Posted on Leave a comment

Ендорфините: Естественото болкоуспокояващо

Ендорфините също могат да освободят стреса и да създадат усещане за благополучие, защото те са естествените болкоуспокояващи на организма. Ендорфините се освобождават от хипоталамуса и хипофизната жлеза в отговор на болка или стрес, тази група пептидни хормони едновременно облекчава болката и създава общо усещане на благополучие.

Името на тези хормони идва от термина “ендогенен морфин”. “Ендогенни”, защото се произвеждат в телата ни. Морфинът се отнася до опиоидното болкоуспокояващо, чиито действия имитират.

Съществуват около 20 различни вида ендорфини. Най-добре проучен от тях е бета-ендорфина, който е свързан с еуфорията на бегача. Също така освобождаваме ендорфини, когато се смеем, влюбваме се, правим секс и дори ядем вкусна храна.

Как да освободите ендорфини

 Можете да увеличите освобождаването на ендорфин в тялото си, като се включите в следните дейности:

  • Физическо упражняване. Умерено интензивното темпо, независимо дали ходите бързо или правите друга форма на аеробна активност, изглежда е най-доброто за освобождаване на ендорфини.
  • Акупунктура. Ефективен начин за освобождаване на ендорфин е с точки на натиск. Поставянето на фини игли в кожата в определени точки около тялото предизвиква освобождаването на ендорфини.
  • Медитация. Дишането дълбоко и фокусирането на мозъка успокоява ума и облекчава болката.
  • Секс. Тези хормони са причината за това блажено чувство, което много от нас получават след секс. Експертите смятат, че ендорфините насърчават освобождаването на други хормони, които участват в чувствата, свързани с любовта.
  • Правене на изкуство. Когато пеете, свирите, танцувате или блъскате по барабан, вие правите повече от това да забавлявате другите. Също така освобождавате прилив на ендорфини, което може да увеличи толерантността към болка.
  • Смях. Добрият смях може да направи чудеса за вашето състояние на ума. Заедно с освобождаването на ендорфини, смехът променя нивата на серотонин и допамин.
  • Ултравиолетова светлина. Не е чудно, че някои хора се чувстват щастливи, когато прекарват времето си на открито на слънце. Ултравиолетовата светлина стимулира отделянето на бета-ендорфини в кожата.
Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.