Posted on Leave a comment

Д-р Светла Йорданова

Д-р Светла Йорданова е специалист по обща медицина с 30 годишен стаж. От няколко месеца посреща пациентите си в своя кабинет „Само с една капка“ на ул. Никола Габровски 18, офис 5, в София. Хомеопатия е учила в дипломния курс на Центъра за обучение и развитие на хомеопатията (ЦОРХ) към Лаборатории Боарон – Франция. Участва в обученията на всички преподаватели по хомеопатия, посещаващи България. Продължава специализацията си в Международната Академия по класическа хомеопатия (IACH) на проф. Джордж Витулкас в Алонисос, Гърция. С опит в приложението на хомеопатичната детокс терапия (ХДТ) от седем години.

  1. Как разбрахте за ХДТ и защо решихте да я изучавате?

От д-р Петър Найденов. Буквално от летището, след неговото връщане от Холандия, където беше при създателя на метода Тон Янсен – влетя в кабинета ми много възторжен. Не след дълго той успя да доведе Тон Янсен в България.Така започна нашето обучение и то продължава вече 7 години.

  1. Какво се промени в практиката Ви на хомеопат след като започнахте да прилагате ХДТ?

Много повече излекувани случаи, значително по-малко боледуващи деца и доста повече вътрешен кураж в лечението на пациентите. Преди да познавам принципите на хомеопатичната детокс терапия имах несполуки, срещах трудности в лечението на някои пациенти, което в един момент си става демотивиращо. След усвояване на концепцията за начина на действие на хомеопатичната детоксикация се освободих от предишните задръжки и страхове, че няма да бъда полезна за пациентите.

Поръчайте домашната хомеопатична аптечка за деца оттук!

  1. Видимо и хомеопатията се развива, еволюира. Вие как повишавате квалификацията си?

Участвам във всички курсове на Тон Янсен в България от 7 години насам. Между тези курсове посещавам семинарите на световно известни хомеопати, гостували у нас – от рода на Шанкаран, Джереми Шер, Кулкарни, Фарук Мастер, отделно обучението ми в Академията на Витулкас. Сега моята основна идея, наред с прилагането на ХДТ, е да събера опит и познания от другите течения в хомеопатията, да се запозная с отделните съвременни стратегии и да открия това, което ги обединява. Опитвам се да опозная разните лица на хомеопатията, представени от различните школи и да ги събера в себе си. Така, че при всеки отделен пациент да разполагам с най-доброто за него средство, да имам възможност да му помогна.

Защото хората са различни, в това число и тяхната хомеопатична детокс терапия. Мога да споделя, че подхождането към ХДТ не е самоцел, а все повече хора от днешните ми пациенти имат крещяща нужда поне от една-две стартови програми на хомеодетокс, след което могат да се лекуват с класическата хомеопатия – с  един препарат за определен период от време.

  1. Според вас, кои са най-често срещаните проблеми, изискващи прилагане на ХДТ? Лично аз съм шокирана от имунизационния календар, на който са подложени новородените бебетата в момента…

Точно тези токсични натрупвания от най-ранна кърмаческа възраст имат нужда от ХДТ. Това е основната причина да приключа с практиката като семеен лекар и да си създам свободата да лекувам, така че да не вредя. Девизът „Преди всичко не вреди“ е отдавна забравена идея в медицината. Ако аз направя ваксини на дете, което в момента е на антибиотици, могат да ме вкарат в затвора, а в родилните домове е масова практика. Което е в противовес на всички медицински правила! (Например, тази твърде ранна ваксина за хапатит В може да се окаже неефективна след 10-тина години. По правилата на алопатичната медицина би трябва да се вземе титър и се проверят антителата.)

Вие заварихте семейство с 4 месечно бебе с атопичен дерматит. Детето е било на антибиотици още в родилния дом и не са му спестили ваксините, които се слагат там. Идват след лечение при хомеопат. Нека хората внимателно избират хомеопата, към когото ще се обърнат. Не може в една рецепта лекар да изпише 3 хомеопатични лекарства и крем с кортикостероид! А за това дете ХДТ е задължително.

В последните 10 години като личен лекар имах поне 900 деца в практиката си, бях свидетел на диагнози, които в предишните 20 години не бях виждала. Което означава, че токсичното натоварване в поколенията напредва с невероятна скорост. Преди години само бяхме чували думата аутизъм, сега всеки лекар има в практиката си няколко пациента. Аз с очите си видях как се случва аутизмът: как дете, което до година и два месеца се е развивало по всички норми, след ваксина угасва, спира контакт. Казвам след ваксина, защото в този период с нищо друго не му е въздействано. Най-точната дума е угасва – спира да говори, да общува, затваря се в негов свят и в рамките до година е в групата на аутистичните деца.

