Posted on Leave a comment

Хомеопрофилактика при COVID-19

Хомеопрофилактика

Д-р Петър Найденов и д-р Вилма Михайлова са опитни хомеопати, специалисти по хомеопатична детокс терапия и пионери на хомеопрофилактиката в България. Тази статия отразява тяхното мнение относно хомеопрофилактиката на COVID-19.

Хомеопрофилактиката за първи път е документирана през 1801 г. Тогава Самуел Ханеман описва използването на Belladonna за предотвратяване на скарлатина. Оттогава до наши дни хомеопрофилактиката успешно предпазва от (или лекува предразположението към) различни заболявания, включително детски болести, сериозни епидемии и тропически заболявания. Обикновено за хомеопрофилактика се използват нозоди – т. е. препарати, изготвени от тъкани и секреции на болни хора. В случая с COVID-19 бял дроб или бронхиални секреции от болни. Засега не знаем кога ще има такъв нозод, въпреки че някъде по света вероятно вече се произвежда.

В аптека АВИТА сме готови да направим всички необходими потенции. Ние разполагаме с единствената у нас машина за потенциране. За целта е нужна помощ от страна на клиниките, в които се лекуват потвърдени случаи с COVID-19. Просто трябва да се вземат секрети от поне десетина болни, и мъже, и жени на различна възраст. Тези секреции трябва да се смесят и да се поставят в шише в 70% медицински спирт, за да се убият вирусите. След това шишето трябва да ни се предаде, за приготвим нозод по всички правила на хомеопатичната фармакопея.

Тъй като медицинският спирт вече е убил вирусите и другите микроби, процесът е напълно безопасен за здравето на фармацевтите. В хомеопатията от векове съществуват различни видове нозоди, които задължително се използват в потенции над 12 С. След това разреждане в хомеопатичните лекарства няма останала материална субстанция. Тези нозоди са напълно безопасни за здравето, не внасят в организма нито една молекула от изходните вещества. Те внасят само енергия и информация, и отговарят на принципа „Преди всичко не вреди“.

Мнения на водещи хомеопати във връзка с COVID-19

Според проф. George Vithoulkas става дума по-скоро за лекуване на ранните симптоми, които още не се забелязват от заболелите, а не за профилактика. Това става с лекарства, наречени „Генус епидемикус“ – т.е. такива лекарства, които най-точно съответстват на най-честите симптоми на болестта. Той препоръчва да се събират надеждни симптоми, докато се очертае най-честата картина на заболяването, и да се търсят хомеопатични лекарства, които отговарят на картината на болестта.Той не е привърженик на хомеопатичната профилактика.

Във връзка с новата пандемия от COVID-19  д-р Isaac Golden, който има голям опит в  хомеопрофилактиката, съветва да се направи комбинирано хомеопатично лекарство, в чийто състав влизат различни лекарства, които покриват основните симптоми на клиничната картина на това заболяване: Influenzinum, Pneumococcinum, Bacillinum, Arsenicum album, Gelsemium, Bryonia, Antimonium tartaricum и Justicia adhatoda. За някои лекарства той посочва потенция 200 С, а за други 1 М.

Други хомеопати, като д-р Farukh Master, препоръчват Justicia adhatoda в ниска потенция 3х, което по-скоро е тинктура, т.е. билка в материална доза. (Във връзка с това според нас при нужда трябва да се дава сироп Кофол. В него се съдържа и тази билка наред с куркума и сладник. Сиропът действа отхрачващо и успокояващо кашлицата, когато вече има такава в хода на боледуване).

Camphora officinalis при COVID-19

Според д-р Rajan Sankaran  лекарството Camphora officinalis много добре лекува COVID-19. Също може да се приема и с профилактична цел. Той препоръчва за профилактика две дози от потенция 1 М, приети през 2 дни. Camphora е от подклас Magnolidae, чиято тема е да се затвориш и да се оградиш със стена от външния свят, да живееш в собствен малък, сигурен свят, в който нещата са ясни, а всичко навън е несигурно. Това изглежда е важно усещане и при тази нова епидемия от COVID-19. Затварят държавни граници и градове, а хората се оттеглят в своя собствен малък свят. Утвърждава се идеята, че външния свят е опасен и несигурен, и че не бива да се допускат събирания на много хора на едно място.

