Posted on Leave a comment

Окситоцин: Хормонът на любовта

Окситоцинът е хормон, който се произвежда в хипоталамуса и се освобождава в кръвния поток от хипофизната жлеза. Той ни помага да се свържем с близките и може да бъде освободен чрез докосване, музика и упражнения. Основната му функция е да улеснява раждането, което е една от причините да се нарича “хормон на любовта”.

 Окситоцинът стимулира свиването на мускулите на матката и увеличава производството на простагландини, които също увеличават маточните контракции. Жените, които раждат трудно и бавно, понякога получават окситоцин, за да ускорят процеса. След като бебето се роди, окситоцинът помага млякото да потече от каналите на гърдата към зърното и да се създаде силна емоционална връзка между майката и бебето.

 Телата ни също произвеждат окситоцин, когато сме развълнувани от сексуалния си партньор и когато се влюбим. Ето защо си е спечелила прякорите “хормон на любовта” и “хормон на гушкането”.

Как да увеличите окситоцина

Ниските нива на окситоцин са свързани със симптоми на депресия, включително следродилна депресия. Изследователите проучват дали даването на окситоцин в хапче или спрей за нос може да помогне за облекчаване на тревожността и депресията, но досега резултатите са разочароващи. Отчасти това е така, защото е трудно за този хормон да се промъкне през кръвно-мозъчната бариера.

По-обещаващ начин за естествено повишаване на окситоцина е с физически упражнения. Едно проучване отбелязва скок в нивата на окситоцин, измерени в слюнката на участниците след тренировка по бойни изкуства с висока интензивност. Музиката също изглежда има способността да увеличава нивата на окситоцин, особено когато хората пеят в група, което добавя елемента на свързване.

Само простият акт на допир изглежда увеличава освобождаването на окситоцин. Масажът, гушкането, правенето на любов или прегръщането водяят до по-високи нива на този хормон и по-голямо чувство за благополучие.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.