Posted on Leave a comment

COVID-19: препоръки за профилактика и лечение

Световната здравна организация обяви, че COVID-19 вече официално е пандемия. Симптомите на COVID-19 са неспецифични и протичането на заболяването може да варира от безсимптомно до тежка пневмония, сепсис, множествена органна недостатъчност и смърт. 80% от болните прекарват заболяването без усложнения. Децата боледуват леко и без опасност за живота. Смъртността е около 3% от потвърдените случаи, което означава 1% от всички (тъй като не всеки болен се обръща за помощ и изследване), ако не и по-малко. Умират главно хора над 60 години с увредена имунна система и подлежащи сериозни хронични заболявания.
Инкубационният период е до 14 дни, (според някои и до 21 дни), като през това време заразените, макар и без оплаквания, са опасни за околните. Най-често болестта започва с повишена температура, суха кашлица, отпадналост, липса на сили и общо неразположение. Типичните симптоми включват: повишена температура (88%), суха кашлица (67%), умора (38%), отделяне на храчки (33%), задух (18%), болки по мускулите и ставите (15%), болки в гърлото (14%), главоболие (14%), втрисане (11%), гадене или повръщане (5%), запушен нос (4%), диария (4%), кръвохрачене (под 1%) и конюнктивит (под 1%).

Трябва да се отбележи, че COVID-19 по правило не се проявява със симптомите, характерни за обикновена настинка или грип като хрема, кихане и болки в гърлото (такива симптоми се наблюдават само у 5% от болните).

Тъй като подобни симптоми имат много други вирусни заболявания, не е лесно да се постави клинична диагноза (т.е само по симптомите). Дори когато вече има пневмония с усложнения, кръвните и рентгенови изследвания не дават възможност да се установи причината за заболяването. Естествено, наслагват се и супер-инфекции, в това число и вътреболнични, което още повече замъглява картината. Затова се разчита на имунологични тестове, но засега те не са надеждни и може да дават фалшиво положителни или фалшиво отрицателни резултати. Българските здравни власти казват 20%, но според американски източници фалшивите резултати са до 50%. С други думи, все едно да хвърляш ези-тура… За да се осигури надеждно тестуване са необходими пари, условия, опитен персонал и точни реактиви – нещо, което е голям проблем. Затова не е изключено да се хоспитализират хора, които не са болни от COVID-19, и така те да бъдат заразени от други хоспитализирани, които наистина са болни, както и да се оставят без карантина болни, които да заразяват околните.

С напредване на възрастта хората стават по-склонни да боледуват тежко от COVID-19 и това е подобно на грипа, при който 90% от смъртните случаи идват при лица на възраст 65 и повече години. Средната възраст на починалите от COVID-19 е 80 години. Смъртността нараства до 14,8% при хора над 80 години. Сред хората от 70 до 79 години смъртността от COVID-19 е около 8%; тя е 3,6% за тези на възраст от 60 до 69 години; 1,3% за 50 до 59; 0,4% за възрастова група от 40 до 49 години; и само 0,2% за хора на възраст от 10 до 39 години. Не са съобщени случаи на смърт при деца под 9 години. И пак да напомним, че става дума само за потвърдените случаи. Затова място за паника няма.

И все пак, можем ли да се предпазим от COVID-19 и как точно?

Краткият отговор е НЕ. При контакт с него почти сигурно ще се заразим. Но целта е да сме измежду онези 97 или повече процента хора, които оздравяват. Затова си струва да предприемем мерки.

Доказано е, че хранителните дефицити потискат функцията на имунната система, което допринася за най-различни заболявания. Обикновено повечето хора не се тестват за недостиг на витамини, минерали и други хранителни вещества, въпреки че такива тестове са важен инструмент за измерване на биохимичния статус. Важно е да се определят ключови липси на витамини, минерали и други хранителни вещества, които могат да компрометират доброто здраве – например, с помощта на биоскенер. Така можем да изберем най-подходящите храни и суплементи според индивидуалните хранителни нужди.

Ленено семе, кора от лимон, портокал, грейпфрут, листа от боровинка, риган, чесън, джинджифил, бъз, куркума и други природни антибиотици и антиоксиданти могат да помогнат за поддържането на по-високо ниво на здраве.

Определени витамини и минерали: много хора не знаят, че техните обикновени профилактични дози са много по-ниски от онези, които се използват за лечение или в случаи на сериозно увреждане на здравето. Затова някои читатели може да се шокират от изложената по-долу информация. Подчертаваме, че става дума за терапевтични дози, които се препоръчват само за определен период от време.