  1. Хомеопатичната детокс терапия може ли да неутрализира вредните ефекти на ваксините?

ХДТ е много силна, но защо да разваляме природната даденост! Някои деца след ваксина отключиха инсулинозависим диабет и продължават да са диабетици. Други видях как отключват епилепсия с много тежки пристъпи. Сега имам няколко пациенти, неваксинирани малки деца, болни от коклюш. Да, кашлят, лекуваме ги алтернативно, в това число и с хомеопатия. Заболяването минава леко и оздравяват без последствия. Но не мога да кажа същото за децата с аутизъм и диабет. Там борбата ще бъде много продължителна, тежка и съвсем не толкова оптимистична.

  1. Освен на ваксините, противовес на какви други проблеми е ХДТ?

На алергиите, от най-ранна кърмаческа възраст, на ниския имунитет от най-ранна детска възраст, зачестяването на хроничните заболявания с възрастово подмладяване: диабет, астма, аутизъм… Категорично твърдя, че в последните 10 години всяко трето бебе има атопични кожни прояви. Преди 20 години и здравната реформа работех в детско отделение. Ако в някой участък имаше алергично дете на възраст от 0 до 6 месеца, всички лекари го познаваха, включително дежурните. В последните години нещата така ескалираха, че просто се хващаме за главата като виждаме какво се случва. Защото поколенията са все по-задръстени с токсини, което от хомеопатична гледна точка се обяснява с теорията за миазмите. Ситуацията си има своето обяснение…

Поръчайте домашната хомеопатична аптечка за деца оттук!

Истината е, че все повече млади хора търсят алтернативен подход в лечението на децата си, все повече родители се опитват да спасят децата от ваксинирането. Например, в Япония според държавната политика ваксините са по желание, но ако се правят да е след 2 годишна възраст. Едва ли японците се най-глупавите и незаинтересовани за здравето на децата си!

  1. Бихте ли споделили някои интересни случаи от вашата практика, при които сте помогнали с ХДТ?

Обикновено, и почти всекидневно е приложението на ХДТ при често боледуващи деца, зад гърба си с ваксини и няколко курса антибиотици. Една-две програми по метода на ХДТ качва имунитета им на много по-високо ниво. Боледуват по-рядко и по-кратко, оздравяват много по-бързо и не с цената на антибиотично лечение.

Следващата група, която се повлиява от ХДТ, са децата с чести бронхиолити – бъдещите астматици. С алергии и дерматити, също. Включително имам 3 случая на деца с аутизъм, като тук е пределно ясно, че лечението ще е продължително, но определено има напредък в състоянието на децата в положителна посока. За диабета нямам опит, не мога да кажа, но пък имам пациентка хомеопат, на която детето й отключи диабет и благодарение на нейния кураж, то не е на инсулин, поддържа се с хомеопатия, и е в прекрасно състояние. Благодарение на куража на майката се прилага алтернативно лечение. Другата алтернатива на това дете е вече да има 6 месечен стаж на инсулин, т.е.подтиснат с инсулин, докато напълно угасне функцията на панкреаса, защото това е подтискане, и следващото е диабетик за цял живот.

Аз лекувам само с хомеопатия и моите домашни любимци. Няма как при тях да обясним лечението с плацебо ефект, защото животното не разбира дали му даваш химия или хомеопатия! ХДТ за животните?! Да, може да се прави, също като при хората.

  1. Всички деца ли страдат от сблъсъка със съвременната медицина?

Все повече от тях, но съм оптимист, защото са все повече и родителите, които разбират какво им причинява алопатичната медицина и какви възможности дава алтернативното лечение. И затова съм тук, а не в другия кабинет, защото в момента работя с хора, които очакват от мен да помогна с хомеопатия и хомеопатична детокс терапия, а не с антибиотици или кортикостериоди. И давайки това лечение съм чиста пред съвестта си, че помагам без да вредя.

 

  1. Какво бихте посъветвали пациентите си, защо да се лекуват с ХДТ?

Бих ги посъветвала преди да вкарат в тялото на детето си каквато и да е химия, било ваксина, антибиотик, кортикостероиди, да се запознаят подробно с ефектите и последиците им, и тогава да вземат решение дали да му го причинят. Не може някой да ме задължи да инжектирам (като дамгосване) тялото на детето. Родителите трябва да имат право на избор, да е въпрос на лично решение. В крайна сметка здравето и живота са лично право. Другото е посегателство върху човешките права в най-буквален вид.

