Posted on Leave a comment

Окситоцинът в хомеопатията: безкрайното търсене на майчината любов

Даниел Жулен, Дебора Колинс

Моето хомеопатично обучение, следвайки метода на Dominique Senn, ме накара, заедно с нашата проучвателна група от онова време, да разбера, че Syntocinon® се е превърнал в почти стандартно лечение по време на раждане и дори по време на цезарово сечение и аборт, когато се инжектира вътрематочно.

Значението на Окситоцин в моята практика нарасна от добре познатия въпрос: „Кога започнаха вашите оплаквания?“ Често, когато отговорът беше „от раждането“ или „през първите седмици от живота ми“, окситоцинът решаваше проблема. Виждала съм много видове оплаквания, произтичащи от следродилна депресия (много по-тежка от обикновените няколко дни), алергии, болки в ставите или болки в гърба, храносмилателни оплаквания и, разбира се, всичко в гинекологичната сфера.

Моят най-забележителен случай беше този на жена, която беше използвала доброволен аборт като средство за контрол на раждаемостта около петнадесет пъти. Тя имаше зъбен абсцес, който беше разрешен в рамките на 24 часа след приема на Oxytocinum 10M.

Моето мнение за окситоцина, хормона на привързаността, е, че той може да доведе и до откъсване; връзката майка-дете може да е станала толкова слята, че вече няма място за бащата. Той се чувства отхвърлен от съпругата си, която изобщо няма либидо. Започнах да го наричам „хормонът на развода“, след като видях много подобни случаи през последните двадесет години.

Вторият аспект на тази интензивна привързаност майка-дете е храносмилането: майка, която се страхува, че детето й не пие или не ядедостатъчно.

Забелязах също, че децата, които продължават да се кърмят изключително след шест месеца, получават, подобно на майка си, повишено количество окситоцин, което прави отбиването по-трудно. Сякаш майката и детето се намират заедно в затворен мехур/балон, където майката се поставя изцяло на разположение на детето. В моята практика окситоцинът е помогнал да се разплете тази непосилна и твърде натоварваща връзка, но винаги съм го следвал с друго лекарство. Използвал съм го като междинно лекарство, помощно средство за намиране на по-гъвкава връзка с майката, дори при възрастни дълго след като са били отбити!

Окситоцинът и мъжката изневяра

Окситоцинът, известен като „хормона на гушкането“, се оказва, че има забележителен ефект върху мъжете, които го приемат: изглежда, че те имат по-малко желание да започнат връзка извън брака си. Окситоцинът е особено известен със своята роля във връзката между майката и детето, като помага да се създаде блажено усещане, подобно на това, което жените изпитват, когато са с партньора си или когато изпитват оргазъм. При мъжете този хормон създава силно чувство на емоционална привързаност, което според изследванията ги предпазва от изневяра.

Израелски изследователи откриха през 2012 г. положителна връзка между окситоцина и успеха на новите двойки. Нивото на окситоцин в кръвта се оказва надежден индикатор за бъдещето на връзката. А наскоро немски изследователи от университета в Бон направиха крачка напред и откриха, че окситоцинът не само засилва емоционалната връзка между хората, но също така не позволява на мъжете да предприемат извънбрачни връзки.

Случай на Окситоцин от Дебора Колинс

Мъж на около шестдесет години идва за лечение на все по-силната си кашлица – станала е толкова силна, че се страхува, че ще умре от кашлица. Той е бил лекуван хомеопатично в миналото и е реагирал добре на Staphysagria , но това не засяга кашлицата му.

Линията, минаваща през неговата история, изглежда е неговата връзка (или по-скоро липсата ѝ) с майка му. Въпреки че е свършил много терапевтична работа около тази голяма липса в живота му, трудната му връзка продължава да засяга много аспекти от живота му, особено по отношение на жените. Бил е женен четири пъти и се е развеждал четири пъти. Всеки път той чувствал, че най-накрая е намерил безусловната любов, която винаги му е липсвала, но когато новата му партньорка не можела да му осигури това, той търсел другаде.

Изглежда, че майка му изобщо не е била готова за майчинство, когато е била бременна с него. Тя носела много проблеми от собственото си тежко детство, включително трудна майка, която не можела да се справи финансово, след като съпругът ѝ я напуснал. Тя разказва много различни версии за раждането му, включително цезарово сечение, въпреки че няма белези от такова. Всичко, което тя казва, само засилва чувствата на моя пациент, че ѝ е бил в тежест и че никога не е бил добре дошъл.

Всъщност той бил толкова напълно пренебрегван през първите три години от живота си, че една възрастна съседка най-накрая поела грижата за него и той прекарвал по-голямата част от дните си с нея през младостта си. Тя станала много повече майка за него, отколкото биологичната му майка.

Тази „липса на добре дошъл“, съчетана с тенденцията да се протяга ръка за любов при всяка възможност, сочи към Oxytocinum .

Предписание: Oxytocinum 200C , след това 1M

Проследяване: Кашлицата намаля почти веднага до около 5% от това, което беше. Той отново можеше да прави дълги разходки и вече не се страхуваше, че ще умре от кашлица. По-важна обаче била връзката му с вече починалата му майка. „Дори мисълта за нея ме изпълваше с гняв и разочарование. Не можех дори да чуя музиката, която тя обичаше – бих я изключил, ако я чуя по радиото – но сега избирам да я слушам и тя ме изпълва с топлина.“

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.