Основните симптоми на Camphora са:

 • изключително изтощение, което нараства бързо и води до внезапен колапс,
 • студена пот и тежка дихателна недостатъчност,
 • относително ясно съзнание и липса на неспокойствие.

Характерни са и много други симптоми, като не е задължително всеки болен да проявява всички симптоми – достатъчно е да има 2-3 от тях, за да се повлияе от това лекарство:

 • мъчително челно главоболие; фебрилитет до 38,5 с треперене и втрисане чак до конвулсии;
 • студено чело и студени крайници;
 • студено му е, но не понася завиване; трябва да лежи, не е в състояние дори да седи;
 • желание за студени напитки или липса на жажда;
 • дразнене в гърлото, причиняващо кашлица;
 • влошаване от най-малко докосване.

Camphora е показана и в по-напредналите фази на тежко заболяване или извънредни ситуации (напр. при удавяне), когато смъртта наближава, а нервната, белодробна и сърдечна дейност бързо се влошават. В такива ситуации на срив трябва да мислим за това лекарство наравно с Carbo Vegetabilis.

Според д-р Manish Bhatia

най-полезни при COVID-19 са Bryonia, Lycopodium, Gelsemium, Kalium carbonicum. Други източници препоръчват Eupatorium и Mercurius solubilis.

Повечето водещи световни хомеопати засега се стремят да открият Генус епидемикус, но едва ли има едно-единствено лекарство, което да помага на всички заболели. Затова според нас е разумно да се подходи по начина, предлаган от д-р Голдън. А именно да се изготви комбиниран препарат и да се използва за подготвяне на имунната система на хората от най-рисковите групи да се справи с усложненията от COVID-19.

Pulmo Protect 1 – хомеопрофилактика при COVID-19

Напоследък лансираните препоръки за приемане само на едно лекарство според нас не са обосновани, защото различните хора имат различни нужди. Досегашният опит сочи, че на различни места са постигани добри резултати с различни лекарства. Затова се решихме на този необичаен ход – да създадем комбиниран препарат. Като представители на класическата хомеопатия ние по принцип не сме привърженици на комбинирани лекарства. Но в този случай, имайки предвид огромния опит на д-р Голдън, който включва наблюдения и анализи на големи групи хора (милиони) при различни епидемии, в това число и с комбинирани хомеопатични препарати, решихме да предложим на всички, които желаят, един нов хомеопатичен препарат: Пулмо протект.

За тези колеги, които се интересуват по-подробно, ще споменем, че в случая със сегашната пандемия това комбинирано лекарство ще бъде средство за краткосрочна хомеопрофилактика. То включва най-утвърдените хомеопатични средства, които са от полза при лечение на тежки респираторни заболявания и бронхопневмонии, свързани с различни микроби, в това число COVID-19 и усложненията му. Pulmo Protect 1 включва лекарства, за които вече се е оформил консенсус в хомеопатичните среди. За повече информация, моля вижте курса по хомеопрофилактика за специалисти.

Нарекохме този препарат Pulmo Protect 1, тъй като в бъдеще може да се наложи да се приготвят следващи версии според промените в клиниката на COVID-19. Когато успеем да направим нозод, той ще бъде добавен към препарата с цел още по-специфично действие. При разработването на Pulmo Protect 1 сме обединили нашия опит в медицината, класическата хомеопатия, хомеопатичната детокс терапия и хомеопрофилактиката, който никак не е малък. Апелираме към колегите по света да ни съдействат и да ни дадат обратна връзка, споделяйки своите наблюдения.

Предизвикателството COVID-19 

Досега човечеството не се е изправяло пред такова предизвикателство. От една страна се твърди, че повечето здрави хора могат да прекарат COVID-19 на крак, с леко неразположение и да се възстановят за няколко дни. От друга страна, болестта носи голяма смъртност при по-възрастни хора и хора с хронично влошено здраве. При малко подценяване на опасността и предвид дългия инкубационен период, през който заразените предават вируси на околните, при нормални социални контакти може да се стигне до бързо увеличаване на заразените и до претоварване на здравеопазването, което вече се случи в някои страни с опустошителен ефект. Това доведе до налагане на извънредно положение в много страни по света, при което последствията за икономиката като цяло и за физическото и психическо здраве на всяко семейство и всеки човек са непредсказуеми.