Липозомен витамин С – изключително важен!!! Поради простата причина, че само в липозомна форма този витамин може да се усвоява най-добре (до три пъти повече). Колкото по-болен и по-токсичен е човек, толкова повече свободни радикали има в тялото му и в резултат на това от толкова повече витамин С се нуждае той. Тялото не може да се запаси с витамин С, тъй като той е водоразтворим и се отделя с урината. При повишена нужда, например когато човек се разболее, витамин С е най-нужен, но и най-бързо се изразходва.
Много витамин С, приет през устата, води до диария. Здрав човек може да пие 4-15 грама (4000-15000 мг) витамин С за 24 часа, без да получи диария, но при нужда (например, разболяване) се понасят 10-20 пъти по-големи дози. Особено липозомната форма е много по-лесно усвоима и се твърди, че на ден може да се пият до 100-200 грама. Това, разбира се, трябва да се провери от всеки човек, защото поносимостта е индивидуална.
Профилактично се препоръчва сутрин на гладно по 3000 мг (една супена лъжица) липозомен витамин С Авита за възрастни и по 1 чаена лъжичка за деца. При разболяване от вирусни инфекции дозата се повишава дотогава, докато се получи леко разстройство. Витамин С няма странични действия при високи дози през устата по време на инфекции. Всички приказки, с които плашат хората, са свързани само с много продължително прекаляване с него.

Витамин Д: Уместно е да се приемат поне по 5-10 000 единици витамин Д3 на ден (за деца по 1000-2000) и след месец да се проследи нивото на 25-ОН-вит.Д в кръвта – то трябва да е поне 70-90 нг/мл. Има и т.нар. органичен витамин Д2 от гъби, комбиниран с магнезий и калций от водорасли, които са много полезни, особено за костите против остеопороза, но там дозата е по-малка и затова към него трябва да се добавя и витамин Д3 от аптеката.

Витамин А: Сокът от моркови и червено цвекло е добър източник на бета-каротин (провитамин А). Може да се приема и витамин А по 20 000 единици дневно за възрастни и по 3-10 000 единици за деца, но не повече от седмица-две, защото има опасност от предозиране, което може да бъде много неприятно. Все пак, симптомите настъпват постепенно и затова може да се спре приемът овреме.

Йод: Йодът е мощно антисептично, антибактериално и антивирусно средство, и освен това има муколитично действие (втечнява бронхиалните секрети). Дневната потребност от йод зависи от много фактори. Основни хранителни източници на йод са морските водорасли, морските дарове и млечните произведения. При вирусни епидемии се изисква приемане на по-високи дози, но пак с уговорката, че това не бива да продължава дълго време. Световната здравна организация е фиксирала следните дневни норми на йод според възрастта:
50 микрограма за бебета и деца до 12-месечна възраст; 90 мкг за деца на 2-6 години; 120 мкг за деца на 7-12 години; 150 мкг за подрастващи над 12 години; 100 мкг за възрастни; 200 мкг за бременни и кърмачки.
Самодейното лечение чрез вътрешно приемане на йодна тинктура крие риск от изгаряния и дисбактериоза. При хиперфункция на щитовидната жлеза се смята, че йодът е противопоказан. Затова хора с тиреотоксикоза трябва да ползват йод само след консултация с личния лекар. Независимо от това остава фактът, че без йод е много по-трудно или дори невъзможно да се справим с повечето инфекции.
Йодната тинктура 5% съдържа 5 г йод в 100 мл или 5 мг/мл. Една капка е 1/40 от това, т.е. 1250 мкг.
Пет капки йодна тинктура (за деца 1-2 капки) се накапват в чаша вода или прясно мляко; изпива се на глътки при отравяния с тежки метали, при ендокринни заболявания, инфекции на дихателните пътища и храносмилателната система
Стара практика е овладяването на силно разстройство с йодна тинктура. Подходящата за възрастни терапия е 2-3 капки тинктура в чаша вода, която се изпива наведнъж. Разтворът е неприятен на вкус, затова трябва да имаме някаква хапка за потискане на гаденето. Върши работа и резенче лимон.
Калиев йодид на капки за пиене: всяка капка съдържа 28 мкг йод. Този препарат е безвреден за вътрешна употреба, но е по-скъп и ще ви стигне за по-малко време.

Селен, цинк, магнезий – много важни помощници на имунната система. Хранителни източници на селен са стридите, бразилските орехи и рибата-тон, а на цинк – сусамовият тахан или смленият сусам. Най-много магнезий се съдържа в микроводораслите, а също и в зелените листни зеленчуци и прясно изцедените сокове от тях (тъй като магнезият е основна съставка на хлорофила). Други отлични източници на магнезий са тиквени семки, кашу и други ядки, елда, боб, черен шоколад, сьомга, авокадо. Добавките със селен и цинк могат да са полезни по време на епидемии и са удобен и евтин начин да се снабдим с тези важни минерали.

