Posted on Leave a comment

Коклюш (пертусис) и как се лекува с хомеопатия

коклюш (пертусис)

Коклюш (пертусис), известен още като магарешка кашлица, е остро инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Bordetella pertussis. То се характеризира със сериозни кашлични пристъпи и е особено опасно за малки деца и бебета. Предава се по въздушно-капков път при кашляне или кихане от заразен човек. Инкубационният период е 1-2 седмици, рядко повече. Бактерията влиза в дихателните пътища и причинява възпаление, което води до характерните симптоми.

Коклюшът се води заболяване, което може да се контролира чрез ваксинация. Предпазният ефект от ваксината не е траен и затова се предлага периодична реваксинация. Смята се, че ваксинацията не винаги може да предотврати коклюша, но у ваксинираните заболяването може да протече по-леко. Ваксинираните могат да пренасят болестта и да бъдат източници на зараза, както и неваксинираните. Неваксинираните деца, преболедували от коклюш, получават по-траен имунитет – средно над 10 години, може и до 20 години, но след това може пак да се заразят и разболеят.

Лично аз съм боледувал тежко от коклюш, когато съм бил на една година. След това ми остана слабо място в гърлото и гласа, но това вероятно е свързано с моя хороскоп, където Марс (възпаление) е в 12 дом (слабо място) и в Телец (гърлена чакра). И до ден днешен, ако се опитам да възпроизведа този “магарешки” звук, започвам да кашлям, а периодично получавам пристъпна тежка кашлица за няколко седмици. Възможно е веднъж на няколко години да боледувам, макар и по-леко, от коклюш или паракоклюш, а може просто на други инфекции да реагирам така.

В подобни ситуации, когато има остатъчни симптоми след коклюш (пертусис) или друго инфекциозно заболяване, правилното е да се даде курс от 4 потенции със съответния нозод (в случая пертусинум 30с, 200с, 1м и 10м) толкова пъти, колкото трябва (обикновено в понеделник и четвъртък вечер, по 2 седмици от всяка потенция, в този ред). Понякога може да се наложи повтаряне на този курс, преценява се според ефекта.

Заболяването коклюш (пертусис) преминава през три фази:

 1. Катарална фаза: Началната фаза продължава около 1-2 седмици и прилича на обикновена настинка със симптоми като запушен нос, водниста секреция, лека треска и кашлица.
 2. Пароксизмална фаза: Тази фаза може да продължи от няколко седмици до 2-3 месеца и се характеризира с интензивни и изтощителни пристъпи на кашлица, при които човекът прави характерния “магарешки звук” при вдишване след кашляне. Кашлицата може да завърши с повръщане. Наричат коклюша “100-дневна болест”, но това не значи, че с подходящо лечение той винаги продължава толкова.
 3. Конвалесцентна фаза: Постепенното възстановяване може да отнеме месеци, през които кашлицата намалява, но може да се влоши при други респираторни инфекции.

Болните могат да предават заразата от инкубационния период до около 3 седмици след началото на кашлицата. Въпреки че коклюшът може да бъде лек при по-големи деца и възрастни, при бебета и малки деца заболяването може да доведе до сериозни усложнения като:

 • Пневмония
 • Дехидратация
 • Тежка дихателна недостатъчност
 • Възпаление на мозъка (енцефалит)
 • Смърт, особено при бебета под 6 месеца (до 1 на 200 бебета)

Ето защо коклюш (пертусис) представлява сериозно предизвикателство както за алопатичните, така и за хомеопатичните лекари. На фона на намаляващия опит с тази болест, заедно с повишената миграция на хора по света, е важно да разгледаме как можем ефективно да диагностицираме и лекуваме заболяването, особено с хомеопатия.