Извънредните ситуации налагат извънредни мерки. Затова решихме да предложим новото хомеопатично лекарство Pulmo Protect 1 на всички желаещи преди всичко в България. Ето какви са доводите ни: В България има добра хомеопатична школа с повече от 25 години опит. Има достатъчно професионални хомеопати, които да съветват и помагат в прилагането на новото хомеопатично лекарство. Много семейни лекари използват хомеопатия в практиката си и биха могли да съберат обратна връзка за действието на лекарството.

Епидемичната обстановка в България засега все още е под контрол и затова може да се види дали приемащите това лекарство като профилактика наистина ще бъдат предпазени от клиничните симптоми на COVID-19. Вероятно има доста хора, които са в инкубационен период, когато Генус епидемикус е особено полезен, защото той лекува най-честите симптоми, а те тогава са в самия зародиш и могат да се пресекат по-лесно. Лекарството е безвредно и при правилно приемане не е свързано с никакви рискове от странични ефекти. Така се спазва основното правило в медицината „Primum non nocere“.

Проследяване на резултатите

Липсата на каквато и да било алтернатива, прави уместно приемането на това лекарство както от определени групи хора, за което то би било най-полезно, така и от всички други желаещи. Разбира се, това става съзнателно и доброволно. Ние също се включваме в групата на приемащите го, с цел да изпитаме действието му и да се предпазим. Призоваваме всички колеги-лекари и хомеопати също да го сторят, за да се натрупат данни за ефекта му. По-правилно е да се направи нещо, отколкото да се бездейства. Дори и ако новото лекарство за хомеопрофилактика не помогне толкова, то със сигурност няма да навреди, ако се приема според инструкциите, които даваме.

Според д-р Самуел Ханеман,

основател на хомеопатията, да се участва в доказването на хомеопатични лекарства е много полезно за здравето, защото всяко лекарство може да ни научи на нещо на енергийно ниво и да подобри жизнеността ни. Ако жизнената ни сила не реагира, лекарството или не ни действа, или по неуловим начин ни помага, а ако реагираме, то значи, че сме имали нужда от него и то е задвижило някакви процеси в организма, вероятно полезни за здравето. Всеки човек приема лекарството, спазвайки указанията, и винаги може да прекрати приемането му и да го неутрализира при нужда без каквато и да била вреда за здравето си. Цената на лекарството е напълно достъпна, като се има предвид, че с една опаковка може да се профилактира цялото семейство. Това е и причината да се предлага опаковка от 80 гранули (семейна) или 20 гранули (индивидуална).

Основното, което ни мотивира в случая, е здравето на всички хора и особено на тези от рисковите групи. Вярваме, че след 25 години опит в хомеопатията и 40 години лекарска практика можем да преценим какво може да се окаже добро за човешкото здраве. Готови сме да се изправим пред критика и неприемане, в това число и от някои наши учители по класическа хомеопатия, които много уважаваме. Както вече казахме, извънредните обстоятелства пораждат нужда от извънредни мерки. Според нас, сега е подходящ момент да се провери ефективността на хомеопрофилактиката и на лекарствата, предлагани за Генус епидемикус.

Д-р Едуард Бах,

който има голям принос към хомеопатията като откривател на чревните нозоди, в края на живота си работи с друга система – лекове от цветя. Той ги използва както поотделно, така и в комбинации, като обичайно допуска смесване на до седем лека, а в изключителни случаи е прилагал и осем наведнъж. При всички случаи краткосрочното приемане на Pulmo Protect 1 няма да навреди на никого.

В най-лошия случай ще поразклатим лодката на класическата хомеопатия, а в най-добрия – ще помогнем на много хора. Според нас, трябва да се оценят резултатите след 1 месец, след 3 месеца и след 6 месеца. Предлагаме оценката да се проведе чрез онлайн анкета със стандартни въпроси, на които да отговарят всички хора, приемали лекарството. Разбира се, не е изключено дотогава вирусът да мутира или да изчезне от само себе си, както се случи с SARS и MERS. Може да се окаже, че не е имало нужда от никаква хомеопрофилактика. Освен това прилагането на хомеопрофилактика не означава, че ако човек се разболее, той не трябва да се лекува по начина, който се прилага в съответната здравна система – бил той алопатичен, хомеопатичен, натуропатичен или комбиниран.

