Posted on Leave a comment

Серотонин: Естественият стимулант на настроението

Серотонинът може да предотврати депресията и да осигури чувство на еуфория.

Когато се чувствате щастливи и всичко ви изглежда наред, усещате ефектите на серотонина. Този хормон е отговорен за повишаване на настроението, както и множество други функции.

Къде се произвежда серотонин?

Област в центъра на мозъчния ствол произвежда серотонин, който след това действа върху много различни части на мозъка, за да повлияе на различни функции и поведения, включително:

  • памет
  • страх
  • Реакцията на стрес
  • храносмилане
  • пристрастеност
  • сексуалност
  • сън
  • Дишане
  • Телесна температура

Как да увеличите серотонина

Ниските нива на серотонин са свързани с депресия. Най-често използваните антидепресанти, селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) и инхибиторите на обратното захващане на серотонина и норепинефрин (SNRIs), работят чрез повишаване на нивата на серотонин в мозъка.

 Също така е възможно да се повишат нивата на серотонин, без да се приема лекарство. Един естествен начин за увеличаване на серотонин е чрез физически упражнения. Когато въртите педалите на велосипеда си или вдигате тежести, тялото ви освобождава повече триптофан, аминокиселината, която мозъкът ви използва, за да произвежда серотонин. Този тласък на серотонина (заедно с други ендорфини и други невротрансмитери) е причината много хора да получат това чувство на еуфория, известно като “еуфория на бегача ” след интензивна тренировка.

 Излагането на слънце или на ярка светлина, предназначена да го възпроизведе, е друг начин за естествено повишаване на нивата на серотонин. Светлинната терапия е едно от основните лечения за сезонно афективно разстройство (SAD), зимната депресия, която може да бъде предизвикана от спад в нивата на серотонин.

Получаването на допълнителен серотонин от храните е малко по-трудно. Богатите на протеини храни като пуйката са с високо съдържание на триптофан, но телата ни не го превръщат в серотонин много ефективно. И когато ядете пуйка заедно с други храни с високо съдържание на протеини, протеинът се разпада на аминокиселини, които се конкурират с триптофана, за да преминат кръвно-мозъчната бариера (която предотвратява достигането на потенциално вредни вещества до мозъка ви). В резултат на това влиза по-малко триптофан.

Един от начините да промъкнете повече триптофан в мозъка си е да го получите от сложни въглехидратни източници, като зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни. Когато ядете тези въглехидрати, тялото ви произвежда инсулин, който помага на мускулите ви да изтеглят повече аминокиселини, давайки на триптофана по-голям шанс да достигне до мозъка ви.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.