Поставяне на диагноза коклюш

Алопатичните лекари често подценяват вероятността за коклюш, защото си мислят, че ваксинацията  предпазва от болестта, въпреки че много от заболелите са ваксинирани. В допълнение, педиатрите често предполагат по-сериозни здравословни проблеми при симптоми, които всъщност са характерни за коклюш. Ето няколко ключови показателя, които могат да помогнат за поставянето на правилна диагноза:

 • Нощна кашлица с висок брой левкоцити: Високият брой бели кръвни телца и особено лимфоцити при дете, което кашля през нощта и изглежда добре през деня, е силен индикатор за коклюш (пертусис).
 • Характерен звук на кашлицата: Слушането на описанията на родителите за характерния стридор или „магарешки звук“ (реприз) при поемане на въздух в края на пристъпите на кашлица е от съществено значение. Това често може да бъде съпроводено с израз на тревожност или изумление.
 • Повръщане след пристъпите на кашлица – особено ако кашлицата продължава повече от 2-3 седмици, това почти сигурно сочи коклюш (пертусис).
 • Малко симптоми при преглед: Често между пристъпите пациентите с коклюш изглеждат подвижни и жизнени, което може да подведе лекарите. Рентгеновите снимки и белите дробове при преглед обикновено не показват нищо необичайно.

Диагностицирането на коклюш само по симптоми може да бъде предизвикателство, тъй като ранните му прояви често приличат на обикновена настинка. Важно е да се обърне внимание на характерните признаци и етапи на заболяването, за да се постави правилна диагноза и да се започне адекватно лечение. Ето някои съвети за диагностика на коклюш по симптоми:

 • Кашлични пристъпи: Коклюшът е известен със своите интензивни и спастични кашлични пристъпи, които могат да доведат до характерния “магарешки звук” при вдишване след кашляне. При бебета тези пристъпи не винаги са със стридор, но могат да бъдат съпроводени със синкав оттенък на кожата поради липса на кислород.
 • Продължителност на кашлицата: Дълготрайната кашлица, която продължава повече от две седмици и ескалира в тежки кашлични пристъпи, особено нощем, с екстремни кашлични пристъпи, повръщане след кашлица и изтощение след пристъпите.
 • Реакция на кашлицата на обичайните лекарства: Ако кашлицата не реагира на обикновени лекарства за кашлица или на антибиотична терапия, предназначена за други видове инфекции, това може да бъде индикатор за коклюш.
 • Контакти с инфектирани лица: Ако има известен контакт с лице, диагностицирано с коклюш, рискът от заразяване е значително по-висок, особено при липса на ваксинация или при отслабен имунитет.
 • Специфични симптоми: Симптоми като пристъпно повръщане след интензивни кашлични пристъпи, “магарешки звук” при вдишване, и дълготрайна кашлица са силни индикатори за коклюш.

Винаги е препоръчително при подозрение за коклюш (пертусис) да се консултирате с медицински специалист за подходящи лабораторни изследвания и точна диагноза.

Възможности за лечение на коклюш (пертусис)

Лечението на коклюш обикновено включва антибиотици, но те може да са ефективни, ако се прилагат в ранен стадий на заболяването. Макролидите като азитромицин са предпочитан избор. Да се има предвид, че след първите 2-3 седмици антибиотиците не влияят на протичането на коклюша, а преди това (в катаралния период) те рядко се назначават. Винаги трябва да се преценяват аргументите за и против антибиотиците. Основната полза от тях, ако има такава, е да потиснат размножаването на бактериите и така да намалят донякъде вероятността от предаване на инфекцията. Лично аз не съм привърженик на антибиотичното лечение на коклюш, освен у бебета и бременни, и то с много уговорки – но това е тема на друг разговор.

Симптоматичното лечение също е важно, особено за облекчаване на кашлицата. Поддържането на добра хидратация, използването на овлажнители за въздуха и избягването на дразнители могат да помогнат. Може да се опита Авита етерика кашлица – комбинация от етерични масла по рецепта на Едгар Кейси, която се разпрашава с дифузер в стаята на болния с цел облекчаване на кашлицата и дезинфекция на въздуха. По принцип повечето сиропи за кашлица нямат ефект при коклюш.

Важно е също така да се предпазят близките и особено бебетата и малките деца чрез изолация на заболелия, докато той е заразен (първите 3 седмици). Все пак, това не винаги работи, защото преди да се помисли за коклюш (пертусис), още в катаралната фаза може да се пренесе инфекцията върху околните. Ранната диагностика и адекватният подход към лечението са ключови за предотвратяване на усложнения.

Още информация за коклюш (пертусис) във Википедия.