Родителите у нас, които не ваксинират децата си, на този етап са си намерили решение, децата им да се отглеждат не в детски градини, а в кооперативи. В частните детски градини също ги задължават да представят документ за поставени всички ваксини. Но проблемът с ваксините няма никога да се реши, докато не се събере една критична маса от осъзнати хора, която да излезе на площада и изиска промяна. Това е въпрос на личен избор и отговорност.

Поръчайте домашната хомеопатична аптечка за деца оттук!

Има едно пробуждане в младите семейства, търсене на алтернативна медицина и детокс. Всяко едно лечение трупа опит в майката, тя става по-опитна и знае как да стартира и запази спокойствие, докато се свържем. Но от друга страна все повече зачестяват посещенията на възрастни хора, които също са узрели за идеята, че имат нужда от детоксикация. Само за миналата седмица имах трима пациенти над 60 години с хронични заболявания, които не се чувстват добре от употребата на толкова лекарства. При възрастните хора, употребявали дълго време лекарства, хомеопатичната детоксикация също дава положителен резултат.

  1. Как вие лично виждате мястото на ХДТ в хомеопатията? Какво бихте казали на вашите колеги?

На фона на съвременните токсини – почти всеки пациент, потърсил хомеопатично лечение, се нуждае от стартов пакет на хомеопатична детокс терапия.

На хомеопатите – да бъдем единни. И да не бързаме да отричаме никоя хомеопатична стратегия, преди да се запознаем с нея и добием лични впечатления от ефекта й. Акцентът днес е нещата повече да се документират и публикуват, за да се запознае обществеността с реалните възможности, които притежава хомеопатичното лечение. За да има наистина необорими доказателства за това какво може да излекува хомеопатията.

Проф. Витулкас се опитва да издигне авторитета на хомеопатията на академично ниво с необорими доказателства и изследвания. Но това е възможно, ако хомеопатите се обединят.

Ще споделя последни впечатления от хомеопатичния международен семинар в Академията на проф.Витулкас, в който участваха специалисти от 35 националности. На семинара беше изнесен случай от един индийски щат с епидемия от японски енцефалит, който демонстрира как хомеопатията може не само да лекува, но и да профилактира. Първоначално смъртността е 3:1, а оцелелите са с високи остатъчни увреждания.

На държавно ниво в този щат преценяват, че нямат финансова възможност да закупят ваксина за масово прилагане и самото управление решава хомеопатите в района да предприемат мерки с цел да се ограничи заболеваемостта от японски енцефалит. След определено обсъждане хомеопатичната общност излиза с решение как да изглежда тази профилактика, включваща три препарата по схема. Държавата отпуска средства и се раздават на децата с инструкции за приложение на схемата. В рамките на 3 години заболеваемостта рязко спада.

Допускам, че тази информация вече е качена в сайта на проф.Витулкас, и е публикувана в списания. В крайна сметка заболеваемостта спада значително, документирано от последното проследяване, в рамките на 3-4 години, няма нито един смъртен случай. А финансовото измерение на тази програма е просто несравнимо с парите, които е трябвало да отдели държавата за закупуването на ваксини. Т.е. може би при добра воля на държавно ниво, с много по-малко финансови средства, могат да се направят алтернативни програми на ваксиналните, които да имат и профилактичен ефект. Доказва го една цяла държава.

През цялото време на семестъра ни обясняваха, че индийците са щастливи, защото са бедни и не са интоксикирани от лекарства. Боледуват от остри заболявания, но много по-лесно се повлияват в лечението от европейците. Което пак води на идеята, че ние европейците се нуждаем от детоксикация.

Показаха ни дете в болница в кома, заболяло от японски енцефалит. Лекарите казват, че повече нищо не могат да направят, и предлагат на родителите да извикат хомеопат. Което означава, че двете медицини работят ръка за ръка. Идва хомеопат, който знае какво му предстои и води със себе си оператор с камера, операторът колабира и отказва да снима. Намира се човек, който да документира 24 часа – гледахме записа. След първата гранула детето излиза от кома, идва в съзнание. След няколко месеца то вече се движи с чужда помощ, после само – лекувано единствено с хомеопатия. В последното видео детето беше на сцена, заедно с връстниците си и участваше в представление.

Поръчайте домашната хомеопатична аптечка за деца оттук!

Най-основния ми призив към всички, обичащи хомеопатията е да сме заедно. Единни, да уеднаквим маниера си на работа и подхода към пациента.

 Октомври 2018 г, София
© Всички права запазени за Авита Груп ООД

Връзка с д-р Светла Йорданова: info@ozdraviah.com

Интервюто взе Ели Хорозова, horozova@abv.bg

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.