Posted on Leave a comment

Д-р Весела Попова-Балтова

Работя и живея в София. Започнах лекарската си практика като педиатър, след това взех специалност клинична лаборатория. С хомеопатията се запознах преди повече от 20 години, поне от 18 г. я практикувам, а от 6 години почти изцяло лекувам най-вече с холистична медицина. Освен дипломи за хомеопатия и ХДТ, имам квалификация по акупунктура, бахова терапия, владея и други алтернативни методи, като източната медицина и хомеопатията са основните методи в практиката ми.

В България  хомеопатия съм учила в организирани курсове към Лондонския кралски колеж.  Д-р Петър Найденов е един от посветителите ми – от него за пръв път научих за тази възможност, въпреки че още в Русия, където следвах медицина, съм ползвала хомеопатия, имаше специализирани аптеки, в които се продаваха хомеопатични лекарства. Мисля, че винаги съм носила в себе си предпочитание към холистичната  медицина. След курсовете по хомеопатия у нас, продължих обучението си към Хомеопатичната академия при Георгос Витулкас в Гърция, също два пъти специализирах в Индия. Като цяло обучението не спира, за цял живот е…

————–
Детска хомеопатична аптечка
– подбрани
от детски лекари хомеопати 24 лекарства,
от които всяко семейство се нуждае…
Вижте описание и поръчайте оттук.
—————

1. Как разбрахте за ХДТ и защо решихте да я изучавате?

В лечебната си дейност съм се водила от принципа първо не вреди и винаги съм имала отношение към алтернативната медицина. За ХДТ пак чух от д-р Петър Найденов.  Някак си още като се запознах с Тон Янсен и хомеопатичната детоксикация, идеята  ми допадна изключително много, защото в практиката ми на лабораторен  лекар доста често съм виждала последствия от стандартното медикаментозно лечение. В крайна сметка всеки специалист помага с това, което знае и може.

Винаги ми е правило впечатление, че лекуваме, например, пневмония с 2-3 антибиотика и други лекарства, а после пациентът идва да се изследва една, и дори 2 години подред, защото не се чувства добре, показателите са променени от страничните ефекти на лечението.

Както реших да изучавам хомеопатия – още като чух за нея, без да се замисля, същото бе и с ХДТ. Смятам, че хомеопатията е една и съща, но можем да стигнем до положителен краен резултат за пациента по различен път.

2. Къде и как сте усвоили метода, и как повишавате квалификацията си?

Преминах през всички обучителни курсове на Тон Янсен в България, а методът ме подтикна да изучавам нутриционистика – в биологичния факултет на Софийски университет, което доста допълни картинката.

3. Какво се промени в практиката Ви на хомеопат след като започнахте да прилагате ХДТ?

На мен като клиничен лабораторен лекар ХДТ ми насочи вниманието още повече към търсене на причините за заболяването. Не можем да отменим диагностиката – тя е много напред днес, отделно аз използвам диагностика на жива капка кръв в тъмнополев микроскоп. Успоредно прилагам биорезонансна диагностика, така че се опитвам да комбинирам диагностиката с хомеопатията – да работя по съвременен начин.

Най-вече хомеопатичната детокс терапия ми даде доста повече възможности, друг поглед към проблемите – като хомеопат и като лекар също. Резултатите ми станаха доста по-бързи и даже неочаквани. ХДТ си действа като хомеопатия – с лечебни кризи, с подобряванията след това. Донякъде се създава впечатление, че се прилагат схеми, но истината е, че подходът към пациента е индивидуален и всеки реагира различно към хомеопатичната детокс терапия.

4. Според вас, кои са най-често срещаните проблеми, изискващи прилагане на ХДТ?

Практически вече при почти всеки пациент прилагам ХДТ, като са много малко хората, на които не се налага да се предписва. Явно химичната фармация е навсякъде. Забелязва се една тенденция – колкото са по-възрастни хората, толкова реактивността на организма им е по-добра и те възприемат по-добре лечението. Просто не са лекувани с антибиотици и кортикостероиди още от деца! Химичните лекарства оставят енергиен отпечатък и объркват енергийната система. Реално ние не сме само физическо тяло, а и енергийна система, когато тя даде накъсо, ние се разболяваме. Действително стресът в съвременното общество създава една подложка, върху която се проявяват много от предразположеностите, и обремененостите от семейната анамнеза. На фона на стреса и начина на живот днес, редица болести започват да се проявяват във все по-млада възраст. И като добавим храната, която е все по-токсична, става доста трудно да останеш здрав…

При децата ваксините стават все повече. За мен лично проблемът не е толкова във ваксините, а че първо са безумно много и начесто, и изобщо не се подбира на кой как се слагат, и дали всички тези ваксини наистина имат смисъл. Не мога да откажа полиомиелит, тетанус… Но все пак реално трябва да си даваме сметка за плюсовете и минусите им, защото на следващ етап от живота се оказва, че един човек става хроничен пациент, а това не е най-добрият стимул за лекаря. Така, че едно от приложението на ХДТ е при децата, особено в първите от 3 до 5 години след като мине наложеният календар за ваксините. Отделно, в тази възраст честото боледуване и лечение с антибиотици, а и днес изписването на кортикостероиди е всекидневие, но те не са без странични ефекти, особено при продължително приложение. Така, че няма ден в който да не се налага да изписвам ХДТ на някой от пациентите.