Хомеопатично лечение на коклюш

Хомеопатичното лечение на пертусис може да бъде изненадващо ефективно и е отлична алтернатива на алопатичните методи, които обикновено включват антибиотици като еритромицин. Въпреки това е важно да се подходи с разбиране за сериозността на заболяването:

 • Не очаквайте бързо изчезване на симптомите: Хомеопатичните лекарства често намаляват тежестта на кашлицата и помагат на детето да спи през нощта, но кашлицата и отделянето на слуз при коклюш (пертусис) може да продължат седмици и дори месеци след началото на лечението.
 • Следете ефекта от лекарството: Ако лекарството намалява тежестта на симптомите с около 50%, това се счита за успешно. Не бързайте да сменяте лекарството, тъй като това може да забави оздравителния процес.
 • По-доброто е враг на доброто: Важно е да се цени подобрението, дори и когато не е абсолютно, тъй като прекомерните очаквания могат да пречат на реалния прогрес в лечението.
 • Внимание с най-малките деца: При тях може да се очаква по-тежко протичане и те често имат нужда от хоспитализация и активно наблюдение. Но дори ако сте в болница, може и трябва да им давате хомеопатични лекарства, защото са безвредни и могат да облекчат протичането на коклюша.

Този подход не само подчертава важността на внимателното слушане и наблюдение на симптомите, но и отчита необходимостта от търпение и последователност при лечението на пертусис.

В аптека АВИТА можете да намерите описаните по-долу лекарства, както и специалната ни аптечка “Кашлица”, която съдържа най-важните от тях. Обикновено децата реагират добре на потенцията 200с, която се предлага в тази аптечка, но при някои може да се наложи да се дава 30с или 1м, а в някои случаи и 10м. Моля, прочетете статията със съвети за прилагане на различните потенции или се консултирайте с вашия хомеопат.

Ролята на родителите е главно в това, да наблюдават внимателно детето и да обръщат внимание на разликите и особеностите в симптоматиката му. Ето защо по-долу сме описали именно тези специфични нюанси в симптомите на лекарствата, за да може да сте информирани така, че да помогнете на специалиста да избере най-подобното лекарство, което може да помогне на вашето дете.

Хомеопатични лекарства при коклюш

В лечението на коклюш (пертусис) хомеопатията предлага различни лекарства, които целят облекчаване на специфични симптоми. Ето няколко хомеопатични лекарства и характерните за тях прояви:

Antimonium tartaricum се препоръчва при интензивни кашлични пристъпи, които се характеризират с висока степен на изтощение и тревожност, както и със секреция на гъста, лепкава слуз. Специфичното за този препарат е неговата ефикасност в случаи на значителна дихателна недостатъчност, придружена с цианоза (посиняване) на лицето, което налага задълбочено наблюдение и внимание. Кашлицата е изтощителна, малко продуктивна. Детето изглежда много слабо, дишането му е силно затруднено, преди началото на кашличния пристъп го обхваща тревога, лицето му често посинява по време на пристъпа, последвано от затруднения в дишането и изразена сънливост. Усеща дискомфорт в ларинкса, а по време на пристъп може да има кървене от носа. Симптомите обикновено се влошават вечер, особено между 22:00 часа и полунощ, както и при раздразнение, по време на хранене или в легнало положение. Облекчение може да бъде постигнато, когато пациентът седи с отметната назад глава или е на открито, както и след успешно изхрачване или пиене на студени напитки. Има засилена тревожност при повръщане, желание да го носят в изправено положение, както и раздразнителност, особено при докосване.

Arnica montana е особено полезна в случаите, където кашлицата е толкова интензивна, че при всеки пристъп кара пациента да се държи за гърдите, за да се намали болката. Тази кашлица е изключително болезнена и може да предизвика значителен дискомфорт и физическо увреждане. Преди и по време на кашляне детето плаче, което от своя страна засилва кашлицата. Може да има сърцераздирателен плач след пристъпа. Това е изтощително както физически, така и емоционално за малките пациенти, които изпитват страх от предстоящите пристъпи на кашлица. Кашлицата може да бъде толкова силна, че да предизвика спукване на кръвоносни съдове около очите и дори в тях, водещо до синини, както и кървене от носа, а понякога и от белите дробове. Характерно е повишаването на температурата по време на пристъпите на кашлица. Храчките обикновено са гъсти и лепкави, жълтеникави или кървави, което е отражение на силното дразнене в дихателните пътища.