Нано-сребърни препарати – те съдържат фини частици сребро, което е силно антисептично и може да убива всякакви вируси, бактерии, плесени и гъбички. Предимството на нано-среброто е, че с по-малки количества се постига добър ефект и не се натрупва в организма. Нано-среброто е силен антибиотик с широк спектър на действие, при това без странични явления за здравите тъкани и органи. То блокира дишането на едноклетъчните патогени и нарушава размножаването им. Микробите не са в състояние да развият резистентност към сребърните частици, както това става при антибиотиците.

Слънце: вирусите не обичат слънцето и бързо умират на слънце.

Алкализация на организма: всички вируси, включително и коронавирусът, са най-заразни при ниско рН около 6, по-малко заразни при рН над 7 и умират при рН 8. За да проникнат в клетките, вирусите се нуждаят от ниско рН около 6. Такова подкиселяване на организма се среща при хора с хронични заболявания, затова те са по-податливи на вируси и боледуват по-тежко. Доказано е, че при по-алкална среда в организма вирусните инфекции протичат по-леко. Алкализация може да се постигне с приемане на сода бикарбонат по 1 чаена лъжичка на ден, както и с повече микроводорасли и сурови зеленчуци и плодове в диетата. Освен това е важно да не се пуши и да се приема достатъчно вода.

Глутатион: Глутатионът е ензим, съдържащ сяра, който играе решаваща роля в имунния отговор, възстановяването на ДНК и детоксикацията от лекарства, химикали, радиация, метаболитни отпадъци. Само в PubMed са записани над 98 000 научни изследвания и статии за него. Той е нашият вътрешен антиоксидант и най-важната клетъчна защита, която позволява на тялото да предотвратява и да се бори с инфекции и болести. Имунната система не може да функционира правилно без достатъчно глутатион. Количеството му в клетките ни предсказва колко дълго ще живеем. Без него тялото натрупва токсини и киселинни остатъци, остарява преждевременно и умира от инфекции. Добавянето на глутатион инхибира размножаването на вируси. Приемането на N-ацетил L-цистеин улеснява производството на глутатион в организма и затова е добре тези две добавки да се съчетават.
Глутатионът е естествен чистач на тялото ни, който като лепило свързва всякакви бактерии, вируси и гъбички, за да ги неутрализира. Той е най-важната ни защита и трябва да се използва при всички животозастрашаващи инфекции. Глутатионът храни, защитава и укрепва имунната ни система и така повишава ефективността ѝ. Той допринася за увеличаване производството на левкоцити (бели кръвни клетки, които се борят с инфекции), особено Т-лимфоцити, и ги прави по-силни. Левкоцитите се нуждаят от изобилие от глутатион, за да ни предпазват ефективно от нахлуване на вируси и други микроби.

Тинктура от ехинацея: при опасност от контакт с вирусоносители се приемат по 5 капки във вода два пъти дневно за няколко дни.

Хомеопатия и коронавирус

Вече е определен т.нар. Генус епидемикус, т.е. наборът от хомеопатичните лекове, които най-добре покриват преобладаващата част от симптомите на COVID-19. Това са Bryonia alba, Gelsemium sempervirens, Eupatorium perfoliatum, Lycopodium clavatum. Разбира се, това може да се промени, затова е добре да разполагаме с повече хомеопатични лекарства за всеки случай, още повече, че те са полезни и в други обстоятелства.

Този комплект от хомеопатични лекарства за борба с вирусните инфекции на дихателната система може да се окаже много полезен в условията на пандемия от COVID-19. Лекарствата, включени в него, не са предназначени за самолечение, но под вещото ръководство на опитен хомеопат може да ускорят оздравяването и да намалят опасността от усложнения. Те могат да облекчат симптомите при всякакви кашлици, бронхити и пневмонии, независимо от какви микроби са предизвикани.

Важно е да се знае, че хомеопатичното лечение е индивидуално и лекарствата се предписват според симптомите на конкретния пациент, а не според микроба. Това означава, че ако организмът реагира с подобни симптоми при различни вирусни инфекции, едно и също хомеопатично лекарство ще го излекува. и обратното, ако двама души с една и съща вирусна пневмония проявяват различни симптоми, те ще се повлияят от различни лекарства.

Повече подробности вижте в статията COVID-19 и хомеопатия.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.