Внимание! Подчертаваме, че ако човек иска да се лекувa с хомеопатия, при появата на ясни симптоми на COVID-19 той трябва да прекрати хомеопрофилактиката и да се обърне към професионален хомеопат за индивидуализирано лечение.

Pulmo Protect 1 – състав и потенции

Pulmo Protect 1  се произвежда в две потенции (200 С и 1 М). Според нас първо трябва да се провери реакцията на препарата чрез приемане на по-ниската потенция и едва тогава да се приложи по-високата с цел по-дълготраен ефект.

Pulmo Protect 1 200Състав : Influenzinum 200 C, Pneumococcinum 200 C, Bacillinum 200 C, Arsenicum album  – 200 C, Gelsemium sempervirens 200 C, Bryonia alba 200 C, Antimonium tartaricum 200 C, Camphora officinalis 200 C.

Начин на приемане:

По 1 гранула на две седмици профилактично, общо 2 дози (4 седмици), след което се прави 2 седмици пауза и се започва прием на по-високата потенция. По 1 гранула седмично при възможен контакт с вирусоносители, 4 дози (4 седмици поред), след което се прави 1 седмица пауза и се започва прием на по-високата потенция.  По 1 гранула през ден при ежедневни контакти с болни, но не повече от 10 дни, след което се прави 3 дни пауза и се започва прием на по-високата потенция. Този начин на приемане е съобразен с това, от една страна, да не се стига до поява на нежелани симптоми (доказване), а от друга страна, да се постигне максимален предпазващ ефект при по-интензивен контакт с болестотворните агенти.

Pulmo Protect 1 M- Състав: Influenzinum 1M, Pneumococcinum 1M, Bacillinum 1M, Arsenicum album 1M, Gelsemium sempervirens 1M, Bryonia alba 1M, Antimonium tartaricum 1M, Camphora officinalis 1M.

При продължителна епидемия и добър ефект на Pulmo Protect 1 200 (липса на разболяване), трябва да се премине към по-високата потенция. Според д-р Голдън това намалява риска от доказване (реакция) и увеличава времето, за което човек може да бъде предпазен. Pulmo Protect 1 M се приема еднократно 2 гранули. След един месец се приема тройна доза в рамките на 24 часа, което означава 3 приема по 2 гранули през 12 часа.Например в 8 ч. сутринта, в 22 ч. вечерта и в 8 ч. на другата сутрин.

След това при следваща вълна от епидемия,може да се приеме направо единична доза 1М или две дози през 12 часа . При много голямо разрастване на епидемията схемата на прием може да се промени така: Pulmo Protect 200 – еднократно и след една седмица тройна доза,  пауза от една седмица. Pulmo Protect М – еднократно и след 2 седмици тройна доза.

Действие

В повечето случаи препаратът не води до никакви реакции и просто запознава организма с болестта на енергийно ниво. Така при разболяване тя да протече възможно най-леко, без да нанесе големи вреди. В малко вероятните случаи, ако евентуално се получат някакви неприятни реакции, лекарството се спира, което е напълно достатъчно за изчезването им. При нужда е добре да се консултирате с хомеопат. При реакция винаги трябва да спрем лекарството, защото процесът е задвижен и по-нататък организмът трябва да продължи сам.

След време  /2-3 седмици/, когато реакцията е преминала, можем да вземем отново само една доза от същата потенция. Ако човек е много чувствителен към хомеопатични лекарства и получи силна реакция, по изключение може да се наложи да дъвче ментови бонбони или да пие кафе, за да антидотира. По принцип това не се препоръчва, ако искаме да запазим ползите от Pulmo Protect 1. Както при всички останали хомеопатични лекарства, трябва да се избягва приема на кафе, мента, употребата на камфоров спирт, евкалиптово масло и други силно миришещи вещества, както и по-сериозни стоматологични интервенции или хирургични операции.

Показания:

Изхождайки от съдържащите се в Pulmo Protect 1 хомеопатични лекарства, ето за кого е подходящ този препарат:

Хора в напреднала възраст, които са с намалени жизнени сили. Повече им е студено, движат се по-бавно, страхуват се от инфекции. Придобили са известна педантичност и не обичат да си сменят навиците.

Хора с хронични белодробни и сърдечни заболявания, които протичат с кашлица, събиране на храчки в белите дробове, задух, умора от физически усилия. Влошаване нощем при лежане с глава на ниско.