Belladonna е важно лекарство при остро заочващ коклюш (пертусис) с бързо развиващи се, интензивни симптоми. Подходящо е за началото на болестта. Типични са изключително болезнените и много силни кашлични пристъпи с яркочервено лице и изпъкнали очи, като по бялото на очите (склерите) може да има цели участъци кръв. Болката в корема може да бъде толкова силна, че да влоши общото състояние на пациента. Кашлицата на Belladonna обикновено се усилва през нощта, като това усилване може да бъде предизвикано от плач или дълбоко дишане. Често се усеща сухота или чуждо тяло в ларинкса, което води до спазмодична и изтощителна кашлица. Промеждутъчната сухота в гърлото между пристъпите само засилва следващите пристъпи на кашлица. Кашлицата често е съпроводена с плач и нарушения в зрениято като искри или вълнообразни линии пред очите. Съществува и значителна болка в ларинкса, както и коремна болка, които се появяват както преди, така и по време на кашличните пристъпи. Храчките са яркочервени и могат да имат кървав вкус. Възможно е да се стигне до гърчове по време на пристъпите.

Carbo vegetabilis се прилага при сериозни пароксизми, където кашлицата е интензивна и изтощителна, със значително влошаване на общото състояние, задушаване и гърчове. Пристъпите на кашлицамогат да доведат до зачервяване на лицето, последвано от побеляване или посиняване на кожата поради кислородно гладуване. Симптомите се усилват вечер и преди полунощ, като най-тежките пристъпи често са при лежане или при ходене. Пациентът изпитва остра нужда от свеж въздух и облекчение при вентилация. Кашлицата е постоянна, както през деня, така и през нощта, и суха, особено вечер. Пароксизмите се състоят от три последователни кашляния и завършват с изхвърляне на кръвнисти храчки със съсиреци и лоша миризма (признак за възпалителни процеси в дихателните пътища). Пациентите усещат дразнене в дихателните пътища, сухота или чуждо тяло в ларинкса, което провокира кашлицата. Кашлицата се влошава при говорене и от студени напитки или храни.

Coccus cacti е подходящо средство, когато кашлицата се характеризира с интензивни пароксизми, които будят детето рано сутрин между 6 и 7 часа или късно вечер след 23:30 часа. Кашлицата се усилва вечер и нощем, веднага след събуждане или при загряване, лежане, както и след консумация на топла храна и топли напитки. Кашлицата при Coccus cacti е суха, ръмжаща, изтощителна, много болезнена, с усещане за разраняване и дразнене в ларинкса, и може да причини задушаване, посиняване на лицето и повръщане. Облекчение има от студен въздух, пиене на студени напитки или плакнене на устата със студена вода. Усещат гъделичнаке в ларинкса и гърлото, или че слуз се движи нагоре-надолу в трахеята. Може да има повръщане или изхвърляне на обилни количества жилава белезникава слуз, която виси от устата на пациента под формата на „въжета“. Кашлицата може да бъде провокирана или влошена от дразнене в ларинкса – пациентите усещат сухота или прах в дихателните пътища. Влошават се при лежане, което налага да седят изправени, за да облекчат симптомите. Преходът от студено към топло място усилва кашлицата.

Купрум металикум се дава при много силни и продължителни пристъпи на суха, спастична кашлица, които могат да бъдат толкова сериозни, че довеждат до задушаване, цианоза, гърчове и дори загуба на съзнание (детето изглежда като умряло). След като им се върне съзнанието, може да повърнат храна. Кашлицата е наистина много лоша и може да бъде опасна за здравето на пациента, със сълзотечение, отделяне на пенеста слюнка, спазми и стегнатост в ръцете и краката, треперене, както и металически вкус в устата. Провокира се от крампи във фаринкса. Усещат топка под ребрата и стягане в гръдния кош. Чести са крампите в крайниците, особено пръстите. След пристъпите често се появява повръщане. Кашлица вечер и нощем, пречеща на съня. Влошаване от дълбоко дишане, преглъщане, твърда храна, говорене и отмятане на главата назад. Подобрение от студени напитки.

