на зрението.

Scutellaria laterifolia: Обърканост с невъзможност за концентрация и обща слабост след остра вирусна инфекция. Страхове, вкл. от нещо много лошо (беда, гибел, катастрофа). Нервно изтощение с възбуда и лесно стряскане. Притискащо главоболие (предимно челно), все едно черепът им е малък за мозъка, с болки в очите. Фотофобия със световъртеж. Сърцебиене. Безсъние или неспокоен сън. Потрепване на мускули.

Avena sativa: Отличен тоник за отслабване след изтощителни заболявания. Неспособност да се задържи ума върху която и да е тема. Безсъние с изтощение.

Tuberculinum avis (Aviaire) – при остатъчни явления след бронхити и пневмонии, особено в апикалните части на белите дробове. Постоянна дразнеща, гъделичкаща кашлица с обилно отхрачване. Слабост и липса на апетит. Сърбеж на дланите.

Tuberculinum bovinum: Изключително важно лекарство след COVID-19. Препоръчва се всеки, прекарал болестта, да приеме поне една доза в потенция 200С (ако е по-стар или се чувства твърде слаб) или 1М (ако има повече сили). Общо увреждане и голямо изтощение след тежки бронхити и пневмонии с възпаление в белите дробове, плеврата или жизненоважни органи. Вирусни инфекции, прогресиращи дори до септично състояние. Обширни увреждания с разпад на тъкани. Изчистващо средство при бавно оздравяване с липса на отговор, поява на септични огнища или казеозна хепатизация. Септични състояния, абсцеси; обилен, гъст, зеленикав гноен секрет. Левкоцитоза. Според Х. С. Алън грипът е изблик на латентна туберкулозна диатеза, а туберкулинът е най-добрият антидот срещу хроничните ефекти на грипния токсин. Когато добре подбрани лекарства се провалят, се дава като интеркурентно. Сериозни проблеми от леки причини, една обикновена настинка, може да причини големи поражения. Симптомите се повтарят постоянно или всеки път се появяват нови, различни по характер и местоположение. Неясни, променливи състояния. Бързо и изразено развитие на патологията с неравномерно, непредсказуемо развитие на симптомите. Симптомите се появяват и изчезват внезапно. Миокардит при Covid-19. Сепсис, септичен шок, некроза, глиоза, фиброза, дегенерация и деструкция в резултат на нерегулирана патология и цитокинова буря.

Salicilicum acidum: Световъртеж с гадене и повръщане, със залитане настрани (до падане). Язви по връхчето на езика. Мравучкане по гърба. Оток на ставите. Обща слабост. Лекарството е подходящо след по-продължително приемане на аспирин.

Sarcolacticum acidum – умора и изтощение сутрин при ставане. Няма сили в ръцете. Гадене и повръщане на всичко, дори вода. Главоболие. Болки в гърлото и лимфните възли. Скованост, особено в гърба. Сърцебиене и слабост на сърцето. Мускулите се усещат възпалени и изтощени.

Хомеопатичната детокс терапия включва детокс на антибиотици, детокс на кортикостероиди и някои други детокс препарати според използваните алопатични лекарства.

Подкрепата на засегнатите органи се прави със съответните саркоди и потенцирани тъканни субстанции като Adrenalinum, Cortisolum, Bilirubinum, ACTH, Pituitaria, Testosterone, Poly-Ig, Medulla ossium и др.

Други лекарства, които могат да са много полезни:

 • Aceticum acidum и Sulphuricum acidum при голямо физическо изтощениe
 • Crataegus oxyacantha, Naja tripudians, Digitalis, Iberis и Adonis vernalis при засягане на сърцето
 • Nux vomica, Lycopodium, Camphora, Natrium sulphuricum за възстановяване на черния дроб от многото лекарства
 • Thuja, Thallium metallicum, Carbo vegetabilis, Mancinella за овладяване на косопада след тежко протичащо остро заболяване
 • Pneumococcinum за справяне с усложнена бактериална пневмония
 • China при изтощение от загуба на телесни течности, апатия и звънтене в ушите
 • Lathyrus sativus при слабост, скованост, треперене и тежест в краката, залитаща и нестабилна походка, бавно възстановяване на нервната система, влошаване от студено време
 • Abrotanum при силни болки, слабост и липса на тонус в мускулите на краката.

Какви допълнителни мерки препоръчваме?

От много години имаме огромен положителен опит с прилагането на суперхрани от микроводорасли, коластра, есенциални мастни киселини, пробиотици и хранителни добавки, както и специфични продукти, съдържащи цинк, селен, магнезий, бор, йод, витамин С и D и други. Според нас те са от голяма полза, ако искаме да подхождаме наистина холистично към лечението.

За съжаление, някои хомеопати подценяват значението на клетъчното хранене и суплементацията, което пречи на постигането на желаните резултатите както при лечение, така и при профилактика, въпреки правилно подбираните хомеопатични лекарства.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.