Хора със захарен диабет и особено такива, при които кръвната захар не се поддържа в нормални граници и вече са настъпили усложнения от болестта.

Подходящо е още за:

Хора с отслабен имунитет, които боледуват по-често от респираторни инфекции. Склонни към усложнения като бронхити и пневмонии.

Хора, приемащи имуносупресори, кортикостероиди, антибиотици и други лекарства, които потискат имунната система, във връзка с трансплантация на органи и болести като бронхиална астма, автоимунни и злокачествени заболявания, хронични чернодробни, бъбречни и други заболявания и др.

Хора в привидно добро здраве, които дълго време приемат няколко алопатични лекарства. Например антихипертензивни, статини, антикоагуланти, антидепресанти, антибиотици, противогъбични, цитостатици, противозачатъчни и други хормонални препарати. Както и други лекарства, за които се знае, че натоварват черния дроб, бъбреците, храносмилателната система и имат много странични и токсични ефекти.

Хора, които се страхуват от болести и чувстват, че може и да не се справят, ако се заразят с по-сериозен вирус.

Mедицински работници, полицаи, шофьори на таксита, социални работници, транспортни работници, продавачи в магазини, фармацевти, служители в банки и други институции, които ежедневно са в контакт с потенциални вирусоносители или болни от COVID-19.

Хора, които са по-скоро материалисти и атеисти. Животът им се върти около работата и парите, предпочитат да живеят по-изолирано и да пестят пари,  страхуват се да не обеднеят. Много се страхуват да не се заразят и да не умрат.

Всички хора над 40-50 годишна възраст за всеки случай, ако желаят (тъй като лекарството е безвредно).

За кого не е това лекарство?

Не е за болни от COVID-19, защото те трябва да се лекуват от опитен хомеопат според симптомите.

Не е за млади, здрави, жизнени оптимисти, които не приемат никакви алопатични лекарства. Които рядко боледуват, лесно се справят с грипоподобните инфекции и не са склонни към бронхити и пневмонии.

Не е за деца, защото децата по правило боледуват леко или без симптоми, освен ако:

Детето е със сериозно влошено здраве,

Ако в семейството му има сериозни хронични болести или самото то спада към някоя от групите, изброени по-горе. Отново подчертаваме, че лекарството няма противопоказания и  може да се приема от всички хора. Особено ако са над 40-50 годишна възраст, тъй като е безвредно.

Какви допълнителни мерки препоръчваме?

От много години имаме огромен положителен опит с прилагането на суперхрани от микроводорасли, коластра, есенциални мастни киселини. Пробиотици и хранителни добавки, както и специфични продукти, съдържащи цинк, селен, магнезий, бор, витамин С и Д и други. Според нас те са от голяма полза, ако искаме да подхождаме наистина холистично към лечението. За съжаление, някой хомеопати подценяват значението на клетъчното хранене и суплементацията. Това пречи на постигането на желаните резултатите както при лечение, така и при профилактика, въпреки правилно подбираните хомеопатични лекарства. Напомняме на колегите-хомеопати да прочетат отново § 77 от Органона на Ханеман:

Болестите, причинени от постоянното излагане на вредни фактори, които могат да се избегнат, не са истински хронични заболявания. Здравето се връща спонтанно, когато се премахне препятствието за излекуване, при условие че няма хроничен миазъм в организма.

Неправилно се наричат хронични заболявания тези, от които страдат хора, които:

 1. Непрекъснато се излагат на вредни влияния, които могат да бъдат избегнати.
 2. Имат навика да приемат вредни храни или напитки.
 3. Запускат се и си позволяват всякакви крайности, които подкопават здравето.
 4. Продължително се лишават от неща, които са необходими за живота.
 5. Живеят на нездравословни места (особено в блатистите райони).
 6. Пребивават само в изби, влажни работни места или други затворени помещения
 7. Страдат от липса на физически упражнения или не излизат на чист въздух.
 8. Се лишават от здраве поради прекомерни умствени или телесни натоварвания.
 9. Живеят постоянно в ядове и неприятности и пр.

Лошо здраве, което хората сами си докарват, изчезва спонтанно при подобрен начин на живот, ако в тялото липсва хроничен миазъм. Те не могат да бъдат наречени хронични заболявания. Тези колеги, които искат да научат повече за продуктите, които препоръчваме, могат да се свържат с нас.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.