Drosera rotundifolia е ключово лекарство за пертусис. Облекчава много силни и дълбоки кашлични пристъпи със задушаване и насилствено кашляне, причиняващо болка в ребрата и стомаха, което кара пациента да се хване за гърдите или стомаха, в опит да облекчи болката. Кашлицата е суха и дразнеща, като се влошава през нощта, особено след полунощ. Пациентите се събуждат от силни кашлични пристъпи около 2 часа след полунощ, с чувство за сухота и парене в гърлото и ларинкса, което води до дълбоко и изтощително кашляне, съпроводено с гадене и повръщане. Кашлицата се провокира или усилва от говорене, пеене, четене на глас или пушене. Може да им потече кръв от носа в резултат на силните кашлични пристъпи. Посиняването на лицето (цианоза) по време на кашличните пристъпи и бързото повърхностно дишане преди пристъпите подчертават тежестта на състоянието. Облекчение при ходене на открито или седене, което помага за намаляване на честотата и интензивността на кашлицата. Студените напитки временно облекчават дразненето в гърлото. Храчките често са гъсти, лепкави, и могат да бъдат жълти или кръвенисти поради силно възпаление на дихателните пътища.

Ipecacuanha е за коклюш (пертусис) с чести пристъпи на интензивна, изтощителна, дълбока, спастична суха кашлица, поради дразнене в ларинкса, със задушаване, ужасно гадене и повръщане на фонтан. Кашлицата е непрекъсната, с всяко дишане и може да доведе до посиняване или зачервяване на лицето на детето поради интензивното усилие и недостиг на въздух. Проявите са най-тежки вечер около 19 часа или през нощта, влошават се в топла стая или след хранене. Облекчение при престой на открито, след изхрачване, от пиене на студени напитки. Мускулите на лицето могат да се втвърдят по време на пристъпите. Храчките са кървави или гъсти и жълти, често с отвратителен вкус. Усещат сухота или прах в гърлото. Спастичната природа на кашлицата може да доведе до шок, като детето става изключително тревожно и напрегнато.

Макар и по-рядко, в лечението на коклюш може да се прилагат и следните лекарства:

Allium cepa: Ужасно болезнени пристъпи, с болки в ларинкса и трахеята, сякаш нещо се къса. Детето държи гърлото си преди и по време на пристъпа, страх го е от кашлицата. Болки в ушите при кашляне. Текат им сълзи от кашляне. Влошаване от студен въздух; в топла, задушна стая; в легнало положение през нощта.

Cina maritima: Детето става абсолютно твърдо, стиска зъби, устните му стават сини или морави от кашличния пристъп. Текат му сълзи от силната, болезнена кашлица. Гъргорене в гърлото след пристъпа. Повръщане и гадене от кашлицата. Силна болка в гърдите или усещане, сякаш нещо се къса отвътре. Трудно отделяне на сиви или белезникави храчки. Детето седи неподвижно и мълчаливо от страх от пристъпа. Влошаване: сутрин след ставане; дразнене; движение.

Corallium rubrum: Тежка пристъпна кашлица със задушаване, разширени зеници, черно или мораво лице и кървави храчки. Кашлицата започва със затруднено вдишване, като грачене, бори се за въздух. Кратки пристъпи през деня, с влошаване през цялата нощ, но като заспят се подобряват. Усеща леден студ в дихателните пътища. Заден носен секрет, стича се слуз назад, храчи, може да повърне точеща се слуз. Изразено стесняване на ларинкса по време на кашлицата. След пристъпи от бързи последователни кашляния като картечница, голямо изтощение (падат като парцали). Като си разклати главата, има усещане, че през нея минава вятър. Влошаване: в началото на храненето или след хранене.

Dirca palustris: Лекарство за коклюш (пертусис), което се счита за специфично, ако симптомите съвпадат. Задушаваща спастична кашлица с дърпащи или режещи болки в лявото подребрие и корема, гадене или повръщане. Пулсиращо главоболие, усилващо се при кашляне и при движение на главата. Световъртеж при изкачване, чувство на загуба на ориентация в пространството, с усещане за падане настрани, обикновено наляво. Изкривяване на възприятието за време. Фотофобия сутрин след събуждане. Оток на лицето или изразена бледост, особено след физическо натоварване. Бодежи отвътре навън в ларинкса с парене. Гърчене и скованост по време на кашлични пристъпи. Влошаване през нощта, Обща слабост, особено вечер, с треперене и усещане за слабост в долните крайници при стоене.