5. Бихте ли споделили някои интересни случаи от вашата практика, при които сте помогнали с ХДТ?

Примери има много. Едни от най-интересните случаи са „стари“ пациенти – фенове, които се лекуват с хомеопатия. Лекувала съм тях и децата им при остри състояния с класическа хомеопатия, обаче след ХДТ сякаш се получава скок в нивото им на здраве. Аз си обучавам майките, организирам курс за детско здраве и търсещи родители.  (www.homeoart-bg.com)  Сега от есента ще направя лектория за пропускливите черва и влиянието им върху здравето – този проблем просто става епидемия! В основата на автоимунните заболявания и редица други хронични заболявания стои здравето на стомашно-чревния тракт, а употребата на много антибиотици и нестероидни противовъзпалителни препарати е предпоставка.

Имам един запомнящ се случай – пациентът беше автомонтьор, добре сложен мъж на 42 г, след пневмония, лекуван около месец с антибиотици и кортикостероидни препарати. След 3 месеца, когато го смятаха за оздравял, не можеше да ходи на работа заради обилно изпотяване и умора. Дадох му хомеопатичен препарат, включително  ХДТ, постепенно за 2-3 месеца изчисти следите от медикаментите и на третия месец ми каза: „Д-р Балтова, аз се върнах към себе си“. Възстановаването понякога изисква време и търпеливо отношение от лекаря и пациента, човекът беше с раздвижени чернодробни проби, В12 анемия…

В последно време се явяват чести случаи на жени след хормонозаместителна терапия, имам опит и при жени след инвитро. Мога да дам пример с един от тежките ми случаи –  пациентка след няколкократно инвитро беше с повишени туморни маркери, в депресия, изцяло в лошо състояние. След 2-3 месеца настъпи голяма промяна, показателите се нормализираха, жената излезе от тежката депресия и започна да поставя приоритети за здравето си. За съжаление по нататък нямам впечатления, обикновено пациентите след като се почувстват добре, не се обаждат…

6. Какво бихте посъветвали пациентите си, защо да се лекуват с ХДТ?

По принцип обяснявам на моите пациенти, че всеки човек е уникален, това вече не е новост. Според мен, за да се ускори лечението могат да се съчетаят 2-3 метода. Например, наблюдавам, че добре се сработват хомеопатия с хранителни добавки, акупункура и подбрано хранене. От години се занимавам с хранителни непоносимости и синдром на пропускливото черво, и поради това комбинирам диагностика и терапията – това ми е силната страна. Така, че в един момент едно ще помогне, после друго…

Но определено смятам, че ХДТ е уникална система на лечение точно за нашето съвремие. Даже е задължително прилагането й и няма друг такъв цялостен метод – в смисъл, че всички използват някакви видове детоксикация, но ХДТ е уникална, защото действа на вибрационно ниво и изчиства енергийния отпечатък на химическите вещества, препарати, консерванти, алергени и т.н. Методът е широкообхватен, а в нашето съвремие тези токсини стават все по-наситени.

7. Как вие лично виждате мястото на ХДТ в хомеопатията?

ХДТ е нов, съвременен метод. Смятам, че е задължително да се прилага заедно с т.нар. „класическа“ хомеопатия. Също като класическата хомеопатия и този метод се учи, но дава някак по-широк поглед и същевременно изисква повече знания, а и наблюдателност. Храна, лекарства, токсини – много от проблемите на ежедневието излизат наяве.

И накрая – ако вие правехте това интервю, какво бихте попитали самата себе си, колегите, а може би вашите пациенти?

Има ли нещо важно, според Вас, което остана извън разговора?

В годините, които съм посветила на хомеопатията, винаги ме е водило желанието да постигаме с пациента повече от очакваното – да стигнем до по-високо ниво на излекуване. Затова съм се опитвала да погледна проблема от различни страни. Реалното надграждане, което прави ХДТ ми запълни една празнота и бих посъветвала колегите да се запознаят с метода. Мисля също, че е необходима предварителна сериозна подготовка по хомеопатия, за да можеш да го включиш към практиката си и да го прилагаш качествено.

За пациентите – да пробват и да търсят. Който търси, той намира!

Връзка с д-р Весела Попова-Балтова: www.homeoart-bg.com

Снимки: личен архив

Интервюто взе: Ели Хорозова 0888 846 830
3.09.2018. © Всички права запазени за Авита Груп ООД

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.