Euphrasia officinalis: Тежки пристъпи на кашлица само през деня. Кашлица при миене на зъбите. Парене или гъделичкане в ларинкса или трахеята. Слуз и парене в дихателните пътища. Кашлицата е суха вечер и по-влажна сутрин, с конюнктивит и хрема. Текат им сълзи при кашляне, а след пристъпа имат болка зад гръдната кост. Влошаване при говорене, при ставане, от дим. Подобряване при хранене и нощем в леглото.

Kalium carbonicum: Силна кашлица с повръщане. Влошаване между 2 и 3 ч. сутринта; при хранене; от топла храна; при дълбоко дишане. Трябва да седне и да се наведе напред по време на пристъпа. Повръща при кашляне. Отделяне на гъсти храчки с вкус на сирене. Твърди топчета изхвърчат от устата.

Kalium sulphuricum: Силни нощни пароксизми с трудно отделяне на храчки. Влошаване вечер и нощем, особено между 2 и 3 сутринта; в топли стаи. Подобряване на открито; студени напитки. Следва Pulsatilla и прилича на нея.

Mephitis putorius: Пристъпи на задушаваща кашлица изключително през нощта. Влошаване при лежане, при говорене и при пиене. Подобряване от подпиране с възглавници. Хриптящо дишане и затруднено издишване от спазма. Повръщане по време на пристъпа; храната се връща при лягане дори часове след хранене. Отделяне на храчки с отвратителен вкус.

Pulsatilla pratensis: Пристъпна кашлица с лесно отделяне на зеленикави, сочни, понякога горчиви храчки. Влошаване вечер или през нощта в леглото; в топла стая или при топли напитки; от усилие; в легнало положение. Подобряване при леко ходене; на открито, в седнало положение или подпряно в леглото. Лесно повръщане от кашлицата без дискомфорт.

Rumex crispus: Дразнеща, задушаваща кашлица, която предизвиква отделяне на големи количества слуз. За да облекчат кашлицата, трябва да си покрият устата с ръка или шал или да се завият презглава. Влошаване от всяка промяна в температурата или силата на вдишвания въздух; нощем; при обръщане наляво в леглото; на студено или открито; при влизане и излизане от топло на студено; навеждане на главата назад; вдишване; говорене. Подобряване от топъл въздух. Интензивно дразнене в ларинкса и трахеята с усещане за чуждо тяло, като от движещо се осилче от ечемик.

Sanguinaria canadensis: Основно лекарство за последствия от коклюш (пертусис), когато спастичната кашлица продължава с месеци след него. Силна кашлица с червено лице, завършваща с оригване или пърдене. Кашлица с усещане за сухота в ларинкса, гъделичкане дълбоко в гърлото и чуждо тяло в трахеята. Кашлица при дразнене (например натискане) в ямката над гръдната кост (супрастернална ямка). Изразено парене в гърдите с кашлицата. Кашлицата се влошава от студено и при лежане, а за да се подобри, детето трябва да се изправи до седнало положение. Повръщането и изпускането на газове облекчава кашлицата.

Хомеопрофилактика (ХП) на коклюш (пертусис)

Целта е да запознаем организма на детето с енергията / информацията, свързана с коклюш. Това не означава, че детето няма да боледува, а че ще се справи по-добре с болестта и ще се намали опасността от усложнения. Хомеопрофилактика може да се прави независимо от това дали детето е ваксинирано или не. Прави се с Пертусинум 200с и 10м отделно или като част от цялостния курс хомеопрофилактика (вижте тук).

Ако искате да направите само ХП на коклюш (пертусис) в епидемична обстановка, давате лекарството Пертусинум по 1 гранула на прием по следната схема:

 1. Първо Пертусинум 200с еднократно.
 2. След една седмица Пертусинум 200с три пъти през 8 часа.
 3. Една седмица след това Пертусинум 10м еднократно.
 4. След още една седмица Пертусинум 10м три пъти през 8 часа.
 5. Един месец по-късно еднократно Пертусинум 10м.
 6. След това всеки месец, най-много още 3 пъти, по една доза Пертусинум 10м.

Според д-р Айзък Годън, виден съвременен хомеопат, хомеопрофилактиката осигурява същата степен на защита, както ваксинацията, но без странични явления. Повече по въпроса тук.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.